Soms overkomt het je gewoon: je hebt al enkele jaren een relatie met je partner en toch word je verliefd op iemand anders. Je buik voelt de hele dag als een vlindertuin; je loopt de hele dag op wolkjes en je kunt alleen nog maar aan de ander denken. In vergelijking met je nieuwe vlam lijkt je partner maar saai en weinig avontuurlijk.

Toch hoeft deze verliefdheid niet het einde van je huidige relatie te betekenen. Met de hulp van een relatietherapeut kunnen jullie deze verliefdheid achter jullie laten en jullie relatie nieuw leven inblazen. Een EFT relatietherapeut is uitermate geschikt om jullie door deze moeilijke periode te loodsen en te helpen om jullie relatie weer op de rails te zetten.

Overspel hoeft niet het einde van een relatie te betekenen

Als je overspel pleegt, hoeft dit niet te betekenen dat je niet meer om je huidige partner geeft. Een affaire heeft vaak achterliggende motieven. Zo kan het zijn dat je je leven als een sleur ervaart en dat je nood had aan een beetje avontuur. Of voel je je beperkt in je relatie en in je leven en wilde je met een buitenechtelijke relatie meer autonomie in handen nemen. Of kamp je met een onverwerkt trauma dat je probeert te maskeren met een affaire. Het gemis van aandacht, communicatie, ontspanning en/of passie kan ervoor zorgen dat je je gemakkelijker openstelt voor anderen en sneller een affaire begint.

Vaak is het niet de bedoeling om met het overspel de huidige relatie te beëindigen. Maar in de meeste gevallen is het wel een duidelijk signaal dat er iets moet veranderen in de relatie. Als jullie er beiden achter staan, is het mogelijk om de relatie in stand te houden, al dan niet met de hulp van een relatietherapeut. Door samen dieper te graven en te bespreken hoe de verliefdheid tot stand is kunnen komen, kunnen jullie jullie band weer sterker maken dan voordien.

Hoe lang duurt de verliefdheid al?

De duur van de verliefdheid heeft een invloed op de manier waarop je naar je huidige partner en hoe je naar je nieuwe vlam kijkt. Verliefdheid doet je door een roze bril naar je nieuwe vlam kijken, waardoor je eigen partner er vaak slecht uitkomt. Hoe langer je op deze manier naar je partner kijkt, hoe groter de irritatie en de negatieve gevoelens worden. Of dat eerlijk is tegenover je partner laten we in het midden. Maar deze gevoelens zorgen er vaak voor dat je het moeilijk hebt om op een normale manier met elkaar om te gaan en te communiceren.

Daarnaast zal de duur van de verliefdheid ook voor je partner een rol spelen. Ben je nog maar net verliefd geworden en heb je hem of haar snel op de hoogte gebracht? Dan zal je partner het je makkelijker kunnen vergeven dan wanneer je al een affaire van meerdere jaren hebt. Een langere affaire geeft je partner namelijk het idee dat hij of zij al lange tijd in een leugen leeft en bedrogen wordt op zowel fysiek als emotioneel vlak. Een langdurige verliefdheid zal een grotere impact hebben op jullie relatie dan een recente verliefdheid.

 

Welke gebeurtenissen hebben geleid tot deze verliefdheid?

Als je je relatie nog een kans wilt geven, is het belangrijk om te onderzoeken waarom je een affaire bent begonnen. Zodra je een zicht hebt op de gebeurtenissen die ervoor gezorgd hebben dat je verliefd bent geworden, kun je deze situaties in de toekomst proberen te vermijden.

Vaak ga je vreemd om je iets tekort komt. Dit kan aandacht, liefde, begrip en/of seks zijn. Thuis voel je je saai, oud, ondergewaardeerd of misschien wel onzichtbaar. Door een affaire te beginnen, voel je je levendiger, charmanter, slimmer en meer sexy. De affaire is “opvulling” voor een tekortkoming in de eigen relatie.

Een andere mogelijkheid is dat stressvolle of emotionele situaties de verbinding tussen jullie als partners heeft verbroken. Denk maar aan een verhuizing of een verbouwing, een moeilijke zwangerschap, de komst van de kinderen en stress op het werk. Op zulke momenten is het makkelijk om naast elkaar te gaan leven en de onderlinge verbinding te verliezen. Een affaire is dan een manier om even uit de situatie te stappen en verbinding te maken met iemand anders.

