Assertiviteit heb je nodig om harmonie in je relatie te creëren. Assertiviteit is kleur bekennen. Jezelf durven zijn en uitkomen voor je smaak, je gevoelens, je wensen en je waarden. Een goede relatie floreert op persoonlijke verschillen. Je overbrugt ze door op elkaar af te stemmen en grenzen te stellen wanneer dat nodig is.

Ken je dat? Je wordt gevraagd wat je wilt drinken en antwoordt: “Doe maar de fles die al open is.” Keuzes maken, ook in de kleine dingen, doet een beroep op assertiviteit. Je mag je inleven in jezelf, voelen wat je wilt of nodig hebt en dat kenbaar maken. Ook als jouw voorkeur of keuze lastig is voor een ander.

Wanneer je in een relatie beiden assertief bent, ontstaat er gelijkwaardigheid. Je komt op voor je eigen belangen, maar houdt ook rekening met de wensen en behoeften die je partner kenbaar maakt. Daarvoor is het nodig dat je steeds duidelijk bent.

Mijn man Dolf vindt veel dingen ‘prima’ en ‘wel best’ als het mij gelukkig maakt. Hij laat mij meestal onze vrije tijd invullen. Dat is goed bedoeld en best wel fijn (ik krijg altijd mijn zin!), maar het legt ook iedere keer de last op mijn schouders om iets leuks te verzinnen. En het is zelden verrassend.

Toen we vorige week op date night gingen om het jaar af te sluiten, heb ik hem gevraagd de keuzes voor de avond te maken. We hebben heerlijk Grieks gegeten in een restaurant dat we niet eerder bezochten en hebben daarna een prachtige film gezien die ik zelf misschien niet zou hebben gekozen. Zo voelde ik me echt verrast, verwend en geliefd.

Assertiviteit als deugd

Assertiviteit is een van de vele deugden. Deugden zijn mooie interne eigenschappen die in ieder mens besloten liggen, zoals vertrouwen, eerlijkheid, vriendelijkheid en doorzettingsvermogen. Het afgelopen jaar kwamen de deugden mijn leven binnen zeilen via het boek Adempauze van de psychologe Linda Kavelin-Popov.

Ik las het boek tijdens een periode van maandenlang herstel na een operatie. De deugden steunden mij in mijn mijn persoonlijke opbouw en zelfs bij het fysieke herstel. Daarnaast hebben ze me zo geraakt dat ik ze wil inzetten bij mijn werk als huwelijkshersteller.

Momenteel werk ik aan een kaartenset van 52 deugden onder de naam RelatieprikkelsIedere dinsdag verschijnt de Relatieprikkel van de week in digitale vorm, met deze week het eerste voorbeeld. Ik hoop met deze Relatieprikkels harten te raken, relaties te restaureren, huwelijken te helen en bij te dragen aan meer verbinding tussen mensen onderling.

De digitale versie en de voortgang van het project is ook te volgen via de pagina van de Huwelijkstrainer op Facebook

Mijn ‘deugdencoach’ is Annelies Wiersma, dienstverlenend uitgever van Act on Virtues, die mij bijstaat met de vormgeving, redactie en het voorbereiden van de uiteindelijk fysieke kaartenset.

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren