Aandacht doet voor je relatie wat Pokon doet voor planten. Als ze verslapt, verwelkt je relatie; kies je ervoor elkaar bewust aandacht te schenken, dan zul je ervaren dat je samen herstelt en gaat groeien! Deze deugd kost je niets – hooguit wat ongemak – , maar het is de beste relatietherapie.

Ik kan me voorstellen dat het eerst wat gekunsteld aanvoelt om jezelf aan te sporen tot bewuste aandacht. Een bloemetje meenemen omdat je weet dat de ander dat graag wil. Elkaars hand vastpakken of elkaar in de ogen kijken. Terwijl je het zelf misschien van binnen niet voelt.

En toch is dat wat ik van je wil vragen deze week. Het risico te nemen om stapje voor stapje dichterbij elkaar te komen. Voor twijfelaars: wat heb je te verliezen?

Mindful

De afgelopen jaren doorliep ik verschillende revalidatietrajecten. Vanwege mijn lichamelijke beperking moest ik leren minder dingen tegelijk te doen en in het moment te blijven. Zo leerde ik ‘mindful’ koffiezetten. Wat een gruwel was dat eerst! Filter netjes passend vouwen, koffiemaling bedachtzaam in het filter strooien, waterreservoir vullen, apparaat aanzetten en dan ook nog eens geduldig wachten tot de koffie klaar zou zijn. Ondertussen genietend van het koffiearoma en de gezellige pruttelgeluiden. Niet dus.

Inmiddels heb ik het redelijk onder de knie. Niet dat ik altijd mindful door mijn dagen heen zweef, maar ik herken de onrust bij mezelf wanneer mijn hoofd overloopt van gedachtes en mijn lijf verstrakt door stress. Op zulke momenten haal ik mezelf bewust terug naar het hier en nu, door te focussen op mijn ademhaling en het afsluiten van al mijn mentale ‘windows’ die tegelijkertijd open staan. Dat geeft direct rust.

Herstel en groei

In je relatie geeft aandacht herstel en groei. Mindful met elkaar omgaan houdt in dat je tijd neemt voor elkaar om samen in het moment te zijn. Daarmee vertel je de ander:

  • Ik zie je
  • Ik vind je belangrijk
  • Jij doet er toe! Wij doen ertoe!

Daarmee hoef je niet te wachten totdat je relatie in de min zit, maar het is wel een hele krachtige tool wanneer je spanning, onrust, verdriet of boosheid voelt binnen je relatie. Soms merk je dat er een afstand is die bijna niet is te overbruggen. Neem dan eens een risico. Kruip niet terug in je eigen schulp of cocon, maar probeer eens met volle aandacht dichterbij te komen.

Zou het je lukken deze week om elke dag tijd apart te zetten voor elkaar en alle andere ‘windows’ af te sluiten? Even na het eten bij voorbeeld? Of als de kids in bed liggen? Een ander moment? Telefoons op stil, tv uit en gewoon lekker samen zijn. Om bij voorbeeld even de dag door te nemen en belangstelling te hebben voor het verhaal van je partner.

Gebrek aan gespreksstof? Misschien een goeie kans om samen het E-Book RePair te downloaden, te lezen en te bespreken.

Verder lezen hoe je je relatie gezond houdt? Deze artikelen helpen je verder:

Een goede relatie; zo zorg je er voor.
7 Tips voor een gezond en gelukkig huwelijk
Een betere relatie? De eerste stap zet jezelf!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren