Gezonde gewoontes dragen bij aan een goede relatie. Als partners in de liefde is het belangrijk samen te zorgen voor je relatie. Door elke dag bewust energie en aandacht te geven aan je relatie geef je jullie samen de beste kansen voor een leven lang liefde.

Onderstaand in vogelvlucht een overzicht van gewoontes die gelukkige stellen toepassen voor een goede relatie:

 • Prijs je partner
 • Maak tijd voor elkaar
 • Maak contact met elkaar gedurende de dag
 • Begin de dag samen
 • Ga tegelijkertijd en op tijd naar bed
 • Samen bidden en mediteren
 • Blijf nieuwe dingen uitproberen
 • Ga samen sporten
 • Ga eens per week op date
 • Geef elkaar ruimte voor me time
 • Geef elkaar een kus of knuffel bij vertrek en weerzien
 • Bedenk je eigen rituelen
 • Zorg ervoor dat je samen met en om elkaar kunt lachen
 • Ga wandelen met je partner
 • Een avond zonder tv en Netflix
 • Blijf leren over liefde en relaties

Lees hieronder verder voor een toelichting van de verschillende gewoontes, hoe je ze stap voor stap kunt invoeren én hoe je ze volhoudt! 

Maar eerst dit: 

Een goede  en gezonde relatie is er een waarin je je gewaardeerd, vertrouwd en gerespecteerd voelt. Dat betekent niet dat je relatie perfect hoeft te zijn, maar wel dat er veel dingen zijn die je kunt doen om je partner te laten voelen dat hij / zij belangrijk voor je is. 

In zo’n relatie is er ruimte voor jullie samen, maar ook voor jezelf en ben je er beiden gericht op het welzijn en vervullen van de behoeften van je partner. Tegelijkertijd ben je open en duidelijk over je eigen behoeften en verlangens. 

Waarom zijn goede gewoontes belangrijk voor mijn relatie?

Met het aannemen van goede gewoontes onderhoud je je relatie en geef je die de juiste voeding om verder te groeien. Zonder energie te steken in je relatie verwatert die net zo snel als een ijsblokje smelt in een zomerdrankje. Een natuurlijk proces.

Het ontwikkelen van positieve gewoonten  om een buitengewone relatie te creëren en te behouden, vereist dat je bewust kiest welk gedrag je wilt veranderen. Welke relatiespier wil je gaan trainen en wat voor resultaat wil je daarmee bereiken?

Wil je meer contact en verbinding?  Elkaar beter begrijpen? Uit de geldzorgen komen? Een eerlijker taakverdeling? Kies dan gewoontes die je leiden naar het juiste resultaat.

Bij het invoeren van goede gewoontes gaat het om het herhalen van nieuw gewenst gedrag

Hoe kan ik goede gewoontes volhouden?

Het volhouden van goede gewoontes is cruciaal om een gevoel van overwinning te ervaren. High five! Yes, we can!

Goede gewoontes houd je vol door ze in te plannen en er een dagelijkse routine van te maken. Bij relatiegewoontes heb je meteen het voordeel van een partner ‘in crime’. Je kunt elkaar herinneren aan de afspraken die je met elkaar maakte. Het is dan wel belangrijk dat je beiden verantwoording neemt voor het voorgenomen gedrag en dit niet op de schouders komt van een van beiden.

Een handig hulpmiddel is de zogenaamde habit tracker. Op een vel papier of in je agenda houd je simpelweg bij welke goede gewoontes je per dag hebt uitgevoerd. Afdrukbare voorbeelden vind je genoeg op het internet of je mag deze planner downloaden met een paar vooringevulde gewoontes voor een goede relatie.

Begin altijd klein, zodat je de actie eenvoudig herhaalt en werk het liefst aan één gewoonte per keer. Zo houd je het vol en kun je wanneer de eerste gewoonte in je systeem zit, doorgaan met de volgende.

Wat zijn de dagelijkse gewoonten voor een goede relatie?

Er is een scala aan goede gewoontes die je kunt invoeren voor het behouden van een goede relatie. Hieronder volgt een lange lijst ter inspiratie die bedoeld is als een keuzemenu!

Let bij het maken van een keuze voor een goede gewoonte op het resultaat dat je samen voor ogen hebt. Doel je op meer fysiek contact, een betere emotionele band of wil je samen spiritueel groeien? Kies dan gewoontes die daarbij passen.

Dit zijn gewoontes die happy couples toepassen voor het hebben van een goede relatie.

 • Prijs je partner

Geef elkaar complimenten en spreek je waardering uit voor wie je partner is. Bewondering voor je partner draagt bij aan een gezonde relatie. Kritiek breekt je relatie keihard af. Voor elke keer dat je commentaar geeft, zijn er drie complimenten nodig om de schade te herstellen.

Bonus punten? Prijs je partner in het bijzijn van anderen.

  • Maak tijd voor elkaar

  Je agenda vult zich als vanzelf. Maak je relatie een topprioriteit door tijd voor elkaar te reserveren. Tijd om samen leuke dingen te doen, tijd om écht naar elkaar te luisteren en elke week tijd om de nieuwe week te plannen en jezelf op de agenda te zetten.

