Ik geloof niet in goede voornemens voor het nieuwe jaar; wel in doelen stellen. Voor jezelf én ook als stel voor jullie samen en het gezin. Voornemens zijn vaag en leiden niet tot resultaat. Meestal heb je ze in week twee van het nieuwe jaar al overboord gegooid. Doelen stellen doe je concreet en haalbaar. 

Als gezin stellen wij elke kerstvakantie onze doelen voor het komende jaar vast op schrift. En telkens weer verbaast het me dat er best veel van terecht komt. Ook als je onderweg je doelen soms uit het oog verliest gek genoeg. Hoe dat kan?

Woorden hebben kracht, zeker als je ze opschrijft (of uitwerkt in een tekening). Ze vormen de brug tussen gedachten en daden. Geschreven doelen (groot) kun je onderverdelen in kleinere stapjes. Zo helpen ze je om stap voor stap te komen tot gedragsverandering.

Herstel

Toen ik in enkele jaren geleden in december mijn doelen voor het afgelopen jaar erbij pakte om ze te evalueren, verwachtte ik teleurgesteld te zijn. Vanwege een heupoperatie in januari van dat jaar en een lange revalidatieperiode daarna, kon ik mijn werk pas hervatten in mei. Op het gebied van werk en financiën rekende ik op achterstand en ook verwachtte ik bij lange na mijn fysieke fitness doelen niet te hebben gehaald.

Tot mijn verbazing viel dat heel erg mee! Mijn jaarthema voor het jaar was ‘herstel’ en door heel specifiek en haalbaar op te schrijven wat er binnen dit jaar wél mogelijk zou zijn, lukte het ondanks de omstandigheden de meeste van mijn doelen te behalen. Soms op een heel andere manier dan ik had kunnen bedenken.

Doelen stellen, focus op wat er echt toe doet

Binnen ons gezin stellen wij onze doelen aan de hand van het model van de Amerikaanse virtuele mentor Michael Hyatt. Ik ben fan van zijn methode omdat hij je leert doelen te stellen op verschillende gebieden van je leven. Op die manier focus je niet niet alleen op je leer- en loopbaandoelen, maar juist ook op wat er echt toe doet: je gezondheid, familie en vrienden.

De gebieden die hij onderscheidt zijn de volgende:

  • Faith (geloof, spiritueel)
  • Fitness (lichamelijk)
  • Family (familie)
  • Friends (vriendschappen)
  • Finance (financieel)
  • Fun (plezier)
  • Vocation (loopbaan/beroep)

Sommige van die gebieden hebben betrekking op jezelf als persoon, andere liggen meer op het relationele vlak of hebben te maken met wat je wilt bereiken in je loopbaan, bedrijf of om kennis te vermeerderen.

Wil je vooruit dit jaar, stel dan maximaal per gebied 1 belangrijk doel zonder daaronder subdoelen te hangen. Voor je het weet leg je de lat veel te hoog en komt er helemaal niets terecht van wat je voor ogen had.

Doelen stellen buiten je comfortzone

Ideaal gezien liggen die doelen net buiten je comfortzone. Niet zo buiten bereik dat ze je angst aanjagen of verlammen, maar ook niet te gemakkelijk dat je er geen inspanning voor hoeft te leveren.

Dus niet (omdat een business goeroe dat roept): een omzet van een half miljoen in 2021,
maar (realistisch): mijn omzet van 2020 vermeerder ik in 2021 met 10  of 20 procent.

Niet: Ik wil 25 kilo afvallen (als dat ongeveer eenderde van je gewicht is),
maar: in juni 2017 weeg ik 70 kg.

Goede voornemens zijn wensen Doelen zijn afspraken met jezelf. En als je die zo maakt dat je ze kunt halen, verbeter je de relatie met jezelf.

Bonus: dit geeft je steeds meer zelfvertrouwen.

Maar hoe doe ik dat dan precies? Heldere doelen stellen?

Een handig hulpmiddel daarbij is het dat je je doelen altijd SMART maakt.

Specifiek: wat precies wil je bereiken?
Meetbaar: hoe meet je je vooruitgang?
Acceptabel: is het een doel dat jij zelf kunt omarmen? Of voel je je verplicht door een ander?
Realistisch: is het haalbaar (net iets buiten de comfortzone?)
Tijdgebonden: per welke datum heb je je doel bereikt?

doelen stellen in de liefde

Wil je dit jaar je relatie of huwelijk naar een hoger plan tillen? Wees dan samen SMART en formuleer samen jullie liefdesdoelen voor het komende jaar. Bij voorbeeld: minimaal 30 date nights met elkaar in het komende jaar (als het kan weer lekker buitenshuis en zolang het nodig is wegens corona gezellig samen thuis). Of: samen €3000 sparen voor een heerlijke vakantie samen in het buitenland.

Verlang je naar meer verbondenheid met elkaar? Bedenk dan hoeveel tijd je voor elkaar vrij wilt maken per week en reserveer die in je agenda.

Snak je naar meer structuur in je gezinsleven? Stel je ten doel een heldere weekplanning te maken.

Een beetje meer geluk in de liefde is haalbaar. Als je weet hoe je je relatie praktisch organiseert. Op een beter nieuw jaar!

BewarenBewaren

BewarenBewaren