Waarom trouwen? 3 redenen om ja te zeggen tegen het huwelijk
3 redenen om te trouwen

Waarom trouwen wanneer je net zo goed een geregistreerd partnerschap kunt aangaan? De jongste cijfers van het CBS tonen aan dat het geregistreerd partnerschap blijft toenemen in populariteit ten opzichte van het huwelijk. Terecht? Wat zijn de redenen dat je ook in deze tijd kiest voor het geven van je ja-woord aan elkaar?

Volgens het CBS worden er nu twee keer zoveel geregistreerde partnerschappen afgesloten als tien jaar geleden. Het aantal staat op dik 15.000 per jaar. Het aantal huwelijken steeg in 2016 lichtelijk tot 65.250.

Liefde in de lift

Het is natuurlijk maar net hoe je de cijfers vertaalt en vertelt. Wie de cijfers van 2016 bekijkt ziet dat liefde in de lift zit. Met een kwart toename van het aantal geregistreerde partnerschappen en een lichte stijging van het aantal huwelijken zijn bijna 81 duizend paren in 2016 een officiële verbintenis aangegaan.

Daarvan koos 19 procent voor het geregistreerd partnerschap en de rest voor het huwelijk. Ondanks de sterke stijging van het aantal geregistreerde partnerschappen wordt er nog steeds vijf keer zoveel getrouwd.  bron: Cijfers CBS 25-08-2017

Amper verschillen

Met de aanpassingen door de tijd heen zijn het huwelijk en het geregistreerd partnerschap steeds meer op elkaar gaan lijken.

Partners mogen elkaars achternaam dragen.

Sinds 2014 hebben ook geregistreerd partners beiden het ouderlijk gezag over hun kinderen. Dit is anders bij gewoon samenwonen zonder of met samenlevingscontract. Dan heeft alleen de moeder het ouderlijk gezag over haar kind(eren).

Voor zowel het aangaan van een huwelijk als het geregistreerd partnerschap zijn getuigen nodig.

Wanneer de relatie wordt beëindigd, komt er bij een huwelijk altijd een rechter aan te pas; bij geregistreerd partners alleen wanneer zij op dat moment nog minderjarige kinderen hebben.

Voor een geregistreerd partnerschap geldt dat dit in het buitenland niet altijd wordt erkend.

Samen zonder feest, koets en jurk

Naar aanleiding van de cijfers wordt er flink gespeculeerd waarom mensen niet meer trouwen. Jan Latten, hoofddemograaf bij het CBS vertelt in dagblad NRC dat het belang van de huwelijke symboliek afneemt. Anders dan bij het huwelijk gaat het bij een geregistreerd partnerschap niet om het feest, de koets en de jurk, maar is er meer sprake van een zakelijke overeenkomst. Een geregistreerd partnerschap wordt bezegeld met een handtekening; een huwelijk met de handtekening, de ringenoverdracht en het symbolische ja-woord hardop uitgesproken door beide echtgenoten.

Volgens Latten bestaat er minder economisch belang om met elkaar te trouwen. De geëmancipeerde vrouw van nu verdient haar eigen geld en is niet per se afhankelijk van het inkomen van haar man. Een andere mogelijke verklaring zou kunnen zijn de aantrekkende huizenmarkt. Starters op de woningmarkt willen een huis kopen en de boel direct goed geregeld hebben. Een geregistreerd partnerschap zorgt voor een juridisch solide basis.

Bindingsangst

Uit eerder onderzoek naar de redenen waarom mensen niet trouwen, kwam naar voren dat veel jonge koppels last hebben van bindingsangst, wellicht door het hebben van een slechte ervaring met het vorig huwelijk of dat van hun ouders. Het meemaken van een scheiding als kind, geeft statistisch twee keer zoveel kans om zelf te scheiden. Daarnaast kan een huwelijk in de weg staan van het verlangen om te willen reizen of het hebben van een carrière.

3 redenen om te trouwen

Waarom zou je dan toch kiezen voor het huwelijk boven een geregistreerd partnerschap? En waarom zijn er toch nog steeds vijf keer zoveel stellen die die keuze maken?

  • Nog steeds verlangen mensen naar de symboliek die bij het huwelijk en de huwelijkssluiting hoort. Beginnend bij het huwelijksaanzoek, het aanbieden van de verlovingsring, de voorbereidingen op die grote dag waarop jij stralend het middelpunt mag zijn van de belangstelling. En ja; de jurk, de koets of auto, het feest en een kracht van een volmondig uitgesproken JA!
  • Een huwelijk is anders dan een getekend contract een verbond dat je met elkaar aangaat. Een verbintenis die uitstijgt boven waarvoor er op papier wordt getekend. Een traditioneel magisch besef van eenwording als paar tot aan de dood. Een contract is opzegbaar; een verbondsrelatie is onvoorwaardelijk en voor altijd. Samen spreek je af dat je niet op je hoede hoeft te zijn voor de kleine lettertjes en de voorwaarden.
  • Het huwelijk is registreren plus; de juridische zekerheid én daarbij het feest waarin je samen met familie en vrienden de liefde viert en de hele wereld laat weten dat jullie onvoorwaardelijk bij elkaar horen. Wat er ook op je pad komt in goede en slechte tijden.

De cijfers spreken voor zich. En het is goed dat samenlevers zich laten registreren om ook een solide juridische basis te hebben. Zoveel beter dan samenwonen zonder de verantwoordelijkheid te nemen voor een foute afloop.  Maar er zijn zoveel meer redenen om wel te trouwen en JA te zeggen tegen elkaar.

 

BewarenBewaren