Een midlifecrisis overkomt 25% van de Nederlanders tussen de 30 en 60 jaar. Vooral mannen, maar ook vrouwen ervaren intens de vergankelijkheid van het leven.
Een midlifecrisis zet relaties onder druk en kan hele gezinnen ontwrichten. Vooral wanneer de partner die in de crisis verkeert ondoordacht en vaak zonder overleg ineens vertrekt, vreemdgaat of een ander drastisch besluit neemt.
Midlifecrisis niet op tijd herkend
“We wonen nu al weer twee jaar apart”, schrijft een vrouw me die ten einde raad is met de midlife crisis van haar echtgenoot. Haar man vertrok toen hij zijn leugens over een verzwegen affaire niet meer kon verbergen. Met de kinderen ging het bergafwaarts. De omgeving reageerde niet altijd met wijsheid en de stapel zelfhulpboeken die ze verslond, gaven wel inzicht maar geen oplossing.
“De enige troost die ik krijg na het lezen van alle informatie, is dat ik besef dat ik niet de enige ben.” Het laatste dat mannen met een midlife crisis willen, is hun gezin verlaten of verscheuren, aldus schrijver Jed Diamond (The Irritable Man Syndrome). En toch is dat wat er vaak gebeurt omdat de midlife crisis niet tijdig wordt (h)erkend en vaak het gevolg is van een verborgen depressie.
Depressie of midlifecrisis
De jongen die in zijn jeugd leerde om zijn gevoelens te onderdrukken, weet zich geen raad wanneer halverwege het leven een depressie de kop opsteekt. Ineens is daar het besef dat het leven is omgevlogen en dat ooit gedroomde dromen (nog) niet zijn uitgekomen. Vanuit het niets ontstaat er ontevredenheid over het ingedutte leven van alledag: zijn werk, zijn vrouw, het gezinsleven.
Het laatste dat mannen met een midlifecrisis willen, is hun gezin verlaten of verscheuren
Schrijver John Fok-Williams (Surviving depression together) legt uit wat er gebeurt. Bij een depressie denken we aan iemand die zich afzondert, gehuld in een sombere wolk van gedachten. Het lijkt alsof de persoon niet meer meedoet aan het leven, maar vaak is het net andersom. Juist de ontoombare drang om te vertrekken is een heel actieve uiting van de depressie. Maar dit ‘nieuwe leven’ blijkt na een jaar of twee vaak een schijnoplossing als in de tussentijd de onderliggende depressie niet is behandeld.
Midlifecrisis te lijf
Maar hoe dan ga je een midlifecrisis te lijf en vind je geluk in de herfst van je leven?
1. Stel jezelf eerlijke vragen
Ga jaarlijks eens na hoe je nu in het leven staat en stel jezelf eerlijke vragen (ook als die pijnlijke antwoorden opleveren!)
- Ben ik tevreden met het werk dat ik doe?
- Loopt de relatie met mijn partner lekker?
- Hoe heb ik het gedaan als ouder?
- Waar droom ik nog van en is er een manier om dat te bereiken?
2. Praat met je partner over je midlifecrisis
Bespreek de midlifecrisis ook als partners en echtgenoten, zodat je samen de koers kunt bijstellen als dat nodig of gewenst is. Doe wat je doet niet omdat je het al zo lang hebt gedaan, maar maak bewuste keuzes om minder of anders te werken, tijd te maken voor elkaar of een lang uit het oog verloren hobby op te pakken.
3. Zoek hulp (vooral bij depressie!)
Zoek hulp als je tot de conclusie komt dat er meer aan de hand is en je de depressieve gevoelens niet zelf de baas wordt. Neem geen ondoordachte levensingrijpende beslissingen als je merkt dat je in de war bent en zelf niet meer zo goed weet welke kant je op wilt. Vertrekken kan altijd nog, maar dan liever met routekaart! Zo maak je van je midlifecrisis een midlife opportunity.
ECHTPAAR NA EEN OPGEBIECHTE AFFAIRE
“Jacoline is neutraal, discreet en integer. Bovendien hebben wij haar ervaren als kundig. Ze heeft zeker bijgedragen aan het vergroten van wederzijds begrip en hernieuwd vertrouwen, het op een rijtje zetten van zaken en het maken van afspraken met elkaar. We zijn nog steeds (gelukkig) bij elkaar.”
Tot slot, een schrale troost. Domweg ouder worden draagt bij aan je levensgeluk. Statistisch gezien zijn ouderen gelukkiger dan jongeren. Uit een Amerikaans mega-onderzoek blijkt het volgende: met 18 jaar voelen we ons top, daarna gaat het bergafwaarts met de fijne gevoelens en rond het 50ste jaar groeit ons geluksgevoel weer, om te blijven klimmen, ook boven de 80.
Voorkom dat een midlife crisis leidt tot een definitieve breuk of echtscheiding:
- Is je huwelijk / relatie plotseling ontwricht door een affaire?
- Leef je als broer en zus onder één dak?
- Ben je elkaar kwijtgeraakt door de drukte van kinderen en werk?
- Wil je onderzoeken of er ruimte is om jullie relatie te herstellen?
Neem dan nu actie! Zelf of samen. Bel voor het maken van een afspraak:
06 – 53 95 79 89 of mail naar info@huwelijkstrainer.nlNB! De eerste 30 minuten krijg je gratis zodat we wederzijds kunnen kennismaken en zien of er een klik is en voldoende basis om samen te werken. Lees meer over relatietherapie.
Hoi ik vermoed dat mijn vrouw in een midlife crisis is beland! Zij is 38 jaar. Sinds januari van dit jaar heeft zij een affaire na drie maanden in mei ergens wilde ze stoppen met de relatie. Na 2 dagen weg geweest was ze er weer en koos voor het huwelijk want ze miste mij en wist nu weer hoe veel ze van me houdt. In juli ging het weer mis. Ze koos weer voor de affaire partner. We gaan nu een scheiding in en dat loopt al. Ons relatie ia altijd goed geweest tot dit gebeurde (zoals ze zelf ook aangeeft) het enige wat ik van haar krijg is dat het een gevoel is en dat het niet aan mij ligt. Daar moet ik het mee doen. Ze kijkt nu ook niet meer naar ons drie kinderen om 10, 8 en 4. Het is vreselijk om te zien. Zo de stekker eruit getrokken en niets meer willen om hier samen uit te komen. Ze wil nu met haar vriend een huis kopen. Ze is niets meer van de vrouw die ik ken. Wat kan ik nog doen
Hallo. Wat ontzettend verdrietig om te lezen dat je leven ineens zo overhoop ligt. Het zal voor jou en de kinderen een enorme schok zijn die je niet zomaar te boven komt. Ze geeft duidelijk aan dat het niet aan jou ligt, maar dat het gaat om haar gevoel. Het is belangrijk om dat voor ogen te houden. Je vrouw is duidelijk in de ban van een heftige verliefdheid. Daar kan jij niks aan veranderen en zij (op dit moment) ook niet. Pas wanneer de verliefdheid over gaat (en dat gebeurt altijd!), is er een kans dat ze beseft wat er allemaal kapot is gegaan en verloren. Dat kan heel lang duren. Verschrikkelijk voor jullie gezin.
Wat je nu kunt doen?
1. Zorg heel goed voor jezelf en de kinderen. Je hebt geen enkele invloed op je vrouw, de verliefdheid en de affaire.
2. Leef het leven voorlopig van dag tot dag. Je zult slechte en goede dagen hebben. Kijk wat nodig is voor jezelf en de kinderen. Blijf met ze in gesprek en vertel ze dat zij er niets aan kunnen doen. Leun niet op de kinderen, maar vraag hulp als je dat nodig hebt.
3. Je mag boos zijn, maar reageer niet af op je vrouw. Spreek niet slecht over haar tegen de kinderen. Ze is ‘in de ban van’ en zoals je schrijft niet zichzelf. Mocht ze tot inkeer komen, dan wil je haar niet hebben ‘afgebrand’.
Tot slot: mocht je vrouw opnieuw tot inkeer komen, zoek dan hulp voor jullie relatie. Misschien waren er toch dingen waarover ze niet tevreden was, maar die ze je niet vertelde. Een relatie kan altijd groeien en verbeteren.
Heel veel sterkte!
Dag. Mijn man zit in een midlifecrisis. We hebben een dochter en de relatie is niet geweldig daar lijdt hij ook onder. Ons huwelijk kan beter en daar waren we al mee bezig. We gingen samen weg en deden leuke dingen. We houden van mekaar. Helaas heeft hij ook veel pijn lichamelijk vanwegen ooit een ongeluk. Slikt veel pijnstilling.
Nu zegt hij ik ben niet gelukkig er moet iets veranderen. Hij wil niet weg maar dan ook weer wel ff er tussen uit. Ik weet het niet meer. Wij lijden vreselijk. Hij wil ook geen hulp zoeken.
Bedankt
Mila
Hallo Mila, dat is een hele moeilijke situatie. Vooral als iemand geen hulp wil aanvaarden. Het is duidelijk dat jullie (vrouw en dochter) meelijden onder de situatie. Wat maakt dat hij het niet ziet zitten om hulp te vragen? Kun je daar achter komen? Ik wens jullie veel sterkte en hoop dat hij toch tot inkeer komt en hulp voor zichzelf wil en voor jullie als stel en gezin. Hartelijke groeten, Jacoline