Geldzorgen en financiële stress kunnen zo hoog oplopen dat ze uiteindelijk leiden tot een relatiebreuk of scheiding. Nu de inflatie maandelijks oploopt en de energie- en gasprijzen de pan uitrijzen, is het zaak om daar alert op te zijn als koppel. Ga geldzorgen, samen, als team, te lijf.

Stress als gevolg van geldzorgen kan behoorlijk drukken op de relatie en leidt niet zelden tot een scheiding. Toch is een scheiding nooit een oplossing voor financiële problemen. 

Het opsplitsen van een gezin levert dubbele woonlasten op, er zijn alimentatieplichten voor de meestverdienende partner en ben je in gemeenschap van goederen getrouwd dan wordt het gezamenlijk vermogen verdeeld, evenals de opgebouwde pensioenrechten.

Daarbij komt dat veel echtparen zelfs te blut zijn om te scheiden en/of geen schijn van kans maken om met de krapte op de woningmarkt een ander onderkomen te vinden. Dat kan er toe leiden dat  echtgenoten soms ‘veroordeeld’ worden tot het samen blijven wonen in de echtelijke woning. Per saldo zijn ze dan niets opgeschoten met een echtscheiding.

Relatiecrisis oplossen

Stel dat het mogelijk is om samen te werken. Samen de geldzorgen onder ogen te zien en als team de economische crisis te lijf te gaan. Wie weet lukt het om niet alleen de geldzorgen het hoofd te bieden, maar ook de relatiecrisis op te lossen!

De allereerste stap naar een oplossing is erkennen dat je samen een probleem hebt. Wees volkomen eerlijk tegen elkaar over hoe jullie er financieel voorstaan en probeer samen die werkelijkheid te omarmen: het is zoals het is. 

Je kunt er niks aan doen dat de boodschappen steeds duurder worden en de prijzen voor gas en energie enorm stijgen, maar je kunt wel samen ander keuzes maken om in deze situatie toch nog rond te komen.

Overzicht geeft inzicht

Om grip te krijgen op de situatie wil je allereerst samen een helder overzicht maken van jullie financiële situatie op dit moment. 

Overzicht geeft inzicht:

  • Wat zijn de maandelijkse inkomsten?
  • Wat zijn de vaste maandlasten?
  • Hoeveel geven we daarnaast nog uit (aan variabele lasten)
  • Welk deel van de inkomsten gaat er maandelijks op aan het  aflossen van schulden?

Belangrijk is dat je voor elkaar niets achterhoudt. Zet alle inkomsten, uitgaven en schulden secuur op papier. Nu weet je hoe jullie er voor staan. Het begin is gemaakt. Pijnlijk? Of valt het mee?

Werken met een budget

Nu is het tijd om een plan te maken waarin je voorkomt dat je meer uitgeeft dan dat er binnenkomt. Kortom: je wilt werken met een budget. Wat blijft er over na het betalen van de strikt noodzakelijke vaste lasten? En: is er nog te besparen op die vaste lasten?

Vervolgens kijk je wat je de afgelopen maanden hebt uitgegeven aan variabele lasten en op welke manier je daarop kunt bezuinigen. Misschien was het de afgelopen jaren niet nodig om heel erg op je uitgaven te letten, maar is het nu wel verstandig om iets strenger te zijn met jezelf. Zo houd je meer over om te sparen of uitstaande schulden (versneld) af te lossen. Ook hier geldt: neem samen de verantwoordelijkheid voor je financiële beheer. Bepaal samen hoe je de komende maand(en) je geld wilt besteden. 

Needs and wants

Wanneer je gaat winkelen maak dan eens onderscheid tussen needs en wants: wat heb ik nodig en wat wil ik?

Wanneer je een item niet per se nodig hebt, maar wel graag wilt, zet dan de beoogde aankoop op een verlanglijstje en stel de aankoop uit.

Wees radicaal en koop niets meer op krediet of op afbetaling, maar besluit om vanaf nu alleen maar die spullen te kopen die je contant of van je rekening kunt betalen. Iedere Euro die je op deze manier vrij maakt, kun je sparen of besteden aan het versneld aflossen van de schulden.

Schulden aflossen

In tijden van crisis wil je zo weinig mogelijk schulden opbouwen. Een credit card schuld, roodstand bij de bank of koop op afbetaling lijkt je alleen betaalgemak op te leveren, maar als de verplichtingen oplopen zit je zo met een schuldenberg. 

Voorkom dat je met de vinger naar elkaar wijst voor ontstane verplichtingen en neem samen de verantwoordelijkheid. Wil je je relatie redden dan is dit niet het moment om te kijken van wie de schuld is. In plaats daarvan kies je voor elkaar met alle lusten en lasten. 

Schulden vernietigen

Een effectief systeem om af te rekenen met uitstaande schulden is de Schuldenvernietiger Methode. 

Kort gezegd komt die hier op neer:

  • Besluit samen met je partner om iedere maand 10% van je netto inkomen te gebruiken om versneld jullie schulden af te lossen. Ook als je denkt dat dat onmogelijk is!
  • zet al je schulden onder elkaar:
    – de hypotheek
    – een persoonlijke lening
    – autoleningen (ook private lease)
    – de uitstaande balans van je credit card en roodstand bij de bank.
  • betaal van al deze schulden iedere maand in ieder geval het minimumbedrag
  • los extra af op de schuld met de hoogste prioriteit met de 10% die je daarvoor reserveerde. Dat kan zijn de schuld met de hoogste rentekosten, of, als dat meer motiveert, de kleinste schuld, zodat die snel uit de weg is.
  • Zodra je klaar bent met het aflossen van de eerste schuld ga je door met het versneld aflossen van de volgende schuld. Aan de 10% van je netto inkomen die je extra afloste op de eerste schuld, voeg je nu toe het bedrag dat je minimaal afloste op de al afbetaalde schuld.
  • Vervolgens ga je op dezelfde wijze door met schuld 3 en verder totdat je uiteindelijk toekomt aan het versneld aflossen van je hypotheek.

Dit systeem heeft een sneeuwbaleffect en verlost je binnen  een paar jaar tijd van persoonlijke- en creditcard schulden en – wie weet – je hypotheekschuld. 

Het zal niet gemakkelijk zijn om 10% netto-inkomsten vrij te maken  voor het versneld aflossen van schulden, maar als je samen besluit dat je relatie het waard is, weet je dat iedere bespaarde Euro jullie dichter brengt bij een schuldenvrije toekomst.

Tijd voor elkaar en een verbindend gesprek?

Leren liefhebben kaartenset

‘Leren liefhebben’ is een luxe uitgevoerd doosje met kleurrijke gesprekskaarten. Deze kaarten zijn een ideale manier om samen te gaan praten over dingen die er écht toe doen. Ze helpen je onder meer om samen te groeien, voor reflectie op jezelf en je relatie, om elkaar aan te moedigen in spannende tijden of voor het nemen van een moeilijke beslissing.

Geschikt voor zowel beginnende als gevorderde koppels. Te koop bij de lokale boekhandel of te bestellen via de webshop.