Een goede relatie nemen we al gauw voor lief. Om gezond en fit te bijven nemen we de nodige preventieve maatregelen: gezond eten, voldoende bewegen en wat extra vitamines om de winter door te komen. Maar hoe zorg je voor het gezond blijven van je huwelijk of relatie?

Een Chinees gezegde luidt: ‘de beste tijd om een boom te planten was twintig jaar geleden. Het tweede beste moment om dat te doen is vandaag’.

Wil je groei ervaren als echtpaar? En hoop je op een vruchtbare oogst in de rijpere jaren van je leven? Zelfstandige kinderen? Voldoening als resultaat van jaren genoegzaam werken. Tijd om nog meer samen te genieten van kleinkinderen en hobby’s? Zorg er dan voor dat je samen helder voor ogen hebt in welke richting je gaat.

Succesvolle koppels investeren in een goede relatie

Zoals een stel dat mij laatst belde; ik noem ze hierna Durk en Geke. Ze vroegen of ze een keer een uurtje met mij konden sparren. Het echtpaar wil binnenkort een heel andere weg inslaan. Beiden willen hun baan opzeggen om samen een nieuwe maatschappelijke taak op zich te nemen. “Maar”, geven ze aan “de plannen die wij voor ogen hebben, mogen niet ten koste gaat van ons huwelijk.”

De twee hebben een goede relatie. Onafhankelijk van elkaar geven ze hun huwelijk  een 8,5 en een 9. Ik word er spontaan blij van en vraag me af wat ik hier nog aan kan toevoegen. Durk en Geke zitten zichtbaar lekker in hun vel. Ze zijn op elkaar gericht, weten humor in te zetten op het juiste moment en schromen niet elkaar af en toe ‘de waarheid’ te vertellen. Bovendien zijn ze in staat om eerlijk naar zichzelf te kijken en eigen zwaktes onder ogen te zien. Zoals de manier waarop ze soms met elkaar ruzie maken.

Hoe voorkomen we dat ruzies escaleren?

Durk en Geke hebben niet vaak ruzie, maar vragen zich af hoe het zal gaan als ze straks 24 uur per dag bij elkaar op de lip zitten: “Hoe voorkomen we dan dat ruzies escaleren?” Ze weten van zichzelf dat ze steeds vervallen in hetzelfde patroon. Geke bevriest en krimpt in elkaar als Durk boze ogen opzet.

Samen met Durk en Geke bespreek ik het mechanisme van ruzies die uit de hand lopen. Hiermee gaan ze aan de slag. Kijken of ze kunnen herkennen wanneer de grond te warm wordt onder de voeten, zodat ze op tijd uit de ruzie kunnen stappen of terugkeren naar een redelijk gesprek.

Wat levert het op? Wat gaat het kosten?

Verder bekijken we hoe Durk en Geke de verwachtingen over hun toekomstplannen reëel kunnen houden. Een nieuwe afslag, baan of project is spannend en zorgt voor opwinding. Maar het is goed onder ogen te zien waarom je een nieuwe weg inslaat. Wat verwacht je dat gaat opleveren? Wat gaat het kosten? Welke offers worden er gebracht?

Daarnaast zullen Durk en Geke werken aan een rampenplan. Niet om uit te gaan van het slechte, maar om een een draaiboek te hebben voor als alles anders loopt dan verwacht. Zo voorkomen ze dat ze worden overrompeld door onheil of teleurstellingen en hebben ze al vast nagedacht over wat ze te doen staat.

Over Durk en Geke’s relatie zit ik niet in. Zij verstaan de kunst om hun huwelijk niet te laten verpieteren. Maar hoe doe je dat? Zorgen voor een goede relatie? Wat is er voor nodig om te voorkomen dat je huwelijk indut en je langzaam afglijdt naar een broer-zus-verhouding?

1. Tijd voor elkaar

Allereerst is het van het grootste belang om speciaal tijd voor elkaar uit te trekken. Juist als je 24 uur per dag op elkaars lip zit, kun je helemaal langs elkaar heen leven. Gemiddeld brengen echtparen maar vijf minuten per dag tijd met elkaar door. Dat is veel te weinig. Lukt het niet om dagelijks meer dan het over het werk, het huishouden en/of de kinderen te hebben, span je dan in om in ieder geval een avond per week een date night te hebben.

2. Positieve woorden 

Niets is zo fnuikend voor een relatie als klagen en kritiek. Wees je ervan bewust dat je je huwelijk vergiftigt iedere keer dat je besluit om je ergernissen, frustraties en boosheid te ventileren. Het vergt een behoorlijke inspanning en training om deze slechte gewoonte af te leren, maar je relatie zal per direct verbeteren als je je klachten voor je houdt.

Nog mooier is het om de kritiek te vervangen door positieve woorden. Slimme partners kennen de kracht van het gesproken zegenende woord. Zoals ex-president Barack Obama die onlangs – vanwege zijn 25-jarige huwelijk met Michelle – ‘inbrak’ op een conferentie. In een filmpje richtte hij zich tot haar en het publiek en noemde haar geduldig, krachtig, vol gratie, vastberaden en eerlijk. Dát is bouwen aan een sterke relatie.

3. Een goede relatie onderhoud je

Tot slot: denk serieus na over relatieonderhoud. Succesvolle stellen weten dat een relatie niet altijd vanzelf gaat, maar dat je aandacht moet besteden aan elkaar en in gesprek met elkaar moet blijven. Investeer in elkaar door met regelmaat je relatie onder de loep te nemen.

Meer weten over hoe je in de aanloop naar 2018 meer grip krijgt op je relatie, je tijd en de doelen die je voor ogen staan? Lees dan ook het artikel: liefdesdoelen stellen

*Bovenstaande blog is een verkorte versie van het artikel dat op 14 oktober 2017 verscheen in de weekendbijlage van het Friesch Dagblad