LEVEN IN LOCKDOWN ~ We konden het niet geloven. Na al die maanden van beperkingen (en even wat lucht en plezier in de zomer) ging vlak voor de kerst het hele land opnieuw op slot. Weer, of nog meer thuiswerken, de kinderen weer online les; met elkaar opgesloten in huis tijdens de kortste en donkerste dagen van het jaar. Een teleurstelling van jewelste. Hoe houd je dat samen vol? Als stel en als gezin?

Dat de rek eruit is, mag duidelijk zijn. Een dag na premier Rutte’s ernstige toespraak bleek al hoezeer we letterlijk tegen grenzen aanlopen. Essentieel lijkt ineens een rekbaar begrip en een geplande vakantie hoogst noodzakelijk. Ook voor wie wel netjes binnen de lijntjes kleurde was het maar moeilijk de harde lockdown te aanvaarden. Vijf weken thuis met een minimum aan dagelijkse gasten over de vloer tijdens de feestdagen.

Lockdown puzzel

Ook bij ons thuis was het een heel gepuzzel met het gezin verdeeld over drie bubbels woonachtig in twee provincies. Wie van de kinderen zien we wanneer en waar is iedereen geweest in de dagen daarvoor? Hoe voorkomen we dat de meest kwetsbare persoon verbonden met ons ‘systeem’ mogelijk wordt blootgesteld aan het virus? We zijn eruit gekomen, maar de meningen stonden even flink op scherp. Uiteindelijk kozen we voor de gulden middenweg door kerst dan maar twee dagen voor Kerst te vieren op de 23ste. Alles was anders in 2020.

Valse start

Al vanaf de eerste dag van dit jaar pakte 2020 anders uit dan verwacht. Weet je nog hoe op oudejaarsavond een plotseling opkomende dikke mist als een witte deken over het land viel? In Friesland leidde dit zelfs tot een kettingbotsing met dodelijke afloop en negentien gewonden. “Ik zag zelfs mijn motorkap van de auto niet meer”, vertelde een betrokkene aan de krant. Wie hoorde van het ongeluk besloot om veilig thuis te blijven. De weg op gaan was niet langer verantwoord. Zo werd al voor het jaar begon het zicht op morgen ontnomen.

Geen uitzicht, wel inzicht!

Toch leidde dit jaar zonder uitzicht in vele opzichten tot nieuwe en bijzondere inzichten. Files verdwenen zonder meer asfalt aan te leggen. De lucht werd schoner. Thuiswerken bleek ineens wel te kunnen en we leerden dat dingen die we eerder belangrijk vonden er ineens veel minder toe doen.

Wat mogen we leren van dit aparte jaar dat we voetje voor voetje schuifelend binnen gingen? Hoe zet je de volgende stap wanneer je bij wijze van spreken niet verder kunt kijken dan de motorkap? Is het: leven met de dag? Niet te ver vooruitkijken? Genieten in het hier en nu? Best een uitdaging in onze Westerse cultuur waar we leven met jaarplannen, kwartaalcijfers en te behalen targets.

Leven bij de dag

Persoonlijk kijk ik in december graag vooruit en overzie ik mijn doelen en plannen voor het komende jaar. Een stip op de horizon maakt me enthousiast en daagt me uit om hink-stap-sprong voorwaarts te gaan. Dit jaar heeft me geleerd dichter bij vandaag te blijven en in plaats van vooruit eens achterom te kijken. Wat heeft me verrast in 2020? Wat kon er wel ondanks alle beperkingen? Wat kwam er in de plaats van alles dat niet doorging?

Zonder geleden teleurstelling, verdriet en eenzaamheid te ontkennen, wil ik je uitnodigen om de zegeningen van het afgelopen jaar te tellen. Welke bron van creativiteit boorde je aan om het leven thuis aangenamer te maken? Voor wie mocht je in deze tijd van meer betekenis zijn? Waar ervoer je meer dan ooit saamhorigheid terwijl je niet bij elkaar kon komen?

Het zijn en blijven pittige tijden, het duurt al veel te lang, er is nog geen einde in zicht, maar ook jij mag weten dat dit voorbijgaat. Er komen betere tijden. Het wordt weer licht. Het wordt weer lente. Er is altijd meer liefde. Een hoopvolle toekomst ligt in het verschiet wanneer je blijft vertrouwen.

Goede gewoontes in lockdown

In de tussentijd: zorg voor jezelf. Kies één goede gewoonte voor elke dag om je fijner te voelen en meer energie te krijgen. Om beter uitgerust te zijn en weerbaar tegen teleurstellingen. Weet je dat er maar weinig voor nodig is om je beter te voelen? Al heb je het gevoel dat je stilstaat en opgesloten zit, je hebt een grote invloed op je geluk door dagelijks hele kleine doelen te stellen. Dat kan zijn: een wandeling tijdens de lunch, even naar buiten gaan om de zonsondergang te zien, een half uurtje lezen elke dag of een spelletje doen met je kind. Je zult merken dat jij je daardoor beter voelt en zo ook beter gezelschap bent voor je partner en kinderen.

Dit artikel verscheen eerder in het Friesch Dagblad van 9 januari 2021.

Lockdown én avondklok

Inmiddels gaat voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog op 23 januari 2021 de avondklok in voor Nederland. Als stel gezellig afspreken voor een avondvisite is tijdelijk niet meer mogelijk. Nog meer leukheid en gezelligheid wordt ingeleverd.

Wél een goede gelegenheid om  volle aandacht te geven aan elkaar en juist deze weken te gebruik om te investeren in je relatie / huwelijk en elkaar!

Wil je me helpen? Ik wil je graag uitdagen om ideeën met me te delen voor het invullen van de avondklok-uren!

Games, romantische films of -series, hilarische spelletjes, spannende spelletjes, bordspellen, doe-dingen, boeken om samen te lezen….

Mailen naar info@huwelijkstrainer.nl

#avondklokchallenge

Leven in lockdown: houd vol