Om de stijgende kosten van levensonderhoud voor te blijven is (be)sparen niet langer een luxe, maar noodzaak voor velen. Geldstress drukt enorm op relaties en gezinnen. Door samen te werken als stel krijg je grip op je geldzaken in onzekere tijden.

In een eerder artikel over dit onderwerp werd uitgelegd hoe je met het vrijhouden van 10% van je netto-inkomen versneld schulden kunt aflossen of sparen. Maar hoe doe je dat dan? Een substantieel deel van je inkomen overhouden om af te lossen of te sparen?

10% overhouden

Ten eerste is het belangrijk vast te stellen wat je samen netto ontvangt aan inkomsten. Iedere Euro die op jullie gezamenlijke of privé-rekeningen binnenkomt telt mee! Salaris,
toeslagen en inkomsten uit onderneming of uit andere werkzaamheden. Een vakantie-uitkering of eventuele dertiende maand kun je apart houden, zodat je die ook echt kunt
reserveren voor vakantie of de dure decembermaand.

Ten tweede kun je eens kritisch te kijken hoeveel je maandelijks uitgeeft aan boodschappen, kleding, cosmetica, abonnementen, cadeautjes, terrasjes en andere uitjes. Houd een tijd lang je dagelijkse uitgaven bij. Dat kan lekker old school in een schriftje of huishoudboekje, maar ook heel handig op je telefoon in een van de vele gratis apps. Op financer.com worden de 12 beste huishoudboekje-apps met elkaar vergeleken. Stel je budget meteen 10 procent lager in zodat je weet wat je te besteden hebt en welk deel je gebruikt om extra af te lossen of te sparen. Is 10% echt onmogelijk? Kies dan voor 5% of in ieder geval een klein bedrag dat je kunt missen. Oefen in overhouden. Dat is de enige manier omhoog uit de spiraal van schulden of tekort.

Stop met bezuinigen!

Samen de geldzorgen te lijf gaan is ook kiezen voor een andere kijk op geld. In plaats van jezelf ‘te straffen’ met bezuinigen, kun je positieve woorden gebruiken. Bezuinigen voelt als inleveren en achteruitgaan; een spaardoel stellen geeft perspectief voor de toekomst, zoals een afgeloste woning, een vakantie of auto betaald zonder credit card of lening.

Verstandig je geld beheren zit hem meestal niet in de vaste lasten, maar vooral in de kleine dingen. De snack onderweg, dat kopje koffie dagelijks op het station of bij de benzinepomp. De chocoladereep of dropjes bij de kassa. Bedenk dat bij iedere Euro die je leven binnenkomt, jij degene bent die de keuze maakt wat je er mee doet. Je beheert
daarmee niet alleen je geld, maar uiteindelijk ook je toekomst! Zou je gedurende je hele leven iedere werkdag een kop koffie of snack kopen van € 2,–, dan kost dat uiteindelijk wel
bijna € 20.000. Dit bedrag weggezet en gespaard tegen een rente van 3 %, had je dan wel € 44.237 kunnen opleveren.

Elke dag een stapje

Natuurlijk wil je niet te streng voor jezelf zijn. Direct grote stappen zetten naar een doel of resultaat eindigt vaak met opgeven. Besluit om in plaats daarvan iedere week een kleine
stap te zetten. Je houd daarmee je doel voor ogen, maar houdt de stappen ook haalbaar en leuk. Onderstaande snelle spaartips kunnen je helpen op weg naar 10% meer overhouden voor je toekomst:

  • Boodschappen. Ga altijd naar de winkel met een lijstje en koop niet meer dan je nodig hebt. Laat frisdrank en snacks achterwege. Goed voor de lijn en je portemonnee. Trap niet in de bonus of aanbieding. Het tweede product gratis of voor de halve prijs is alleen gunstig wanneer je houdbare producten koopt die standaard op je lijstje staan. Let in de winkel op de kiloprijs van het product. Shop niet elke dag, maar één maximaal twee keer per week. Sla de winkel eens een weekje over een eet je voorraadkast en koelkast leeg. Vul in die week alleen aan wat ontbreekt.
  • Onderweg. Wanneer je een dagje weggaat, is het voordeliger om voldoende eten en drinken voor onderweg mee te nemen. Ga je met de auto? Tank van te voren en vermijd de benzinepomp langs de snelweg. Zo kom je ook niet in de verleiding om bij de kassa nog een snack mee te pikken.
  • Abonnementen. Ga eens met een stofkam door je maandelijkse abonnementen. Pak je bankafschrift en/of credit card erbij en besluit welke abonnementen je kunt schrappen. Denk aan kranten, tijdschriften, een ongebruikt sportabonnement, betaalde apps voor je telefoon etc.
  • Stop met tv-kijken. Zo word je bevrijd van de commerciële zenders en kun je de publieke zenders nog steeds streamen via je telefoon naar je televisie. Dit spaart geld én tijd. 
  • Gas en elektra. De beste besparing op energie is de energie die je niet gebruikt! Zet daarom allereerst in op isoleren! Plak radiatorfolie achter de radiator, sluit tussendeuren en plaats tochtstrips onder de deuren. Denk eraan lampen en apparaten consequent uit te doen zodra je ze niet nodig hebt. Zet apparaten helemaal uit en niet in de stand-by stand.
  • Schoonmaken. Ga eens kritisch door je keukenkastje. Maak eerst je huidige schoonmaakmiddelen op doe ondertussen onderzoek wat je allemaal kunt doen met schoonmaakazijn en baking soda. De meeste huishoudelijke klussen kun je daarmee klaren. Wil je toch een lekker geurtje? Kies dan voor 1 fles product en/of een schuurmiddel in plaats van 10 verschillende flacons voor iedere kamer of klusje apart. Doe de was op lage temperaturen en gebruik de droger zo weinig mogelijk.
  • Eenvoudig eten. Kies voor een voedzaam en goedkoop ontbijt zoals Brinta of havermout. Kook de warme maaltijd voor meerdere dagen en gebruik de waterkoker om het water voor aardappelen of rijst aan de kook te brengen. Dat scheelt gas.
  • Happy hour thuis. Terrasjes zijn leuk, maar dezelfde gezelligheid kun je creëren door thuis een happy hour te houden met wat frisdrank, een sapje, wijntje, biertje en wat snacks of tapa’s van de supermarkt. Nodig familie of vrienden uit voor de gezelligheid en vraag eventueel of ze zelf hun favoriete drankje meenemen.
  • Badkamer. Douche minder vaak (om de dag) en minder lang (5 min).Tegenstribbelende tieners in huis? Laat ze er een sport van maken om te douchen binnen de lengte van hun favoriete liedje op de telefoon.

* https://financer.com/nl/blog/huishoudboekje-app/

Tijd voor elkaar en een verbindend gesprek?

Leren liefhebben kaartenset

‘Leren liefhebben’ is een luxe uitgevoerd doosje met kleurrijke gesprekskaarten. Deze kaarten zijn een ideale manier om samen te gaan praten over dingen die er écht toe doen. Ze helpen je onder meer om samen te groeien, voor reflectie op jezelf en je relatie, om elkaar aan te moedigen in spannende tijden of voor het nemen van een moeilijke beslissing.

Geschikt voor zowel beginnende als gevorderde koppels. Te koop bij de lokale boekhandel of te bestellen via de webshop.