Een nieuw jaar ligt voor je. En ik wil je in deze eerste werkweek voorstellen aan de deugd verbondenheid. Mijn eigen jaardeugd voor 2019. En wie weet voor jou ook een mooie deugd om mee te nemen de komende tijd.

Wil je een andere deugd kiezen? Kijk dan voor meer inspiratie maar eens tussen de blogs van vorig jaar.

De afgelopen weken was ik stil op de website, maar ook minder aanwezig op de sociale media. Het einde van het jaar keer ik me naar binnen om me helemaal te richten op mijn gezin.

Focus

Verder neem ik de tijd om terug te kijken op wat er het afgelopen jaar gebeurde, maar ook hoe ik me daarbij voelde, waarvoor ik dankbaar ben en met welke intentie en focus ik het nieuwe jaar binnenga.

Verbondenheid koos ik als thema voor 2019. Ik verwerkte mijn jaardeugd in een mindmap die het hele jaar in mijn zicht op het bureau blijft liggen.  Een deel daarvan (omwille van de privacy) laat ik je zien:

Mindmap 2019

Verbondenheid met God, met mezelf, mijn man en gezin, familie en vrienden uitgewerkt in concrete haalbare doelen en gezonde gewoontes die daarbij kunnen helpen.

Als je het interessant vindt:  ik stel doelen naar het voorbeeld van de Amerikaanse coach Michael Hyatt op het gebied van faith, fitness, family, friends, finance, fun en vocation.

Verbondenheid herstelt de liefde

Verbondenheid is de lijm voor je relatie. Problemen in je huwelijk uiten zich in frustratie en ruzies. Klagen en kritiek. Maar als je ze beter onder de loep neemt, zul je merken dat ze bijna altijd te maken hebben met gebrek aan contact en verbinding.

We zeggen: “Hij luistert nooit naar me.” Of “We moeten beter met elkaar communiceren.”.

Maar wat we bedoelen is eigenlijk: “Ik mis je. Ik wil graag dat je me ziet / aandacht voor me hebt.”

Oerpaniek

Gebrek aan echte verbinding leidt tot oerpaniek. De angst om afgewezen te worden of uiteindelijk verlaten te worden. En die paniek leidt weer tot gedrag dat juist dat in de hand kan werken. Te veel beslag leggen op elkaar. Op een onprettige manier aandacht claimen. Of juist het tegenovergestelde: muurtjes opbouwen. Zwijgen. Het conflict uit de weg gaan.

Verbondenheid is een deugd die je in staat stelt om kracht en kwetsbaarheid te laten zien. Aan de ene kant open en eerlijk je behoeften aan te geven, maar tegelijkertijd niet bang te zijn om je grenzen aan te geven.

  • Welke vraag op de kaart spreekt jou het meest aan?
  • Welk deel uit de tekst raakt je het meest?
  • Op welke manier kan deze deugd je dienen voor de komende tijd of misschien wel de rest van het jaar?

NB! Plannen voor een gezin is best ingewikkeld (vooral met kleine kinderen). Wil je graag ook een mindmap of jaarplan te maken voor het nieuwe jaar? Het is nog niet te laat om je jaar in kaart te brengen. Ik help je er graag bij. 

Wil je om de week een Relatieprikkel in je inbox ontvangen? Leren werken met deugden om je relatie te verbeteren? Scroll dan nog even door naar beneden om je aan te melden voor de Relatieprikkel.