Hoe overleef ik de kerstdagen? Een noodkreet van een moeder in een forum op Facebook. Sinterklaas is nog maar net voorbij of de kerststress dringt zich op. Je weet niet waar je eerst en laatst moet beginnen. Chaos in je hoofd en chaos in je huis.

Hoe ga je van ‘Help, Kerst’ naar ‘Hoera, Kerst’?

De moeder in paniek schrijft dat ze momenteel wel 20 projectjes gaande heeft, terwijl ze een gezin heeft met jonge kinderen, een eigen bedrijf en ladingen aan sociale verplichtingen in december. Ze ervaart onrust en chaos, terwijl ze eigenlijk snakt naar momenten samen met de kids om ze aandacht te geven en naar een beetje structuur in de hectiek van alledag.

Over grenzen

Ze is beslist niet de enige. Een andere moeder schrijft meelevend: “Het is hier precies het zelfde. En we krijgen ook nog een nieuwe keuken. Overal staan spullen die ik moet schiften. En nu wil mijn vriend ook nog na vandaag de kerstboom erin. Help!”

Meeleven is een schrale troost. Met elkaar voelen we aan dat we steeds vaker over grenzen gaan. Uit een onderzoek van Nyenrode onder 72.000 respondenten bleek dat in 2017 maar liefst 15% van de Nederlandse vrouwen onder de 36 jaar burn-out is geraakt. Twee jaar geleden lag dat percentage nog op 9,4%. Ook bij mannen steeg het percentage burn-outs in twee jaar tijd van 6 naar 9%.

Bezinning en bezieling

Laten we het deze Kerst anders doen. De drukte en de chaos per direct een halt toeroepen. Laten we een Kerst creëren van bezinning en bezieling. Zelf bedenken waar het echt om draait met de feestdagen. Misschien vier je Kerst – net als ik – om te gedenken dat Jezus geboren werd en voor jou naar de aarde kwam. Of is het voor jou van betekenis om deze dagen in alle gezelligheid met je gezin en andere familie door te brengen. Elkaar cadeau’s te geven en samen te eten.

Hoe geef jij betekenis aan Kerst? Wat is voor jou / jullie echt belangrijk? Als je merkt dat je hoofd op hol slaat van alles wat er nog moet gebeuren, terwijl je batterij eigenlijk helemaal leeg is, mag ik je dan uitnodigen om het volgende te doen?

  1. Zet een kop thee en ga zitten
  2. Adem in, adem uit
  3. Schrijf al je projectjes op die nu in je hoofd rond dwarrelen. (Blijf doorschrijven tot er niets meer in je opkomt!)
  4. Kies uit je lijstje drie taken voor morgen: 1 belangrijke, 1 urgente en 1 waar je plezier in hebt
  5. Kijk hoever je komt met die taken morgen
  6. Doe morgen hetzelfde, maar vul je lijstje alleen aan tot max 3 taken (ook als je die van de vorige dag niet af hebt).
  7. Blijft een taak meer dan 3 dagen doorschuiven, kun je die misschien doorschuiven naar volgend jaar?
  8. Of kun je die helemaal schrappen?
  9. Neem genoegen met wat lukt. Het perfecte plaatje bestaat alleen in tijdschriften. 
  10. GENIET 

Bedenk dat we menselijke ‘wezens’ zijn. Bedoeld om te ‘zijn’ en niet alleen om te doen. Jouw onverdeelde aandacht is het beste geschenk dat je kunt geven aan je naasten.

Jaarlijks zijn er meer scheidingen na de feestdagen. De stress van de decembermaanden is vooral fataal voor relaties die toch al niet lekker lopen. Zorg voor jezelf. En voor elkaar. Een ‘nee’ tegen verplichtingen van je (schoon)familie of vrienden, is een ‘ja’ voor jezelf en de kinderen. Niemand mag je dat kwalijk nemen.

Jouw beste jaar

NB! Op 12 december houd ik met een kleine groep deelnemers de workshop 2018 Jouw beste jaarIn deze workshop (die inmiddels vol zit) gaan we het nieuwe jaar inplannen vanuit rustmomenten.

Bij voldoende belangstelling herhaal ik de workshop op dinsdag 9 januari 2018 vanaf 19.30 uur. De kosten voor de avond bedragen € 20,– p.p. inclusief werkmateriaal, koffie, thee en iets lekkers. Wil je ook het nieuwe jaar opbouwen vanuit rust? Lijkt het je wat om mee te doen aan de workshop? Stuur dan een mail naar info@huwelijkstrainer.nl om je op te geven.