KWETSBAARHEID is de stille kracht die je helpt om dichter naar elkaar toe te groeien.

Gek genoeg denken we vaak dat kwetsbaarheid een teken van zwakte is.  Door iets laten zien van je onzekerheid, donkere gedachten of nare gevoelens, geef je jezelf bloot. Daarmee loop je het risico op veroordeling, misschien zelfs afwijzing.

Brené Brown, inspirator, onderzoeker en bekend van het boek De kracht van kwetsbaarheid zegt het volgende:

Kwetsbaarheid is geen negatieve emotie, maar juist de geboorteplek van liefde, het gevoel erbij te horen, vreugde en inlevingsvermogen.

Juist wanneer je open en eerlijk kunt zijn over je gedachten en gevoelens, ontstaat er ruimte om samen te groeien in verbondenheid. Je geeft je geliefde een kans om in je hoofd en hart te kijken en schept ruimte voor inlevingsvermogen.

Kwetsbaarheid houdt als deugd het midden tussen naïviteit en ontoegankelijkheid. Het vraagt vertrouwen en moed om met je partner vanuit je binnenste oprecht te delen wat je denkt en voelt.

De schaamte voorbij

Schaamte en schuldgevoelens kunnen je ervan weerhouden om in contact te komen met je eigen schaduwkanten en die te delen. Maar als dat lukt, merk je dat dit leidt tot opluchting, een hechtere relatie en een diepe verbinding. Zo mag je als partners thuiskomen bij elkaar.

Mag ik je aanmoedigen om over je schaduwkanten en schaamte heen te stappen en een oprecht en liefdevol gesprek met elkaar aan te gaan.

  • Wat heb je voor jezelf gehouden en wil je nu delen met je partner?
  • Wat is ervoor nodig om je masker af te zetten?
  • Hoe ga je om met wat je partner in alle eerlijkheid alleen deelt met jou?