In de vakantie is het zo gemakkelijk om tijd voor elkaar te maken en samen te genieten van magisch mooie momenten, maar hoe doe je dat in het leven van alledag? Deze keer een persoonlijk verhaal.  

Ik wist het direct. Dit is een moment om toe te voegen aan onze verzameling van geluksmomentjes. Die middag in augustus op de hei.

Alles klopte! Zon op het gezicht.

Samen zitten in het gras.

Stilte.

Fijne geuren en kleuren.

Vogels en vlinders.

Perfect.

 

30 jaar lief en leed

Dit is wat ik erover schreef op Twitter:

“Zo ziet 30 jaar lief en leed er uit. Still in love with my man.”

Mét daarbij het mooiste plaatje van die heerlijke middag op de bloeiende hei nabij Dwingeloo. 

‘Lief’ vastgelegd op een verrassend leuke foto van ons samen en ‘leed’ keurig buiten beeld gehouden.

Wat je op de foto niet kunt zien is alle moeite die we moesten doen om dit geluksmomentje mogelijk te maken:

Het gezeul met de rolstoel die ik nodig heb voor wandelingen langer dan 1,5 kilometer.

De frustratie toen Google Maps ons tot drie keer toe voorbij de ingang van het 

rolstoelpad naar een andere parkeerplaats stuurde 21 km verderop. 

De teleurstelling toen bleek dat de route vanaf die parkeerplaats echt niet rolstoel-toegankelijk was. 

Het gebrek aan water omdat we hadden gerekend op 1 uurtje reistijd en een terrasje dichtbij…

 

Van teleurstelling naar magisch moment

Bijna wilden we teleurgesteld huiswaarts keren, maar we besloten alsnog het beste uit de middag te halen. En zo belandden op het terras van De Bospub aan de rand van Dwingelerveld en troostten onszelf met een lekker drankje én nacho’s.

Van een ‘local’ hoorden we dat de plek die we zochten in Google Maps wegens te grote drukte in verband met Corona als ‘permanent gesloten’ staat aangegeven. Gelukkig bevestigde de man wat we al vermoedden; de plek was nog steeds bereikbaar en open. Met de exacte coördinaten ingetypt en alle aanwijzingen van Google verder negerend, lukte het uiteindelijk om tegen zessen onze bestemming te bereiken: de grote stille bloeiende heide. Op het allermooiste moment van de dag!

 

Dankbaarheid ervaren in het moment

Zittend op de grond aan de rand van de heide overviel me een enorm gevoel van dankbaarheid. Ik beleefde het landschap met al mijn zintuigen: met mijn ogen het paars van de struikheide, met mijn oren de zoemende insecten vlak boven de plantjes, met mijn neus de geur van de nazomer, met mijn huid de warme stralen van de zon en in mijn hart het vertrouwde samenzijn met mijn man. Een moment om op te slaan op de harde schijf van de ziel om nooit meer te vergeten. Voluit leven doe je in het hier en nu, je volledig bewust van je lijf, je binnenwereld en je buitenwereld. Wanneer dat alles met elkaar klopt ervaar je geluk in de puurste vorm.  

Hadden we die middag niet spontaan onze agenda’s opengebroken, dan was dit magische moment aan ons voorbijgegaan. Waren we ontstemd geraakt vanwege de manipulaties van Google Maps of gefrustreerd door honger en dorst, dan was een ogenblik van schoonheid ervaren als een teleurstelling en de tijd die we ervoor uittrokken weggeschreven als verloren tijd.

 

Lessen in liefde

Wat wij leerden van deze heisessie is het volgende:

  • Geef NOOIT op (vooral niet op het laatste moment!)
  • Blijf de focus houden op je bestemming
  • Geniet van het onderweg zijn ondanks alle obstakels
  • Zorg onderweg voor jezelf en elkaar. Eet en drink op tijd. Rust eventjes uit.
  • Mooie momenten komen niet vanzelf.
    Kies ervoor om ze mogelijk te maken: als het kan spontaan, maar als dat niet lukt van wegen werk of gezinsperikelen door tijd te maken voor elkaar. 

Geluksmomenten verzamelen

Wanneer je geluksmomentjes verzamelt, groeit je dankbaarheid en word je uiteindelijk een gelukkiger mens. Sinds enkele maanden zijn Dolf en ik begonnen een paar keer per week de volgende ochtendroutine uit te voeren. Met gesloten ogen proberen we ons zoveel mogelijk mooie momenten van langer of korter geleden voor de geest te halen en die te doorleven alsof je ze opnieuw meemaakt en weer helemaal terug bent in het moment van toen. 

In het begin gebeurde het ons beiden dat we vanzelfsprekend terecht kwamen bij de hoogtepunten van het leven; onze trouwdag, de geboorte van de kinderen, een bijzondere vakantie of ander hoogtepunt, maar na een tijdje kwamen er steeds vaker alledaagse geluksmomentjes bovendrijven. Het gezin aan tafel met de jongste nog in de tafelstoel, een dierbare herinnering aan een inmiddels lang overleden huisdier, die ene omhelzing na een langverwacht weerzien. Alsof je aan de binnenkant van je ogen mentaal een fotoboek bekijkt dat elke dag verder wordt uitgebreid.

Dankbaarheid trainen 

Als je dankbaarheid met regelmaat traint, ga je vanzelf uitkijken naar meer momenten om aan je verzameling toe te voegen. Doe je mee? Welk momenten van vorige week of gisteren zijn voor jou goud waard? Of misschien wel van langer geleden? Wat ga je vandaag beleven om voor altijd op te slaan in je mentale fotoboek?

 

Regelmatig inspirerende relatietips ontvangen?

Meld je aan voor  mijn Relatieprikkels en ontvang als bonus het E-Book RePair Relatietips. HELEMAAL GRATIS!

NB! Laat in de comments weten hoe jullie magische momenten creëren in je relatie.

Dit artikel verscheen eerder in het Friesch Dagblad van 11 september 2021

Magische momenten