INZET is een deugd die klinkt alsof je heel hard je best moet doen. Alsof je hard moet werken om je relatie of huwelijk goed te houden.

En zo is het ook!

Eigenlijk zou je nu willen lezen dat dit niet klopt. Dat een relatie vanzelf moet gaan, zolang het het met de liefde goed zit. Maar dat is niet zo. Niet bij mij, niet bij anderen, niet bij jou. Zelfs niet bij beroemde echtparen die misschien veel meer mogelijkheden hebben dan jij en ik om te kopen wat ze (niet) nodig hebben en om hulptroepen in te huren om het leven zo soepel mogelijk te organiseren.

Luister maar eens in deze video naar wat de acteur Will Smith te vertellen heeft over de moeilijke periodes in zijn huwelijk.

Of naar David Beckham over zijn inmiddels 19-jarige huwelijk met Victoria:

Zo lang getrouwd zijn is een kwestie van hard werken. Iedereen weet dat, maar je moet het wel doen ~ David Beckham

“Als de liefde niet meer vanzelf komt, dan hoeft het van mij niet meer”, hoor ik in mijn praktijk wel eens als klacht. Een misvatting die heel wat relaties vroegtijdig om zeep helpt.

Liefde is geen gevoel

De misvatting kan bestaan omdat je ervan uitgaat dat liefde een gevoel is. De aantrekkingskracht die je in het begin voor elkaar voelde toen de hormonen nog door je lijf gierden. De nieuwgierigheid en interesse in elkaar toen je nog niet al honderd keer elkaars verhaal had gehoord. De verliefdheid van de eerste maanden, misschien wel jaren.

Maar hoe houd je de liefde levend wanneer je volkomen aan elkaar gewend bent? Wanneer de je overgaat van verliefdheid naar houden van? Als de eerste krimpscheurtjes in je relatie zichtbaar worden en je misschien wat vaker ruzie maakt? Wanneer je erachter komt dat je toch wel heel verschillend bent?

Voorbij de verliefdheid

Dan komt het erop aan dat je onder ogen ziet dat het in een volwassen relatie niet alleen draait om gevoelens van verliefdheid, romantiek van de bovenste plank of zin in seks. Een relatie vraagt om jouw inzet: de goede wil om er blijvend iets moois van te maken. Voor jezelf, voor elkaar en voor de kinderen.

Inzet tilt je boven jezelf uit. Je doet wat nodig is en goed voor jullie samen. Deze deugd vraagt wat van je: dagelijkse toewijding en zorg. De bereidheid om tijd voor elkaar te maken en samen goeie gewoontes na te leven.

Die kus bij de deur, het uitzwaaien van achter het raam, even met aandacht naar elkaar luisteren wanneer je thuiskomt uit je werk. Kleine momenten en kleine gebaren die een groot verschil maken voor je relatiegeluk.

  • Herinner jij je nog de flow van de eerste liefde? Toen alles vanzelf ging?
  • Wat voor positieve herinneringen en gevoelens maakt dit bij je wakker?
  • Hoe staat het met jouw inzet? Waar is de wil om – weer of steeds –  iets moois van je relatie te maken?

Merk je dat je er zelf niet uitkomt? Ben je de liefde van het begin kwijtgeraakt? Blijf dan niet in je eentje tobben, maar overweeg eens om te werken aan je relatie. Hoe eerder je sluimerende relatieproblemen aanpakt, hoe groter de kans op herstel.