Toewijding, wat een lastige deugd om een gebalanceerde blog over te schrijven! Deze week heb ik echt moeten stoeien met de deugd toewijding om de kaart en het bijbehorende blog te voltooien. Toewijding is een deugd die je niet zomaar even omarmt. Het is een deugd die veel van je vraagt, misschien wel meer dan je lief is. En daarom ook zo ontzettend van toepassing op het huwelijk.

Laten we eerlijk zijn: een duurzame relatie als het huwelijk vraagt soms meer van je dan je wilt of aankan. “Ik weet echt niet meer of ik het nog wel kan verdragen”, verzuchtte deze week een vrouw die me belde. “Ik heb al zoveel jaren alles gegeven. Ik kan niet meer. Ik ben op.”

Toewijding vraagt offers

Op de kaart schrijf ik:

Een toegewijde partner is gericht op de lange termijn en op het geluk met en van de ander.

Toewijding vraagt je om offers te brengen en soms voorbij je eigen belang de belofte van het huwelijk te vervullen. Toewijding toetst als het ware de echtheid van de liefde.

Een terechte vraag is:  hoe ver moet je daar in gaan?

Het geluk van de ander voor ogen hebben, betekent niet dat je daarmee je eigen geluk volkomen wegcijfert, of dat je verantwoordelijk bent voor het geluk van de ander. Het ligt simpelweg niet in je macht om je man, je vrouw, je kind of wie dan ook gelukkig te maken.

Toewijding vraagt wel je vrijwillige overgave, je enthousiasme, je onverdeelde aandacht en volledige inzet vanuit liefde. Zo word je van binnenuit gemotiveerd om zorgzaam te zijn voor je partner en hem/haar te betrekken bij je plannen. Als je beiden de kunst van de toewijding serieus neemt en beoefent, leg je in je relatie een basis voor onvoorwaardelijke, onbaatzuchtige liefde.

Grenzen aan de liefde

De valkuil van toegewijd zijn is: jezelf verliezen. Je bent zo op het geluk van de ander gericht, dat je aan je eigen noden en behoeften voorbijgaat. Dat ga je ervaren als ‘op zijn’ en op den duur is dat niet meer te verdragen. Je mag jezelf dan de eerlijke vragen stellen of er nog voldoende basis is om verder te gaan:

Kun je een beroep doen op andere deugden zoals assertiviteit of eigenheid om de balans te herstellen?
Ervaar je (nog) voldoende toewijding van je partner?
Willen jullie je opnieuw toewijden aan je huwelijksbeloften?

Wil je een relatie-burnout voorkomen, dan vraagt toewijding van je om in actie te komen. Deugden zijn geen woorden, maar daden!  Actie is lief zijn voor je partner en lief zijn voor jezelf. Vind je het lastig om toegewijd te zijn zonder jezelf te verliezen? Stuur gerust me gerust een mail als je het gevoel hebt dat je hierin vastloopt: info@huwelijkstrainer.nl

Ik help je graag verder!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren