Inmiddels (2018) gaat het weer goed met de economie. Er rijden weer nieuwere (en grotere) auto’s op de weg, terrasjes zitten ongekend vol enin sommige sectoren zijn de vacatures niet te vullen vanwege een tekort aan personeel. Hoe anders was dat na 2008. Crisis volgde op crisis en je hield voor de zekerheid maar de hand op de knip.

Betalen of leeghalen

Toch als je om je heen kijkt, zie je dat nog steeds veel gezinnen kampen met de gevolgen van de voorbije crisis. Schrijnende verhalen komen voorbij in een programma als Deurwaarders, betalen of leeghalen. Vele gezinnen zijn de afgelopen jaren vanwege de crisis in de schulden geraakt.

Soms leiden die schulden tot een scheiding. Omdat er geen zicht meer is op verbetering lijkt scheiden nog de enige optie.

Failliet huwelijk

Bij elkaar weggaan doe je wanneer er sprake is van vreemdgaan. Wanneer je niet meer met elkaar kunnen praten. Je alleen nog als broer en zus samenwoont onder één dak wonen en er van romantische liefde geen sprake meer is. Toch? Dit zijn veel gehoorde klachten als het einde van het huwelijk in zicht is:

De koek is op.

Het boek is uit.

We leven als broer en zus

Vanuit wanhoop over al die zich opstapelende rekeningen, ruzies en andere ellende, laat je je gedachten vergiftigen met het idee dat de liefde over is.

Maar is dat werkelijk zo? Stress en frustratie over praktische zaken kunnen je zo wanhopig maken en  uitputten, dat liefde en romantiek ervoor zorgen dat je elkaar kwijtraakt en misschien wel vlucht in de armen van een ander.

Zijn geldzorgen dan een reden om juist wel bij elkaar te blijven?

Nee en ja. Met geld kun je een  gezond huwelijk niet kopen. Maar andersom kunnen gebrek aan geld en financiële problemen wel bijdragen aan relatieproblemen en uiteindelijk een relatieprobleem omdat er geen oplossing mogelijk lijkt.

De juiste vraag is dan eigenlijk: is gebrek aan geld wel de juiste reden om uit elkaar te gaan? Onderzoek eerst grondig of de liefde echt over is of dat die alleen maar is begraven onder een berg schulden.

Te blut om te scheiden

Scheiden is zelden een oplossing voor financiële problemen. Integendeel. Het opsplitsen van een een gezin levert dubbele kosten op en leidt er vaak toe dat man en vrouw individueel nog verder het moeras in zakken.

Er zal een tweede woning moeten worden gekocht of gehuurd. Er zijn alimentatieplichten aan de meer verdienende kant en alimentatierechten aan de minst verdienende kant. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd dan wordt het gezamenlijk vermogen verdeeld, evenals de opgebouwde pensioenrechten voor de oude dag.

Sommige echtparen zijn zelfs te blut om te scheiden en zijn veroordeeld om na de scheiding samen te blijven wonen. Omdat er geen geld is voor de huur van een tweede woning of omdat eigen woning onverkoopbaar is.

Huis in tweeën

In mijn praktijk hoor ik soms de meest creatieve, maar soms ook pijnlijke oplossingen. Zoals het huis letterlijk in tweeën delen met een tussenwand, waarbij de een dan aan de ander het recht geeft om de badkamer te gebruiken. Of waarbij de man zich opofferde en in de schuur is gaan wonen, maar alleen in de keuken mag komen wanneer de vrouw van huis is.

Alhoewel er reclame wordt gemaakt met echtscheidingen tegen uitverkoopprijzen, kost het regelen ervan zo een paar duizend Euro. En ‘uitkoop’ van een van de echtgenoten uit de echtelijke woning is lang niet altijd financieel haalbaar. Hypotheeklasten zijn immers berekend op anderhalf tot twee salarissen en de bank zal alleen genegen zijn om de hypotheek op naam van een van de ex-en over te zetten als er ook werkelijk betaald kan worden.

Samen blijven lukt lang niet altijd en er zijn echt wel legitieme redenen om de handdoek in de ring te gooien en te scheiden. Maar stel je voor dat het mogelijk is om samen te werken. Samen de geldzorgen onder ogen te zien. En als team de economische crisis in je relatie te lijf te gaan. Wie weet niet alleen de geldzorgen, maar ook de relatieproblemen op te lossen. Zodat er weer ruimte komt voor de liefde. Voor jullie.