Attentheid: neem eens wat vaker een bloemetje mee!
Direct hulp nodig? Bel meteen: 06-53957989 info@huwelijkstrainer.nl

Attentheid: liefde schenken op een betekenisvolle manier

Attentheid: neem eens wat vaker een bloemetje mee!

“Dat doe ik echt niet”, zei hij. Gepland langs het bloemenstalletje rijden om zijn vrouw te verrassen.

“Waarom niet?” Haar ogen keken eerst hem en daarna mij vragend aan. “Ik heb liever dat je jezelf eraan herinnert om iets voor me mee te nemen, dan dat ik steeds moet aankijken tegen een bosje bloemen dat ik voor mezelf heb gekocht. Ik geniet er zoveel meer van wanneer jij me verrast.”

‘Neem eens vaker een bloemetje mee’, was jaren geleden een reclameslogan op televisie. Een simpel gebaar dat zoveel waarde en kleur kan toevoegen aan je relatie.

In mijn praktijk hoor ik regelmatig klachten over gebrek aan attentheid (meestal van de man). Voor sommige mannen is het een tweede natuur: ze nemen geregeld een bloemetje, een geurtje of iets lekkers mee om hun vrouw te verwennen. Ze zouden de verjaardag van hun vrouw of een andere bijzondere dag nooit vergeten.

Maar er zijn genoeg mannen (en vrouwen!) die het niet in zich hebben om hun liefde uit te drukken in de vorm van een cadeautje, een lief gebaar of andere verrassing. Houden ze minder van hun vrouw? Zijn ze bot? Onnadenkend? Zijn ze te trainen? Of kun je het beter opgeven om van een niet-attente man te verwachten dat hij verandert?

De waarde van attentheid

Je bewust worden wat attentheid kan doen om je relatie te laten floreren is een eerste belangrijke stap.

Attentheid zegt: “Ik zie je. Ik vind je de moeite waard. Ik denk aan je.” In de drukte van alledag heeft je geliefde onderweg aan je gedacht en je even een lief berichtje ge-appt, iets lekkers meegenomen voor ’s avonds op de bank of even de was opgehangen die al een halve dag in de machine stond.

Meer dan alleen cadeautjes

Attent zijn is intentioneel aandacht besteden aan elkaar. Bewust moeite steken in je relatie. Sommigen van ons herkennen aandacht het beste in de vorm van cadeautjes. Het geven of ontvangen van een tastbaar iets om de liefde te vieren.

Het geven en ontvangen van cadeautjes is één van de liefdestalen waarmee je in een relatie elkaar kunt laten merken dat je van elkaar houdt. Maar als je niets hebt met cadeautjes, is het goed om te achterhalen op welke andere manier je attent voor elkaar kunt zijn. Sta je meer open voor de liefdestaal van het samen zijn? Lichamelijk contact? Of voel jij je meer gewaardeerd door positieve woorden of wanneer je partner een taak voor je uit handen neemt?

Betekenisvol liefde schenken

Attentheid is een betekenisvolle manier van liefde schenken aan elkaar. Wil je daar meer van in je relatie, dan is het belangrijk om van elkaar te weten op welke manier je liefde en aandacht ervaart.

Heb je dat helder voor jezelf?
Weet je hoe jij attenter kunt worden?

Zit jij ook aan te kijken tegen een zelf gekocht bosje bloemen?  Misschien geen eerste keus, maar een creatieve manier om zelf in je behoefte aan kleur te voorzien!  Het is een heel gezond principe jezelf te geven wat je nodig hebt of wenst.

En draai de rollen eens om: blink uit in attentheid door zelf een bloemetje (in wat voor vorm dan ook) mee te nemen:

  • Maak eens een lekker ontbijtje klaar
  • Bedenk welk klusje je wilt overnemen
  • Doe een lief briefje in zijn/haar tas
  • Neem een aardigheidje mee
  • Noteer in je agenda wat je van plan bent

Goeie gewoontes komen niet vanzelf. Help jezelf en elkaar scherp houden. Tover een glimlach op elkaars gezicht.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren