Volharding helpt je om je trouwbelofte waar te maken

Wanneer je aan een huwelijk begint, doe je dat met de intentie om je relatie te voltooien tot een goed einde. Je belooft “tot de dood ons scheidt”, maar zonder te kunnen overzien wat die belofte inhoudt. Hoe lang duurt dat dan? Hoe houd ik dat vol als we door diepe dalen gaan? Of: hoe zet ik door wanneer de liefde onderweg uitdooft of er een ander komt die mijn hart steelt?

Om je belofte van trouw waar te maken, heb je de deugd volharding nodig. Dat is de kracht om door te zetten en niet op te geven. Ook niet als het (l)even tegenzit! Misschien overzie je niet de lengte en de diepte van een dal en ook niet de omstandigheden, maar wat je wel weet is WAAROM je begon aan deze levensreis met je man of vrouw.  Lukt het je om je dat weer voor de geest te halen?

Voorbij de pijn

Ik last dat volharding de deugd is die de zwaarste beproeving in heerlijkheid kan veranderen, omdat je achter de pijn het einddoel ziet.

Lees dat nog maar eens. Maar nu met meer aandacht:

Volharding is de deugd die de zwaarste beproeving in heerlijkheid kan veranderen, omdat je achter de pijn het einddoel ziet.

Raakt jou wat mij zo raakt? Zwaarste beproeving en heerlijkheid worden in één adem genoemd! Doorzetters doen dat omdat ze voor ogen hebben waar ze op af koersen.

Welk einddoel staat jou voor ogen? Staat jullie voor ogen? Kun je een levendig beeld schetsen van hoe jullie leven eruit ziet als jullie 30, 40 of misschien wel 50 jaar getrouwd zijn? Hoe wil je straks herinnerd worden door je kinderen en kleinkinderen? Welke bijdrage wil je hebben geleverd aan deze wereld?

Volharding kun je leren

Al bij kinderen zie je dat de een van nature meer doorzettingsvermogen heeft dan de ander. Toch kun je kinderen (en volwassenen) doorzettingsvermogen leren. Volharding is de kunst om steeds weer te proberen. Zonder ophouden. Totdat je je doel hebt bereikt. Frustratie en boosheid over wat er mislukte, wordt dan geen afhaker, maar juist de motor om door te gaan.

De volgende gedachten (en de vragen op de afbeelding) kunnen je op weg helpen om het weer opnieuw te proberen.

  • Ik herinner mij waarom wij aan ons huwelijk begonnen
  • Ik blijf bij mijn besluit om trouw te zijn en vol te houden
  • Ik heb de wil om af te maken waar ik aan begon

Meer lezen over dit onderwerp?

Waarom trouwen? 3 redenen om ja te zeggen tegen het huwelijk
25 jaar lief en leed. Meer dan een belofte
Terug naar de eerste liefde

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren