Je herkent het vast wel. Er komt weer wat leuks voorbij in je tijdlijn of op je telefoon, je wilt er meer van weten en bijna klakkeloos heb je je mailgegevens ingevuld of weer een appje op je telefoon gedownload. Alles voor een leuker of beter leven. Meer inspiratie, leuke leesmomenten, handige hebbedingetjes of een challenge om nu echt een verandering in je leven te verwezenlijken. De eerste maand gratis natuurlijk!
Vooral na de vakantie is zo’n periode om weer met frisse energie een inhaalslag te maken met de goede voornemens van afgelopen januari. De vakantiekilo’s eraf, je beweegdoelen weer van stal halen, het bevroren fitness abonnement weer activeren en nu echt elke dag bidden of mediteren. Liefst ondersteund met een digitaal hulpmiddel of door iemand die je vanaf Insta of YouTube aanmoedigt: “Just do it!”
Een beter leven achter de betaalmuur
De eerste maand verstrijkt. Je bent net verslingerd geraakt aan de dagelijkse oppepper of die inspirerende mail in je inbox en ineens kun je niet meer verder. Je hebt je eerste vijf artikelen cadeau gehad. Wil je verder lezen, dan kun je voor maar een paar euro per maand onbeperkt gebruik maken van deze waardevolle dienst. Of die echt wel betaalbare online cursus bestellen.
Je brein wil maar één ding: verder! Want ach, wat is die 3 euro nou? Twee keer onderweg een Snicker of Bounty kopen bij het tankstation kost meer. En dat is niet eens goed voor je slanke lijn of je gezondheid. Dan toch maar gauw doorklikken en digitaal afrekenen voor de betaalde versie van die app of dat abonnement. Op naar een interessanter, leuker, slanker, fitter leven aan de andere kant van de betaalmuur!
Herkenbaar? Of lukt het je om jezelf te bedwingen en je geabonneerde leven in de hand te houden? Alhoewel ik probeer mijn leven te vrijwaren van te veel maandelijkse verplichtingen, zitten wij – behalve de meest normale lasten van gas- en energie, televisie en internet – inmiddels wel vast aan Spotify, Netflix, een bezorg-bundel voor de boodschappen, een sportschool-abonnement, een online training, betaalde dataopslag in de cloud en een paar betaalde appjes op de telefoon.
Meer geluk , gemak en plezier
Ongemerkt kun je je te kust en te keur abonneren op meer geluk, plezier en gemak in het leven. Van het onderhoud van je CV-ketel, de seizoensschilder voor deuren en kozijnen, een maaltijd of verspakketten-dienst, een snoei-abonnement bij de hovenier, de krant en de jaarlijkse vispas voor meer rust of toch maar de betaalde versie van die spelletjesapp, zodat je niet steeds hoeft te wachten op die irritante reclameboodschappen.
Wat kost het ; wat levert het op?
Als je merkt dat je gevoelig bent voor een lekker leven op bestelling, bedenk dan eens wat het je werkelijk oplevert en wat het je kost. Misschien valt het mee qua kosten die paar euro hier en daar en is het product of de dienst echt wel zijn geld waard, maar wat levert het je op? Zelfs een gratis challenge op Facebook kan je afhouden van je werkelijke doelen omdat je er tijd en energie in stopt. Niet gebruik maken van wat je hebt aangeschaft of de uitdaging die je bent aangegaan kan je zomaar een schuldgevoel bezorgen of het idee dat je faalt.
Tijd om te daarmee te stoppen en bewust te kijken naar wat werkt voor jou. Natuurlijk hoef je niet direct al je afgesloten abonnementen of gedownloade appjes op te zeggen of te verwijderen. Wel is het goed om regelmatig met de bezem door je abonnementen (en je telefoon) te gaan en je af te vragen waarom je doet wat je doet.
Een beter leven? Je moet het gewoon doen!
Check eens wat je motiveert om door te klikken en te kopen.
Ga je voor het resultaat of voor een beter gevoel over jezelf? Offer je geld, tijd en inspanning om een schuldgevoel de kop in te drukken of sta je oprecht achter je keuzes en beleef je er plezier aan? Kies je bewust of word je steeds weer meegesleept door de impulsen van het moment? Uiteindelijk zul je toch zelf aan de bak moeten om de resultaten te behalen die je voor ogen had.
Dat abonnement bij de sportschool maakt je niet krachtiger als je niet een paar keer per week die gewichten tilt. Dat geplande maaltijden-programma maakt je niet slanker als je niet zelf die groene smoothies in elkaar flanst (en opdrinkt!) en die bijbel of meditatie-app brengt je geen rust als je geen half uur per dag de tijd neemt om te gaan zitten lezen of luisteren met je koptelefoon op.
Alle digitale hulpmiddelen ten spijt. Uiteindelijk komt het toch neer op het advies van die influencer op YouTube: “Just do it!”
Dit artikel verscheen op 21 september 2019 in de weekendbijlage van het Friesch Dagblad. Je kunt het artikel hieronder downloaden door op de foto te klikken.
Je leest in het artikel dat je het uiteindelijk gewoon zelf moet doen. En dat klopt! Niemand kan jouw verantwoordelijkheid voor jezelf overnemen. Ik vind het wel super om je te blijven inspireren. Spreekt deze blog / dit artikel je aan? Ga dan ook eens naar de Huwelijkstrainer Facebookpagina of volg me op Instagram.
En – ik moet eerlijk zijn – als je mijn persoonlijke begeleiding wilt, staan mijn diensten uiteindelijke ook achter een betaalmuur. Maar ook dan geldt: ik kan je alleen begeleiden tot zover. Ik loop een stukje met je mee totdat jij / jullie zelf weer verder kunnen.