Wat kan ik doen om een betere relatie te krijgen?

Het is gemakkelijk de schuld voor ongemak en frustraties over onze relatie neer te leggen bij onze partner. Als die nou eens veranderde. Maar een betere relatie krijgen met je man of vrouw is mogelijk door zelf te veranderen. Gelukkig en tevreden zijn is een keuze. Hoe je dat doet? Door je  ‘als dan’ te veranderen in ‘hoe dan’.

  • “Als hij maar minder slordig was…”
  • “Als zij nou wat meer uren zou werken en we net wat meer inkomen zouden hebben.”
  • “Wanneer de verbouwing achter de rug is, dan…”

Je herkent het vast wel: van die vooruitgeschoven geluksmomenten die afhankelijk zijn van de ander of van betere omstandigheden. Maar het moment dat jij, je partner en de omstandigheden perfect zijn, komt nooit. ‘Later is al lang begonnen’, zong het Klein Orkest in de jaren tachtig van de vorige eeuw, en: ‘levend voor morgen raak je nu je toekomst kwijt!’

Wil jij een betere relatie?

De woorden ‘als dan’ zijn gif binnen een relatie. Ze keren zich tegen je omdat je buiten jezelf zoekt naar geluk. De enige die jou kan helpen om je anders te voelen en iets te doen aan je situatie ben  jij zelf!

Natuurlijk mag je verwachtingen en verlangens hebben van je man of vrouw, maar laat jouw persoonlijke geluk niet afhangen van je geliefde.

Wat verwacht je van een betere relatie? Waarop hoop je?

Hoe ga ik dan om met moeilijke situaties en problemen? Probeer eerst eens voor jezelf helder te krijgen waarin je teleurstelling zit. Wat had je gehoopt en verwacht?

Laten we het voorbeeld nemen van de slordige man. Ga het je om het resultaat: een opgeruimd huis? Of verlang je naar ondersteuning van je man bij huishoudelijke taken?  Is dat het of nog wat anders? Heb je het gevoel soms zijn moeder te zijn en wil je op zijn minst dat hij zijn eigen spullen achter zich opruimt?

Heb je financiële problemen? Wat is precies het probleem? Wordt er te veel uitgegeven of komt er te weinig binnen? Is het een kwestie van een budget hanteren en een betere administratie of is er echt sprake van tekorten?

Heb je er een hekel aan dat jullie zo vaak ruzie hebben? Gaat het echt om de vele keren dat je het oneens bent? Of de manier waarop? Verwacht je een rimpelloze relatie of mag er wel wat discussie of onenigheid zijn op een respectvolle manier?

Accepteer dat je relatie nu is zoals die is

Nu je helder hebt wat het probleem is kun je er anders naar leren kijken.

Om minder last te hebben van je situatie zul je die eerst moeten accepteren. Onder ogen zien wat er aan de hand is en simpelweg constateren dat ‘het is wat het is’. Erkenning is een liefdevolle reactie naar jezelf toe en ook naar de ander. Neem je eigen gevoelens over de situatie serieus: 
‘Hij is nou eenmaal een sloddervos en daar erger ik me kapot aan.’

‘We redden het deze maand weer niet om die betaling te doen. Ik schaam me te pletter.’ Voel wat je voelt en gebruik die emotie om je in beweging te zetten richting een oplossing.

Steeds één stap vooruit naar een betere relatie

Welk probleem er ook op je afkomt en in welke situatie je je ook bevindt, je kunt altijd één kleine stap vooruit doen om je situatie te verbeteren of om je er beter over te voelen.

Stel jezelf deze ene belangrijke vraag: “Wat kan ik nu doen om deze situatie te verbeteren?’.

Deel die dan eens op in stukken:

Is er ook maar iets dat je kunt doen? Doe het!
Kun je het zelf? Doe het!
Heb je er hulp bij nodig? Vraag hulp!.
Heb je er materiaal voor nodig? Zet het op je lijst en koop het!

Kun je er nu zelf niets aan doen? Laat het gaan!

Zet het onderwerp op het achterste pitje van je mentale gasstel en kijk over een week of twee weken weer eens of je nu een volgende stap kunt nemen.

Geluk is een keuze, maar je blijven frustreren ook

Soms lost een probleem zich vanzelf op en hoef je alleen maar te wachten. Soms moet je accepteren dat er geen oplossing is. Al hoe rot het ook is, heeft het geen zin om je er langer druk om te maken. Geluk is een keuze, maar je blijven frustreren ook.

Omdenken
 naar een betere relatie

Ik ben fan van de methode van het omdenken; een denktechniek om problemen te transformeren naar mogelijkheden. Van ‘ja maar’, naar ‘ja en’? Bedacht door grondlegger Berthold Gunster

Omdenken doe je in twee denksstappen:

Maak van het probleem een feit.
Zeg ja tegen de werkelijkheid. Erken dat het is zoals het is

Maak van het feit een nieuwe mogelijkheid.
Stel het lukt je niet om je rommelige man te veranderen in de nette behulpzame opruimende man die je had willen hebben. Zou je hem willen inruilen voor een rommelvrij huis in je eentje?

Heb je nog steeds last van geldgebrek? Zou een scheiding helpen je geldzorgen op te lossen?

Tot slot de ultieme omdenker: ja, maar als alles lukt? Zou je daar echt gelukkig(er) van worden?

Nogmaals: kun je er nu zelf iets aan doen? Doe het!
Heb je er hulp bij nodig? Bel me gerust: 06 – 53 95 79 89

BewarenBewaren