Tijd voor elkaar maken is het beste cadeau voor je huwelijk of relatie én tevens de beste relatietherapie! Niet alleen in het weekend of tijdens vakanties, maar het liefst elke dag.

Stellen die bij mij op gesprek komen, plukken direct vruchten van de relatietherapie wanneer ik ze vraag om tijdens de therapie hun relatie op nummer 1 te zetten en dagelijks en wekelijks tijd voor elkaar te reserveren in de agenda.

Elke week één avond (of dagdeel) voor een date en daarnaast eens per week een uurtje om de afgelopen week en de volgende week te bespreken en te plannen. Vaak werkt een volgende relatietherapie afspraak als een goede stok achter de deur om dat voor elkaar te krijgen.

Een stel dat weer even terugviel in een dipje, bevestigde: “Zolang we die afspraken met onszelf maar serieus nemen, gaat het met de relatie een stuk beter. Dan komen de diepere gesprekken vanzelf wel.”

 

Tijd voor elkaar = echte aandacht

Tijd voor elkaar maken is een belangrijke sleutel voor het ervaren van meer liefde in je relatie. Zeker als je afspreekt de telefoons even aan de kant te leggen en echte aandacht voor elkaar te hebben. Je laat daarmee zien: jij bent belangrijk voor mij; onze relatie is van waarde!

We komen allemaal tijd tekort tegenwoordig, maar welbeschouwd kan dat niet kloppen. Immers tijd is het meest eerlijk verdeelde ‘bezit’ onder mensen. Iedereen krijgt elke week 7 x 24 = 168 uren! Om meer tijd met elkaar door brengen, hebben we geen extra uren nodig, maar meer focus. Wie of wat geef jij de meest waardevolle uren van de week?

 

Tijd maken is tijd bewaken

Het is onmogelijk om letterlijk meer tijd te maken, maar door hekjes om je uren heen te zetten kun je beter bewaken hoe je jouw kostbare uren besteedt. Wat enorm helpt is om per week en per dag kristalhelder te hebben welk resultaat je voor ogen hebt.

  • Wekelijks een date night met elkaar maakt dat ik me geliefd, gewaardeerd en met jou verbonden voel.
  • Dagelijks de dag doornemen en afbouwen geeft me ontspanning en geeft me het gevoel dat ik er niet alleen voor sta.
  • Overzicht en structuur in de huishoudelijke planning zorgt dat ik me thuis voel in ons huis.

Je tijd bewaken om bovenstaande mogelijk te maken doe je door wekelijks de (digitaal) gedeelde agenda of familieplanner in te vullen. Zo creëer je tijd en bewaar je je energie om het leuk met elkaar te hebben.

Als je niet direct een helder resultaat voor ogen hebt of niet kunt bedenken wat extra tijd voor elkaar je oplevert, stel jezelf dan eens de volgende vraag. Wat gaat er gebeuren als je doorgaat zoals je nu doet? Wat zou het voor jou betekenen als jullie huwelijk of relatie het niet redt omdat je verzuimde tijd voor elkaar te maken?

 

Zo maak je meer tijd voor elkaar

Wanneer je zo puzzelt aan je gezamenlijke agenda zul je merken dat je uren en dagen gauw gevuld zijn. Hoe kun je nog meer tijd maken?

Zeg eens NEE tegen anderen

Als je een brede belangstelling hebt en een bezige bij bent, wordt er gauw een beroep op je gedaan. Misschien geeft je dat zelfs een goed gevoel; je bent van betekenis! Wanneer je er nu voor kiest je partner voorrang te geven boven anderen, geef je datzelfde fijne gevoel aan hem of haar. Met het geven van je beste tijd zeg je: jij bent van betekenis voor mij. Zelf zul je meer liefde ervaren.

Tijd maken doe je ZELF

Time management is vooral zelf management: de enige die echt controle heeft over jouw agenda ben je zelf. Los van je vaste werkuren, bepaal JIJ wat je doet met alle overige uren. Omwille van het verbeteren van je relatie, doe je dat (deels) samen met je man of vrouw

Plan elke dag WITRUIMTE in je agenda

Het is zo gemakkelijk om je agenda helemaal vol te plannen. Lekker druk! In je digitale agenda kun je bovendien lekker schuiven met blokjes zodat ze precies op elkaar aansluiten. Misschien werk je al  met kleurcodes voor je privé en werkagenda. Voeg daaraan wit toe als tijd om te niksen. Een goede richtlijn is 20% lege tijd waarin je ook geen sociale verplichtingen aangaat.

Kluster afspraken en taken

Als je net als ik impulsief bent én snel afgeleid is deze tip goud waard! Probeer zoveel mogelijk je afspraken, maar vooral je taken zo te groeperen dat ze bij elkaar horen. Zo voorkom je dat je een ellenlange to-do lijst moet afwerken. In plaats van steeds te switchen van de ene naar de andere taak, blok je ruim de tijd in je agenda om te werken aan taken die bij elkaar horen. Zo word je productiever, houd je meer overzicht en houd je meer tijd over.

Krijg inzicht in hoe je je tijd nu besteedt

Heb je het gevoel dat je het altijd te druk hebt, maar geen idee waar al je uren aan opgaan? Probeer dan eerst eens inzicht te krijgen in de besteding van je uren. Werp eens een blik achteruit in je agenda om te zien waar je tijd de afgelopen weken naar toe ging. Houd vervolgens een week lang per half uur bij met welke taken je bezig bent.

Tijd voor jezelf is ook belangrijk voor je relatie

Behalve tijd voor elkaar (en je gezin) heb je voor een betere relatie ook tijd voor jezelf nodig. Tijd voor jezelf verlaagt je stressniveau waardoor je zelf lekkerder in je vel zit en een betere liefdespartner kunt zijn voor je man of vrouw. Een goede leefregel is dat je rust (en tijd neemt voor jezelf) voordat je moe wordt en niet wacht tot je na een te volle dag uitgeput op de bank neerploft. Laad je batterijen op voordat je ‘in oranje’ staat.

Meer lezen?
Een goede relatie? Deze gewoontes zorgen voor meer liefde
Magische momenten: elke dag een leuke relatie
Aandacht doet je relatie groeien

Tijd voor elkaar en een verbindend gesprek?

Leren liefhebben kaartenset

‘Leren liefhebben’ is een luxe uitgevoerd doosje met kleurrijke gesprekskaarten. Deze kaarten zijn een ideale manier om samen te gaan praten over dingen die er écht toe doen. Ze helpen je onder meer om samen te groeien, voor reflectie op jezelf en je relatie, om elkaar aan te moedigen in spannende tijden of voor het nemen van een moeilijke beslissing.

Geschikt voor zowel beginnende als gevorderde koppels. Te koop bij de lokale boekhandel of te bestellen via de webshop.