  • Maak contact met elkaar gedurende de dag

  Mensen in een goede relatie zorgen dat ze tijdens de dag even een momentje samen hebben. Voor thuiswerkers kan dat zijn een ommetje na de lunch en werk je buitenshuis dan is een telefoontje of berichtje al voldoende. Maak oogcontact, houd eens elkaars hand vast en vergeet niet te blijven flirten met elkaar.

  • Begin de dag samen

  Een ochtendritueel samen bouwt een fundament onder je dag. Stretch samen, bid of mediteer, oefen dankbaarheid, ontbijt  samen, kus en geef elkaar een knuffel bij het weggaan.

  • Ga tegelijkertijd en op tijd naar bed

  Ieder naar een eigen serie kijken, de een beneden, de ander boven, liggend in bed, geeft eenzaamheid en is een dooddoener voor romantiek. Vroeg naar bed en als het kan samen is een werkelijke investering in je liefdesleven.

  • Samen bidden en mediteren

  A couple that prays together  stays together, luidt een Engels gezegde. Samen bidden of mediteren schept een intieme band. Zo vorm je geestelijk een sterke eenheid.

  • Blijf nieuwe dingen uitproberen

  Als je al wat langer samen bent, ligt saaiheid op de loer als een gevaar voor je relatie. Doe eens wat anders dan je gewend bent en voorkom dat je leeft als broer en zus onder een dak. Dans, doe mee aan een challenge, ga naar een escaperoom of pretpark.

  • Ga samen sporten

  Samen bewegen is gezond. Niet alleen voor je eigen conditie, maar ook voor jullie relatie. Door te bewegen breng je fysiologische processen op gang waardoor je je goed voelt. Ook emoties krijgen zo de ruimte. Bovendien ben je als partner elkaars stok achter de deur om wél je tas te pakken en naar de sportschool te gaan.

  • Ga eens per week op date

  Door wekelijks een date night te beleven, laat je elkaar en je omgeving zien dat je elkaar prioriteit blijft geven. Je doet er moeite voor om goed voor de dag te komen en samen iets leuks te ondernemen.

  • Geef elkaar ruimte voor me time

  Tijd voor jezelf is heilzaam voor je relatie! Dat klinkt gek, maar voortdurend op elkaars lip zitten, werkt verstikkend. Gun elkaar ruimte om met eigen vrienden af te spreken, zelf dingen te ondernemen en steun elkaar bij persoonlijke ontwikkeling.

  • Geef elkaar een kus of knuffel bij vertrek en weerzien

  Het lijkt zo gewoon, maar het blijft bijzonder. Die kus met aandacht bij het weggaan, uitzwaaien vanachter het raam en die knuffel bij het thuiskomen. Ze betekenen zoveel als: ik zie je.

  • Bedenk je eigen rituelen

  Je hebt beiden je eigen gewoontes en rituelen van huis uit meegenomen. Sommige behoud je, andere vervang je door jullie eigen unieke rituelen die je vervolgens kunt doorgeven aan je kinderen.

   • Zorg ervoor dat je samen met en om elkaar kunt lachen

   Gezamenlijke humor is een krachtige lijm voor koppels. Stellen die samen lachen kunnen het leven soms met een korreltje zout nemen. Een inspirerend voorbeeld van een beroepsgrappenmaker die elke dag lacht met zijn vrouw en kinderen is de Suriniaams- Nederlandse cabaretier Roue Verveer.

   • Ga wandelen met je partner

   Wandelen zorgt voor diepe verbinding. Terwijl je naast elkaar loopt en geniet van je buurt, de omgeving en de natuur wordt het gemakkelijker om met elkaar te praten. Omdat je in beweging bent en elkaar niet in de ogen kijkt, kun je in alle ontspannenheid vertellen wat je bezighoudt.

   • Een avond zonder tv en Netflix

   Samen tv kijken of een Netflix-seriei binge-watchen is heerlijk, maar niet elke avond. Spreek af dat je eens per week een beeldschermvrije avond inlast.

   • Blijf leren over liefde en relaties!

   Liefde kun je leren. Er is enorm veel kennis over hoe liefde werkt en hoe je relaties kunt verbeteren. Lees, kijk, ontdek en blijf nieuwsgierig hoe je jouw kennis over liefde kunt vergroten en relatievaardigheden kunt leren.

   Kies, plan, doe en herhaal

   Het kost tijd en herhaling om een paar van deze gewoonten te ontwikkelen, maar het is de moeite waard om te werken aan een goede relatie en die te versterken.

   Kies om te beginnen 1 – 3 gewoontes uit boventaande lijst.

   Plan ze in je agenda of houd een habit tracker bij.

   Doe! Succes is voor de doeners, niet voor de denkers, de twijfelaars, de voornemers en de uitstellers.

   Herhaal.

   Laat je  in een reactie hieronder even weten welke 1 – 3 gewoontes jij samen met je partner gaat invoeren dit jaar?