Liefdesdoelen stellen. Maak je relatie SMART dit jaar. - Huwelijkstrainer

Ik geloof niet in goede voornemens. In week 2 van het nieuwe jaar zijn we die al bijna vergeten. Voornemens zijn vaag en leiden niet tot resultaat. Wel geloof ik in het stellen van jaarlijkse doelen: specifieke en haalbare persoonlijke en relatiedoelen. Die zijn concreet en kun je omzetten in een (relatie)stappenplan.

Als gezin stellen wij elke kerstvakantie onze doelen voor het komende jaar vast op schrift. En telkens weer verbaast het me dat er best veel van terecht komt. Ook als je onderweg je doelen soms uit het oog verliest.

Woorden hebben kracht, maar in het geschreven woord zit scheppende kracht. Ze vormen de brug tussen gedachten en daden. En helpen je om stap voor stap te komen tot kleine gedragsveranderingen. .

Herstel

Toen ik in december mijn doelen voor het afgelopen jaar erbij pakte om ze te evalueren, verwachtte ik teleurgesteld te zijn. Vanwege een heupoperatie in januari en lange revalidatieperiode daarna, kon ik mijn werk pas hervatten in mei. Op het gebied van werk en financiën rekende ik op achterstand en ook verwachtte ik bij lange na mijn fysieke fitness doelen niet te hebben gehaald.

Tot mijn verbazing viel dat heel erg mee! Mijn jaarthema voor vorig jaar was ‘herstel’ en door heel specifiek en haalbaar op te schrijven wat er binnen dit jaar wél mogelijk zou zijn, is het gelukt de meeste van mijn doelen te behalen. Soms op een heel andere manier dan ik had kunnen bedenken.

Wat er echt toe doet

Sinds enkele jaren werken wij met het model van de Amerikaanse virtuele mentor Michael Hyatt. Ik ben fan van zijn methode omdat hij je leert doelen te stellen op verschillende gebieden van je leven. Op die manier focus je niet niet alleen op je leer- en loopbaandoelen, maar juist ook op wat er echt toe doet: je gezondheid, familie en vrienden.

De gebieden die hij onderscheidt zijn de volgende:

  • Faith (geloof, spiritueel)
  • Fitness (lichamelijk)
  • Family (familie)
  • Friends (vriendschappen)
  • Finance (financieel)
  • Fun (plezier)
  • Vocation (loopbaan/beroep)

Sommige van die gebieden hebben betrekking op jezelf als persoon, andere liggen meer op het relationele vlak of hebben te maken met wat je wilt bereiken in je loopbaan, bedrijf of om kennis te vermeerderen.

Wil je vooruit dit jaar, stel dan maximaal 10 doelen in de verschillende gebieden. Zonder daaronder subdoelen te hangen, want voor je het weet leg je de lat weer veel te hoog en komt er helemaal niets terecht van al je plannen.

Ideaal gezien liggen die doelen net buiten je comfort zone. Niet zo buiten bereik dat ze je angst aanjagen of verlammen, maar ook niet te gemakkelijk dat je er geen inspanning voor hoeft te leveren.

Dus niet – omdat een business goeroe dat roept: maak in 2017 een omzet van een half miljoen maar, realistisch: mijn omzet van 2016 vermeerder ik in 2017 met 10  of 20 procent.

Niet: Ik wil 25 kilo afvallen (als dat ongeveer eenderde van je gewicht is),
maar: in juni 2017 weeg ik 70 kg.

Goede voornemens zijn wensen

Doelen zijn afspraken met jezelf. En als je die zo maakt dat je ze kunt halen, verbeter je de relatie met jezelf.

Bonus: dit geeft je steeds meer zelfvertrouwen.

Hoe doe je dat? Maak je doelen altijd SMART.

Specifiek: wat precies wil je bereiken?
Meetbaar: hoe meet je je vooruitgang?
Acceptabel: is het een doel dat jij zelf kunt omarmen? Of voel je je verplicht door een ander?
Realistisch: is het haalbaar (net iets buiten de comfortzone?)
Tijdgebonden: per welke datum heb je je doel bereikt?

Liefdesdoelen

Wil je dit jaar je relatie naar een hoger plan tillen? Wees dan samen SMART en formuleer samen jullie liefdesdoelen voor het komende jaar.

Verlang je naar meer verbondenheid? Bedenk dan hoeveel tijd je voor elkaar vrij wilt maken en reserveer die in je agenda.

Snak je naar meer structuur in je gezinsleven? Stel je ten doel een heldere weekplanning te maken.

Een beetje meer geluk in de liefde is haalbaar. Als je weet hoe je je relatie praktisch organiseert. Op een beter nieuw jaar!

BewarenBewaren

BewarenBewaren