Uiteraard rechtvaardigen bovenstaande situaties nooit een affaire. Maar door te onderzoeken welke gebeurtenissen tot de verliefdheid heeft geleid, krijg je wel inzicht in je behoeften en kan je er aan werken. Bespreek dit met je partner en pak de kern van het probleem aan. Wat moet er gebeuren om jullie relatie weer aan te wakkeren en hoe kun je voorkomen dat de verleiding weer toeslaat? Maak deze punten bespreekbaar, zodat jullie hier beiden op kunnen inspelen. Enkel dan heeft jullie relatie nog een kans om te slagen.

 

Tips bij overspel

Of je relatie overleeft na overspel hangt natuurlijk af van jullie zelf. Willen jullie beiden de relatie nog een kans geven, dan is er zeker nog een slaagkans. Daar zijn dan wel enkele consequenties voor je affaire aan verbonden. Vinden jullie het moeilijk om voorbij de affaire te kijken? Volg onderstaande tips om te starten aan het herstel van jullie relatie.

 

Kijk verder dan je verliefdheid

Verliefdheid, dat is een roze bril op je neus, een vlindertuin in je buik en het gevoel dat je de ware hebt gevonden. Maar net als bij alle relaties komt er een tijd dat de verliefdheid verdwijnt en dat er sleur in de relatie komt. En wat ga je dan doen? Bedenk jezelf wat er gaat gebeuren als de verliefdheid voorbij is. Wil je nog bij je nieuwe vlam zijn als de verliefdheid voorbij is? Is je nieuwe vlam de persoon met wie je oud wilt worden of stel je je oude dag toch voor met je huidige partner? Zoek uit wat je in de toekomst wilt en wat je wilt doen met de verliefdheid.

 

Praat met je partner

Je kunt je overspel niet zomaar onder de mat schuiven en er nooit meer over praten. Dan blijft de affaire tussen jullie hangen en krijgt je partner nooit de kans om het gebeuren te verwerken.

Met je partner praten over je verliefde gevoelens is misschien wel lastig en pijnlijk maar het is een absolute noodzaak als jullie de relatie willen verderzetten. Je partner de redenen achter je overspel vertellen, kan hem of haar de ogen openen voor problemen die al langer speelden in de relatie. Neem de tijd om samen objectief te kijken naar jullie relatie en samen te investeren in jullie relatie.

Je hoeft uiteraard niet de details van je overspel uit de doeken te doen, dat zou alleen maar zout in de wonde wrijven. Maar het is wel belangrijk dat e partner weet over welk soort overspel het ging. Was er seks, was het een eenmalige gebeurtenis of heeft het overspel langere tijd geduurd, was je op zoek naar emotionele of fysieke aandacht? Het zal pijnlijk zijn voor je partner om de waarheid te horen maar het is de enige manier om uit te zoeken waar de pijnpunten in jullie relatie zitten.

Vaak is overspel het gevolg van jezelf verliezen. Door verplichtingen, verantwoordelijkheden en rollen die horen bij een lange relatie, al dan niet met kinderen, hebben veel mensen het gevoel dat ze een belangrijk deel van zichzelf verliezen. Daarom zoeken ze iemand anders met wie ze wel dat deel van hun zijn kunnen beleven. Praat hier met elkaar over en bespreek samen hoe je die verloren delen terug kunt integreren in de relatie. Zo kan het zijn dat je in de relatie voornamelijk moeder bent en dat je de avontuurlijke vrouw in jezelf bent kwijt gespeeld. Vertel dan je man dat je meer wilt zijn dan een moeder alleen en hoe hij je hierbij kan helpen.

 

Stop het contact met de ander

Als je besloten hebt om te vechten voor je relatie moet je de moeilijke beslissing nemen om je nieuwe vlam uit je leven te bannen. Dit betekent dat je niet alleen de telefoonnummer van de derde persoon uit je gsm moet verwijderen, maar ook moet stoppen met het volgen van zijn of haar social media-accounts, zoals Facebook, Twitter, Instagram, TikTok en Snapchat. Het is immers niet mogelijk om aan het herstel van je relatie te werken als de andere persoon nog in beeld is. Zodra er geen enkele vorm van contact meer is, heb je weer meer tijd en ruimte om in je relatie te investeren. Enkel op deze manier kun je op een objectieve manier nadenken over de verliefdheid en het ontstaan van de affaire.

Daarnaast is het een duidelijk teken naar je partner dat je voluit voor de relatie wilt werken. Het is een goede manier om het vertrouwen van je partner terug te winnen. Als je contact blijft houden met de andere persoon zal je partner zich altijd afvragen of het enkel vriendschappelijk is, of dat er nog verliefdheid in het spel is.

Door je partner op de hoogte te stellen van je affaire en het contact met de ander te stoppen, stap je in een dubbel rouwproces. Langs de ene kant zal je rouwen over het verlies van een geliefde en langs de andere kant zal je rouwen omwille van de impact die de affaire heeft op je relatie. Dit is een normale reactie, geef jezelf voldoende tijd om alles te verwerken en blijf met je partner praten. Praten zal jullie terug verbinden en zal jullie relatie helen na de affaire.

 

Vraag hulp van een EFT relatietherapeut

Relatietherapie als je verliefd bent op een ander kan zeker nuttig zijn. Een relatietherapeut helpt beide partners om het wantrouwen, de wrok en de jaloezie achter jullie te laten. Het doel van relatietherapie is om samen de problemen op te lossen die in eerste instantie hebben geleid naar het overspel. Een relatietherapeut ondersteunt en begeleidt jullie hierin. Daarnaast helpt hij of zij jullie om uit te zoeken of er nog voldoende basis is om jullie relatie verder te zetten.

Ook als je je huidige relatie wilt beëindigen, kun je de hulp van een EFT relatietherapeut inschakelen. Hij of zij helpt je om het gebeuren een plaats te geven en om het oud zeer te verwerken. Als jullie samen een gezin hebben, is het namelijk wel in het belang van de kinderen dat jullie een goede verstandhouding blijven houden. Normale communicatie en omgang met elkaar is echter moeilijk als je wrokgevoelens blijft behouden tegenover je ex-partner. Het is in ieders belang dat je deze gevoelens achter je laat. Je wilt immers niet op het trouwfeest van je zoon of dochter de spelbreker zijn omdat je niet meer door een deur kunt met je ex-partner.

Bij de Huwelijkstrainer maken we gebruik van EFT relatietherapie. Maar wat houdt dat nu juist in? EFT, Emotionally Focussed Therapy, is zeer effectief als relatietherapie. De therapie is gericht op de communicatie en emoties tussen je partner en jou. Gedurende de therapiesessies werken jullie aan de basis van iedere relatie, namelijk verdieping, veiligheid en onderling vertrouwen. Op deze manier herstellen en verbeteren jullie de verbinding tussen jullie twee.

EFT gaat uit van enkele grondbeginselen:

  • Je bent niet gemaakt om alleen te zijn.
  • De veilige aanwezigheid van je geliefde zorgt ervoor dat je meer aan kunt.
  • Binnen een verbonden en veilige relatie voel je je goed.
  • Emotionally Focussed Therapy is therapie in een wetenschappelijk onderbouwde vorm en heeft als doel om partners terug samen te brengen. Beide partners moeten bereid zijn zich in te zetten voor de relatie en zich open te stellen.

Willen jullie graag actief werken aan een liefdevolle en harmonieuze relatie? Neem dan contact op met de Huwelijkstrainer. Tijdens een eerste vrijblijvend gesprek leren we elkaar kennen en bespreken we hoe EFT-relatietherapie jullie kan helpen. Als jullie na het eerste gesprek een klik voelen met de Huwelijkstrainer, kan de behandeling beginnen. Tijdens sessies van een uur tot vijf kwartier bespreken we jullie problemen en graven we dieper naar de oorzaken hiervan. Afhankelijk van jullie behoeften en wensen is er gemiddeld een sessie per een tot drie weken. De therapie wordt volledig op jullie afgestemd, waardoor de duur van de behandeling voor elk koppel anders is.            

Meer lezen?
Een goede relatie? Deze gewoontes zorgen voor meer liefde
Magische momenten: elke dag een leuke relatie
Aandacht doet je relatie groeien

Tijd voor elkaar en een verbindend gesprek?

Leren liefhebben kaartenset

‘Leren liefhebben’ is een luxe uitgevoerd doosje met kleurrijke gesprekskaarten. Deze kaarten zijn een ideale manier om samen te gaan praten over dingen die er écht toe doen. Ze helpen je onder meer om samen te groeien, voor reflectie op jezelf en je relatie, om elkaar aan te moedigen in spannende tijden of voor het nemen van een moeilijke beslissing.

Geschikt voor zowel beginnende als gevorderde koppels. Te koop bij de lokale boekhandel of te bestellen via de webshop.