Durf jij jezelf te zijn? In een huwelijk of relatie kan het gebeuren dat je je zo aanpast aan elkaar dat je jezelf onderweg kwijtraakt.  Eigenheid is een deugd die je kan helpen jezelf terug te vinden. Deze deugd gaat over jouw aandeel in een relatie van twee! Om samen gelukkig te zijn, is het belangrijk jezelf te zijn. Dáár viel je partner voor.

Wie ben jij?

Hoe stel jij jezelf voor aan een ander of een groep als dat wordt gevraagd? Wat volgt er na het noemen van je naam? Vaak omschrijven we onszelf aan de hand van wie we zijn in relatie tot een ander, wat voor werk we doen, onze woonplaats of afkomst.

Toch zeggen dit soort beschrijvingen niet zoveel over wie je bent als persoon. Ze veranderen mee met de tijd en omstandigheden en geven niets prijs van wie je werkelijk bent. Leuk voor een eerste kennismaking of een oppervlakkige ontmoeting, maar niet bruikbaar in intieme relaties.

Ken jezelf, ken elkaar

Toen jij en je partner elkaar leerden kennen, wat trok je aan in elkaar? Ik herinner me dat ik als een blok viel voor de zorgzaamheid van mijn man. Een eigenschap waar ik niet bewust naar op zoek was in een partner, maar die me vanaf het begin verraste en veroverde. Hij viel op mijn openheid en spontaniteit tijdens onze eerste gesprekken. Eigenschappen die hij (her)kende van en waardeerde in zijn moeder.

Lukt het je om uit je verleden terug te halen welke aantrekkelijke eigenschappen je vond bij elkaar? Ben je het een beetje kwijt? Heb het er dan samen over. Misschien verrast het antwoord van je partner je.

Eigenheid en authenticiteit

Eigenheid gaat over je authenticiteit. Wat is je kern? Authentieke mensen zijn trouw aan zichzelf. De binnenkant klopt met de buitenkant. Ze durven te staan voor hun dromen en idealen. Ze hebben een eigen mening en durven die te uiten. Het zijn de smaakmakers en kleurbekenners.

Maar deugden komen het best tot hun recht wanneer ze het midden houden tussen twee andere deugden. Bij te weinig eigenheid raak je jezelf kwijt; bij het doorschieten in eigenheid overschaduw je je partner.

Ben je je eigenheid in je relatie kwijtgeraakt? Heb je jezelf te veel aangepast? Dan kan assertiviteit als deugd je helpen voor jezelf op te komen en grenzen aan te geven. Ken jezelf en leer opnieuw je eigen lied te zingen!

Kan het zijn dat je bent doorgeschoten in je eigenheid? Breng dan je relatie weer in balans met de deugd respect. Besteed aandacht aan de unieke kwaliteiten, karaktereigenschappen, dromen en idealen van je partner. Nodig hem/haar uit de beste versie van zichzelf te zijn.

Meer over deugden

Meer lezen over de kracht van deugden, het toepassen ervan en de deugd van de week? Neem dan ook eens een kijkje op de website van uitgeverij Act on virtues van  Annelies Wiersma. Zij heeft inmiddels verschillende deugden-produkten uitgebracht en ondersteunt mij bij het vormgeven en uitbrengen van de Relatieprikkels in fysieke vorm later dit jaar.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren