Zelfbeheersing

Zelfbeheersing klinkt als een deugd die je beperkt en verboden oplegt. Toch geeft juist deze deugd je echte vrijheid. Je laat je niet leiden (of verleiden) door de waan van de dag, prikkels van buitenaf, dat ene gebakje teveel, sociale media of wat dan ook voor jou van toepassing is.

Wat is zelfbeheersing?

Je zelf beheersen is niet het hekje dat je tegenhoudt of het slotje op je snoepkast, maar jouw interne sleutel tot meer vrijheid. Wanneer je de deugd zelfbeheersing onder de knie krijgt, leer je om zelf aan het roer te staan van je leven.

Zoals een vriend van ons die dit weekend samen met zijn vrouw bij ons kwam eten. Al jarenlang probeert hij wat af te vallen. Hij heeft al allerlei diëten geprobeerd, maar die werken steeds tijdelijk omdat ze bepaalde verboden opleggen of lekkere dingen uitsluiten.

Deze keer is het anders. Alhoewel we supergezond en heerlijk hadden gekookt, sloeg hij het aanbod voor een tweede bord af. Na enige aarzeling – dat wel – maar toch heel beslist vertelde hij: “Mijn diëtiste leerde me dat het tweede bordje niet lekkerder smaakt dan het eerste”.

En zo zie je: een gezonder, slanker lijf begint niet met het opleggen van beperkingen, maar bij het veranderen van je gedachten. Ondanks de verleiding om nogmaals op te scheppen, wist deze helpende gedachte hem een betere keuze te maken.

Zelfbeheersing is de splitsing in de weg waar je heel bewust kiest; ga ik hier links of ga ik hier rechts?

Stop-denk-doe

Zelfbeheersing krijg je onder de knie door dagelijks bewust je keuzes te maken. Door bij elk keuzemoment het volgende toe te passen: stop, denk en doe! Door even stil te staan, geef je jezelf de kans om kort na te denken over je volgende stap. Is dit wat ik wil? Is dit wat ik van plan was? Wat zijn hiervan de gevolgen?

Als je een tijdje bewust aan de slag gaat met het aanleren van zelfbeheersing, zul je merken dat het je steeds gemakkelijker afgaat om je eigen koers te varen. Waar je voorheen je liet verleiden of afleiden, blijf je nu trouw aan jezelf. En waar je vastliep of niet wist welke kant je op moest, zul je merken: ik heb altijd een keuze.

Succesvolle mensen kiezen sneller

Bewuster en sneller kiezen helpt je om niet te blijven hangen, maar om juist door te pakken. Probeer het eens met iets kleins: appelsap of cola? Rijdende rechter of Temptation Island? Jurk of broek? Geel of rood?

Als je eenmaal leert om sneller te kiezen in het kleine, zul je merken dat je beter in staat bent dichter bij jezelf te blijven voor grotere beslissingen.

Het grote plaatje

Levensgrote beslissingen neem je niet alleen. Zelfbeheersing in je relatie is deels samenbeheersing als je keuzes gevolgen hebben voor jullie samen, de kinderen of voor je gezin als geheel. Ook dan blijf je trouw aan je zelf, maar je respecteert dat je man of vrouw hetzelfde doet.

Samen doorloop je het stop-denk-doe-proces en waar nodig vraag je de hulp van anderen die betrokken zijn bij jullie leven.

Vragen aan jezelf over zelfbeheersing

  • Op welk gebied wil je zelfbeheersing oefenen?
  • Wat heb je nodig om bewustere keuzes te maken?
  • Bij welke keuze kan je je man of vrouw beter betrekken?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren