Hieke houdt niet zo van drukte en feestjes, maar haar man Erik is wel een party-ganger en danst graag door tot in de kleine uurtjes. Hieke vindt het prima om eerder dan haar man naar huis te gaan, maar haar vriendinnen denken daar anders over: “Als een man langer blijft op een feestje, dan weet je wel hoe laat het is in een relatie.”

Tja, hoe doe je dat als tweetal? Kun je los van elkaar uitgaan of apart thuiskomen? Is iedere man of vrouw die langer blijft plakken op een feestje een potentiële vreemdganger of op zoek naar een avontuurtje of affaire?

 

Vertrouwen: in jezelf,  in je relatie en in elkaar

Hieke heeft duidelijk vertrouwen in haar man. Dat betekent dat ze voldoende zelfverzekerd is om haar man zijn dansuurtjes te gunnen, dat ze genoeg vertrouwen heeft in haar relatie én vertrouwen in haar man. Voor haar is er geen enkele aanleiding om haar geliefde aan banden te leggen. Ze staat dan ook te klapperen met haar oren als ze hoort dat haar vriendinnen hier heel anders tegenaan kijken.

Uit voorgaand voorbeeld blijkt dat het per persoon en per koppel kan verschillen hoeveel bewegingsvrijheid je elkaar gunt en geeft binnen een relatie. Heb je het (zelf)vertrouwen en het vertrouwen in je partner om elkaar die ruimte te geven of heb je de bevestiging nodig dat je partner bij je blijft en alleen met jou uitgaat?  

 

In een relatie gaat het geheel voor de delen

Vanaf het moment dat je een serieuze, duurzame relatie hebt met je man of vrouw – getrouwd of samenwonend – vorm je een hele sterke eenheid die je mag koesteren door rekening met elkaar te houden. Immers, wat jij of je partner doet of besluit heeft direct impact op de ander en daarmee op de kwaliteit van je relatie. Daarom wil je bij het maken van onderlinge afspraken altijd uitgaan van de volgende gedachte: het geheel komt voor de delen. Je relatie heeft prioriteit boven je persoonlijke geluk. Sterker nog: je persoonlijke geluk vaart er wel bij wanneer je beiden de relatie en wat je van elkaar nodig hebt, voorop stelt. 

Hoe dat er precies uitziet, kan per koppel enorm verschillen. Zo kan het gebeuren dat het voor Hieke en Erik helemaal okay is om af te spreken apart naar feestjes te gaan of na elkaar thuis te komen, terwijl dat voor andere koppels een no go is. In dit gebied is er geen goed of fout, maar alleen ruimte voor gezamenlijke afspraken die goed voelen voor beiden.

Gezonde afhankelijkheid in je relatie

Een sterke relatie kenmerkt zich door grote verbondenheid en een gezonde vorm van afhankelijkheid. Als partners stem je op elkaar af, ben je toegankelijk voor elkaar en betrokken bij wat de ander bezighoudt. Tegelijkertijd gedijt een sterke relatie bij voldoende vrijheid voor beide partners. Er is ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en groei, waardoor partners niet alleen zelf als mens groeien, maar ook de relatie beter kan floreren.

Ongezonde afhankelijkheid in je relatie

Het kan voorkomen dat een partner zich te afhankelijk opstelt. Bij voorvoorbeeld door een eerdere ervaring van ontrouw of bedrog in deze of een vroegere relatie of vanwege trauma’s uit de kindertijd. Een volwassene die als kind geen band van veilige hechting heeft ervaren met vader of moeder, staat al snel op scherp en kan eerder angst ervaren om verlaten te worden. 

Wanneer je te afhankelijk bent van je partner, stem je jouw emoties en eigenwaarde af op de gevoelens en het welzijn van je partner. Dat kan ongezond zijn en betekenen dat je niet goed in contact staat met je eigen gevoel. Als je daardoor teveel gaat leunen op je partner kan dat je partner benauwen. Juist dat kan ten koste gaan van de relatie. Beter kun je het eerlijk met je man of vrouw hebben over je angsten en gebrek aan (zelf)vertrouwen. Grote kans dat je partner je gerust kan stellen en bereid is goede afspraken met je te maken over hoe je elkaar wel de ruimte kunt geven voor een eigen leven, eigen vrienden en wie weet af en toe een eigen uitje of feestje. 

 

Leunen op elkaars betrouwbaarheid

Vertrouwen is het meest kostbare dat je elkaar schenkt wanneer je besluit je leven met elkaar te delen. Om te kunnen vertrouwen ben je beiden afhankelijk van elkaars betrouwbaarheid. Dat maakt je huwelijk of relatie kwetsbaar en stevig tegelijk. In een relatie die zo solide is als die van Hieke en Erik, hoef je geen broekzakken, tassen of telefoons van elkaar te controleren omdat je in elkaars betrouwbaarheid gelooft. Ook wanneer je niet in elkaars buurt bent.

Vertrouwen bouw je ook op door wél voldoende tijd aan elkaar te besteden en voorrang te geven aan uitjes en dates met je eigen partner. Samen uitgaan, erop uit trekken, samen beleven en elkaar steeds weer het hof maken is investeren in je relatie. Wanneer je dat voldoende doet, kan je relatie het best wel hebben dat je elkaar eens een avondje met eigen vrienden of vriendinnen gunt.

 

Hebben jij en je partner ook wel eens een conflict over een specifiek onderwerp zoals dit?

Boek dan een eens 1 of 2 losse sessies om voor eens en altijd de lucht te klaren. 

 

Dit artikel verscheen eerder in het Friesch Dagblad van 23 oktober 2021

samen uit, samen thuis