Een relatiecrisis kan je overrompelen en je leven van de een op de andere dag zomaar ontwrichten. Wat wil je doen wanneer je wordt overweldigd door gevoelens van twijfel over je huwelijk of relatie? Wanneer je  al een tijd niet lekker in je vel zit of je partner onbereikbaar lijkt?

‘Blijf zitten waar je zit en verroer je niet’… Een kinderliedje bij het spelen van verstoppertje geeft een advies dat ik graag meegeef aan stellen in een relatiecrisis. 

Vanwege een blog dat ik eens schreef over de midlifecrisis krijg ik regelmatig stellen aan mijn tafel die zich herkennen in het verhaal. Een man die plotseling verliefd werd op een ander. Een vrouw die het gevoel voor haar man volledig kwijt is en maar niet weet hoe ze de knop weer ‘aan’ kan zetten. Relatietwijfels die vanuit het niets een stabiele relatie bedreigen.

Alhoewel relatietwijfels vaak een diepe krater slaan in het onderlinge vertrouwen, hebben ze lang niet altijd betrekking op de relatie. Vaak zijn andere omstandigheden de oorzaak van de twijfel: een verborgen depressie, onvervulde verlangens op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, gebrek aan zingeving, problemen op het werk of het aanbreken van een nieuwe levensfase. En in 2020: het aanpassen aan een (voorlopig) nieuw normaal waarin je als koppel wellicht veel meer uren samen doorbrengt en elkaar gevoelsmatig te veel op de lip zit. 

Verroer je niet

Omdat ze zo gruwelijk bedreigend aanvoelen die relatietwijfels, leiden ze al gauw tot paniek en de neiging om iets te moeten met de twijfels. Een time-out misschien? Weggaan? Zijn de twijfels een signaal dat de liefde over en uit is? 

Dat kan. Soms is er te veel gebeurd, is er zoveel schade opgelopen, zijn partners los van elkaar zo een andere kant opgegaan dat de afstand moeilijk te overbruggen is en herstel onmogelijk. Een liefdevol afscheid is dan de beste optie. 

Maar zou je het risico durven nemen om eerlijk te onderzoeken wat er aan de hand is? Te werken aan jezelf en in gesprek met elkaar te gaan en de uitkomst daarvan even helemaal los te laten? Samen te besluiten voorlopig geen besluit te nemen over scheiden of blijven? Die beslissing kun je later nemen wanneer je helemaal helder hebt wat er speelt. 

De slechtste tijd om een ingrijpend besluit te nemen is juist wanneer je twijfelt aan alles en door een dal van onzekerheid gaat. De kans dat je daarvan spijt krijgt is groot. Immers waar je ook naar toe gaat, je neemt jezelf mee.

Voel wat er te voelen is

Ja, het is rot om te twijfelen, te piekeren, afgeleid te worden door gevoelens voor een ander of verlangens naar een nieuw leven. Maar in plaats van te vluchten in een ander leven, een nieuwe relatie of je te verliezen in je werk, zou je er goed aan doen eens stil te staan en te voelen wat er te voelen is. 

Welke pijn ga je uit de weg? Welk verlangen heb je te lang weggestopt en er geen aandacht aan geschonken? Wat heb je niet onder ogen gezien en verzuimd te delen met je man of vrouw? Voor welke reactie van je partner ben je bang? 

Blijven weglopen van die gevoelens en behoeften zijn niet eerlijk ten opzichte van je partner, maar zeker ook niet ten opzichte van jezelf. Het kan best zijn dat je geen goede relatie hebt met jezelf en nooit echt hebt geluisterd naar wat jouw emoties je willen vertellen. Wanneer je tijd neemt om stil te staan en te onderzoeken wat er in je binnenste leeft, leer je jezelf kennen en voorzichtig woorden te geven aan die gevoelens. 

Filters uitzetten

Om als twijfelaar oprechte antwoorden te krijgen wil je het liefst alle andere invloeden afsluiten. Het roze  filter van de verliefdheid op een ander, maar ook de donkere gedachten van een depressie en onzekerheid. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Toch ben je krachtiger dan je denkt omdat er elke dag kleine dingen zijn die je wel kunt doen aan je situatie. 

Je kunt in ieder geval stoppen met het voeden van je verliefdheid door bij voorbeeld alle contact met ‘die ander’ stop te zetten. In real life maar vooral ook digitaal. Verwijder hem of haar als contact uit je telefoon én verwijder of blokkeer hem/haar in alle sociale media-apps. Verhonger je verliefdheid en voedt je relatie!

Ook een depressie of rouw om een geleden verlies kun je te lijf. Juist door je eigen gevoelens serieus te nemen, ze te doorleven en aan de andere kant jezelf te vullen met mooie en lichte gedachten. Aarzel niet om daarbij professionele hulp te vragen als je er zelf niet uitkomt. 

Een minstens net zo moeilijke taak is weggelegd voor de man of vrouw van de twijfelaar. Er is niets, maar dan ook niets dat jij kunt doen om de twijfels van je geliefde weg te nemen. Hoe meer jij je partner overstelpt met vragen, uitleg verlangt of nabijheid afdwingt, hoe verder je hem of haar bij je vandaan jaagt. Ook voor jou geldt: blijf zitten waar je zit. Maar dan écht. Zorg voor jezelf, kalmeer je eigen angsten, leid je eigen leven en blijf liefdevol in je houding en gedrag naar je partner.

Adem door en stik niet!

‘Houd je adem in en stik niet’ vervolgt het kinderliedje, want zo voorkom je dat je gevonden wordt. Maar dat is wat je in dit geval juist wél wilt. Als twijfelaar in de relatie ben je veel te lang verstoppertje aan het spelen. Voor jezelf en voor je partner. Het is de hoogste tijd om je te laten vinden! Je mag er zijn met al je gevoelens, verlangens en wensen.

Adem eens flink door en geef eerlijke woorden aan wat je hebt binnengehouden en niet eerder verteld uit angst voor afwijzing. Durf je dat? Uit je schulp komen en je te laten horen? Vanuit kwetsbaarheid te delen met je partner wat je dwarszit ook als dat de ander pijn doet. Vanuit die prikkel kan je geliefde – wanneer de tijd daar is – reageren op wat zich in jou afspeelt. Er is weer contact. Een stevige basis om opnieuw voor elkaar te kiezen. 

Dit artikel verscheen in de weekendbijlage van het Friesch Dagblad in de rubriek Thuis op 14 november 2020

Meer artikelen lezen?

Lees dan hier verder:
Midlife crisis: 3 stappen om deze samen te overwinnen
Relatietherapie? Een relatie moet toch vanzelf gaan?
Een goede relatie: zo zorg je ervoor

Dit artikel van Jacoline Steegstra hielp je al vast op weg

Wil je ontdekken wat je nog meer kunt doen om je relatie te verbeteren? Kijk hier voor het aanbod van Huwelijkstrainer