Voor sommige mannen is het een tweede natuur: ze nemen geregeld een bloemetje, een geurtje of iets lekkers mee om hun vrouw te verwennen. Ze zouden de verjaardag van hun vrouw of een andere bijzondere dag nooit vergeten. Maar er zijn genoeg mannen (en vrouwen!) die het niet in zich hebben om hun liefde uit te drukken in de vorm van een cadeautje, een lief gebaar of andere verrassing. Houden ze minder van elkaar? Zijn ze bot? Onnadenkend? Zijn ze te trainen? Of kun je het beter opgeven om van een niet-attente partner te verwachten dat deze verandert?

Ik ontving eens deze mail:

Beste Jacoline,

Wij zijn al 26 jaar getrouwd.
Helaas is mijn man niet zo attent, dus koop ik altijd mijn eigen bloemen, cadeautjes enzovoorts. Mijn man heeft zijn gedrag overgenomen van zijn vader.

Mijn vraag: wat kan ik het beste doen om mijn man iets attenter te maken?

Groeten,

Janny

Ik antwoordde als volgt:

Hallo Janny,

Allereerst dit. Ik vind dat je het heel creatief oplost door jezelf bloemen en cadeautjes te geven. Het is een gezond principe in een relatie om jezelf te geven wat je nodig hebt of wenst en níet je geluk te laten afhangen van wat je partner doet of nalaat.

Natuurlijk zou het fijn zijn een attente man te hebben, maar zoals je al schrijft: het is overgenomen gedrag van zijn vader. Gedrag veranderen is lastig, vooral wanneer je man zich er niet van bewust is en het niet zelf inziet dat het belangrijk is om te veranderen.

Ik zou hem wel eerlijk vertellen hoe teleurgesteld jij bent omdat hij je nooit verrast met een cadeautje of je wanneer hij bij voorbeeld je verjaardag of jullie trouwdag vergeet.

Een andere tip: let eens op de dingen waarin je man wel attent is, maar die jij niet ervaart als zodanig. Misschien is jouw man wel iemand die veel dingen voor je doet, of die jou steunt door je complimenten te geven.


Cadeautjes en meer

Attentheid is een ander woord voor liefdevolle aandacht. Sommigen van ons herkennen aandacht het beste in de vorm van cadeautjes. Omdat we dat van huis uit hebben geleerd. Of juist niet. Zoals de man van Janny. Wanneer je gewend was door je ouders overladen te worden met geschenken met je verjaardag en bij andere gelegenheden, dan is het logisch dat je brein een link heeft gelegd tussen cadeautjes ontvangen en je geliefd voelen.

Het geven en ontvangen van cadeautjes is één van de liefdestalen waarmee je in een relatie laat merken dat je van elkaar houdt. Andere manieren om dat te doen zijn samen zijn, lichamelijk contact, positieve woorden of door elkaar te helpen met hele praktische dingen zoals stofzuigen of het uitruimen van de vaatwasser. 


Oefenen van attentheid

In mijn praktijk hoor ik regelmatig klachten over gebrek aan attentheid. Voor iemand die gedijt op verrassingen en lieve gebaren doet het echt zeer wanneer die verrassing keer op keer uitblijft bij geschikte gelegenheden. Waarom zou je je niet bewust oefenen in het geven van de juiste aandacht?

“Dat doe ik echt niet!”, zei de man die ik voorstelde om iedere vrijdag gepland langs een bloemenstalletje te rijden om zijn vrouw te verrassen. 

“Waarom niet?”, vroeg zijn vrouw. “Ik heb liever dat je jezelf eraan herinnert om iets voor me mee te nemen, dan dat ik steeds moet aankijken tegen een bosje bloemen dat ik voor mezelf heb gekocht. Ik geniet er zoveel meer van wanneer jij me verrast.”

Oefen dus maar, ook al ligt de vorm van aandacht waarbij je man of vrouw gedijt ver buiten je comfort zone. Een simpele herinnering in je telefoon kan je zo een hele hoop relatiekrediet opleveren!


Pokon voor je relatie

Aandacht doet voor je relatie wat Pokon doet voor planten. Als aandacht verslapt, verwelkt je relatie; kies je ervoor elkaar bewust aandacht te schenken, dan zul je ervaren dat je samen herstelt en gaat groeien. Bewuste aandacht kost je niets – hooguit wat ongemak – , maar het is de beste relatietherapie. Een lief gebaar of een kleine attentie vertelt je geliefde: ik zie je, ik vind je belangrijk, jij doet er toe.

Ik kan me voorstellen dat het eerst wat gekunsteld aanvoelt om jezelf aan te sporen tot bewuste aandacht. Een bloemetje meenemen omdat je weet dat de ander dat graag wil. Elkaars hand vastpakken of elkaar in de ogen kijken, terwijl je het zelf misschien van binnen niet voelt. Wacht daar niet me tot je relatie dik in de min staat, maar oefen jezelf in deze goede gewoonte om je relatie te voeden. 


Draai de rollen om

Ben jij de ‘overgeslagen’ partner en zit je ook aan te kijken tegen een zelf gekocht bosje bloemen? Dat doe je goed! Misschien geen eerste keus, maar een creatieve manier om zelf te voorzien in je behoefte aan kleur! Zoals ik ook aan Janny schreef: het is gezond om jezelf te geven wat je nodig hebt of wenst. 

Je kunt ook proberen de rollen eens om te draaien. Blink uit in attentheid door zelf een bloemetje (in wat voor vorm dan ook) mee te nemen voor je partner:

  • Maak eens een lekker ontbijtje klaar
  • Bedenk welk klusje je wilt overnemen
  • Doe een lief briefje in zijn/haar tas
  • Neem een aardigheidje mee
  • Noteer in je agenda wat je van plan bent

Goeie gewoontes komen niet vanzelf. Help jezelf en elkaar scherp houden. Tover een glimlach op elkaars gezicht.

NB! Zoek je een leuk cadeautje voor je partner of voor jullie samen? Wat Pokon om jullie relatie te versterken? Neem dan eens vrijblijvend een kijkje in mijn webwinkel voor het boek Liefde kun je leren of de gesprekskaartenset voor koppels Leren liefhebben

Dit artikel verscheen eerder in het Friesch Dagblad (30 mei 2020):

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren