De relatieprikkel van de week is: inzicht

Inzicht geeft je toegang tot de wijsheid die je nodig hebt om elkaar te begrijpen en samen de juiste beslissingen te nemen. Op grond van jullie gezamenlijke kennis en kwaliteiten, reageer je adequaat op gebeurtenissen van alledag.

Een huwelijk of duurzame relatie wordt niet voor niets voorafgegaan door een ‘verkeringstijd’ om elkaar beter te leren kennen. Gaandeweg ontdek je hoe goed je op elkaar aansluit en waar je elkaar minder goed verdraagt. Wat zijn je mooie en minder mooie karaktereigenschappen? Welke kwaliteiten brengen jij en je partner mee in de relatie? Wie is goed in welke vaardigheden?

Eerste ontmoeting

Ik vind het nog steeds wonderlijk om te zien hoe op een gezicht de zon doorbreekt wanneer ik stellen vraag naar hun eerste ontmoeting. Die vraag komt bijna altijd naar voren in een serie relatiegesprekken: wat trok je zo aan in elkaar? Zelden is het antwoord: ze was zo sexy en slank, of: hij had zo’n mooie bos haren. Nee, wat meestal wordt benoemd zijn de innerlijke kwaliteiten: zijn doortastendheid, haar energieke karakter, eerlijkheid, creativiteit.

Denk daar eens rustig over na en geef antwoord:

Wat trok jou aan in je partner toen je elkaar net kende?

In een relatie is het slim om gebruik te maken van elkaars sterke kanten. Ook als dat niet past binnen de geijkte rollenpatronen of andere maatschappelijke verwachtingen.

Bij voorbeeld: laat het bijhouden van de gezamenlijke contacten in handen van de partner met meer sociale vaardigheden en de administratie vooral in handen van degene die lol in cijfers heeft. Dáárin zit juist de kracht van je relatie; dat je het niet alleen hoeft te doen, maar sterker voor de dag komt omdat je zoveel aan elkaar toe te voegen hebt. Bovendien vaart de liefde er wel bij als je beiden kunt uitblinken met de vaardigheden of kwaliteiten die je van nature gemakkelijk afgaan. Dat geeft je persoonlijk voldoening en energie en je partner de kans om apetrots op je te zijn.

Hoe begon jullie verhaal?

Ben je het zicht op elkaars kwaliteiten onderweg kwijtgeraakt? Of heb je er nooit zo bij stil gestaan? Probeer dan eens heel bewust terug te keren naar die eerste liefde. Sluit je ogen en bekijk de film van je leven aan de binnenkant van je ogen. Lukt het je om de schatten van het begin weer op te graven? Wat doet dit met je? Durf je hierover open en eerlijk te praten met je partner?

Om een relatie te herstellen is het soms voldoende opnieuw zichtbaar te maken wat bedolven is onder de drukte van alledag, ervaren pijn of ingesleten negatieve patronen. Je mag opnieuw leren (in)zien wat je waard bent voor elkaar en hoe je voor elkaar van toegevoegde waarde bent.

Inzicht ontvang je door stil te staan. Door tijd te nemen jezelf te onderzoeken en na te denken over wie je bent en wie je wilt zijn. Voor inzicht in je relatie ga je met elkaar in gesprek. Je kunt elkaar een spiegel voorhouden voor een beter onderling begrip. Het kan een tijd duren voordat je tot inzicht komt, maar soms is het een kwestie van één helder ogenblik waarin helder wordt wat je nodig hebt om je situatie te veranderen.

Wil je meer inzicht in jezelf en elkaar?

Alle verandering begint bij je eigen persoonlijke ontwikkeling. De bereidheid om jezelf in beweging te zetten ten behoeve van jullie samen. Wil je de liefde van het begin terug? Verlang je naar meer inzicht in je partner en hoe jullie relatie ‘werkt’? Aarzel niet om me te bellen of te mailen met je vraag. BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren