SCHOONHEID levert je samen de mooiste momenten op. In liefde en verwondering samen genieten van een perfecte zonsondergang.

Of samen een magisch moment meemaken zoals in de vroege ochtend van 21 januari 2019 toen de superbloedwolfmaan zich in volle glorie liet zien.

Ten minste, als je bereid bent om te willen zien! En er voor uit je bed te komen om de vrieskou te trotseren.

In het moment

Schoonheid is: er zijn in het moment. Samen ervaren. Beelden, woorden of geluiden vangen en ze bewaren als herinnering.

Voor mij persoonlijk is schoonheid sterk verbonden met creativiteit. Schoonheid inspireert me om iets nieuws te bedenken of te maken.

Zo maakte ik het beeld op de bijgaande kaart als variatie op het patroon van mijn pyamabroek waarin ik die ochtend heerlijk zat te tekenen. Meer was er niet voor nodig om  inspiratie te ontvangen en, dat wat ik zag, te herscheppen tot een nieuw beeld. Open ogen leiden je op het pad van de schoonheid.

Matrix

Tegenwoordig zeggen we ‘Beauty is in the eye of the beholder‘ en dus subjectief, maar in de oudheid werd de deugd schoonheid gekoppeld aan een vaste matrix van ritme, kleur, verhoudingen en vorm.

Volgens Plato zouden we leven in een schijnwerkelijkheid die een imperfecte afspiegeling is van een perfecte wereld. De schoonheid van die echte en perfecte wereld zou door mensen universeel herkenbaar zijn en dus voor iedereen gelijk. 

Imperfect

Toch wordt schoonheid soms juist zichtbaar in het imperfecte. Het leven met rafelrandjes. Juist de rauwe en rouwe kanten maken zichtbaar wat goed is en mooi.

Ik herinner me van ons leven op Curaçao de foto’s van fotograaf Carlos Tramm. Vervallen landhuizen en knoekhuisjes. Gestapelde rotsblokken zichtbaar door gebarsten metselwerk. Roestig ijzer en rottend hout prominent in beeld. Ontroerend mooi. 

Imperfectie maakt vergane glorie en schoonheid herkenbaar door het échte verhaal te vertellen. Dat het leven niet alleen maakbaar is en houdbaar, maar dat het met de tijd verweert, beschadigt, rimpelt en roest.

Schoonheid is zichtbaar geworden in liefde, zei diezelfde Plato.  

De aantrekkingskracht van jonge liefde, het resoneren van jeugdige harten die elkaar herkennen en de duurzaamheid van echte liefde waarin het perfecte plaatje van de eerste liefde en verliefdheid plaats maakt voor houden van.

Met rimpel en vlek.

Daarin schuilt werkelijke schoonheid. 

BewarenBewaren