Help, ik ben getrouwd met een ondernemer - Huwelijkstrainer

“Trouw nooit met een zakenman”, was het huwelijksadvies dat mijn moeder me meegaf. Wat zat er achter haar advies? Is het zo anders wanneer je bent getrouwd met een ondernemer?? En wat is er voor nodig om een huwelijk met een ondernemer (m/v) te laten slagen?

Als klein meisje snapte ik er niets van. Ik vond het best cool dat mijn vader een eigen zaak had als uitgever en drukker van een plaatselijke krant. Daar was ik als dochter verschrikkelijk trots op. Vooral dat iedereen hem kende. En eigenlijk was zijn krant ook een beetje ‘onze’ krant.  Het hele gezin werd ingeschakeld bij het uitvoeren van taken die er nodig waren om van zijn bedrijf een succes te maken.

Risico’s wanneer je bent getrouwd met een ondernemer

Inmiddels snap ik wel wat mijn moeder bedoelde met haar advies. Getrouwd zijn met een zakenman is een risico. In vele opzichten.

Zo kan het voorkomen dat betaling van personeel en crediteuren voorgaat op de betalingen aan jezelf en je gezin; dat er geen geld is om pensioen te reserveren, een arbeidsongeschiktheidsverzekering te betalen of om op vakantie te gaan.

Toch was dat niet eens het meest zwaarwegende argument van mijn moeder. Nee, zij beklaagde zich vooral over het feit dat de zaak soms een zware wissel trok op hun huwelijk en ons gezin. Dat er te weinig tijd voor haar was en te weinig aandacht de kinderen.

Werkdruk van een ondernemende echtgenoot

“Als ik iets ooit nog zou willen leren, is het hoe wij beiden als ondernemers met wisselende werktijden en flinke werkdruk-pieken, liefdevol kunnen samenwerken in één huis… zonder dat we elkaar in de weg lopen en botsen”, stond er in een mail die ik laatst ontving. Tja en hoe doe je dat? Liefdevol samenwerken. Wanneer één van beiden of allebei ondernemer zijn?

Hier zijn 5 tips om mee aan de slag te gaan wanneer jij zakenman/vrouw bent of getrouwd bent met een ondernemer

 1. Bepaal wat voor jullie de volgorde van belangrijkheid is.
  Leef je om te werken of werk je om te leven? De zaak gaat voor het meisje, is zo’n uitdrukking die wel eens werd/wordt gebruikt. Maar wat vind jij? Wat vinden jullie? Wat staat voor jullie op nummer 1? De zaak of je relatie?
 2. Baken tijd af voor jezelf en voor jullie: los van de zaak.
  Als ondernemer – en zeker als je samen vanuit huis werkt – zul je merken dat taken nogal door elkaar gaan lopen. Houd privé en zakelijk zo goed mogelijk gescheiden. Vooral door tijd af te blokken voor jezelf en voor jullie samen. Ongestoord.
 3. Plan je werkavonden en je vrije avonden
  Als ondernemer kun je niet altijd je werk plannen tussen 9 en 5. Je zult af en toe naar netwerkbijeenkomsten gaan, ergens moeten spreken, een cursus of workshop volgen of geven. Probeer dan in ieder geval met jezelf en elkaar af te spreken hoe veel avonden per week je mag werken. En plan het zo dat je de andere avonden beschikbaar bent voor je partner en kinderen.
 4. Werk als een team
  Of nou één van beiden ondernemer is, of je misschien beiden wel een eigen bedrijf hebt: werk samen als een team. Betrek je partner in jouw plannen. Wees samen enthousiast over jouw doelen en elkaars doelen.
 5. Creëer systemen om efficiënt met je tijd om te gaan
  Vanwege de verantwoordelijkheid voor je zaak ben je gemiddeld meer met je werk bezig dan iemand die een baan heeft voor een vast aantal uren per week. Daarnaast heb je elkaar, je gezin, je huishouden, je maatschappelijke verantwoordelijkheden. Noem maar op. Wees samen creatief in het verzinnen van systemen om tijd te winnen.

  Automatiseer waar je kunt. Delegeer waar mogelijk. Laat apparaten het werk doen waarvoor ze zijn gemaakt. Leer samen time management skills  en stem af met je partner welke systemen je samen in de zaak en in je huisgezin kunt toepassen.

Ben jij getrouwd en ondernemer? Of ben jij getrouwd met een ondernemer? Wat helpt jou om een gezonde balans te houden tussen je zakelijke en je privéleven? Neem dan een moment de tijd om voor jezelf op te schrijven hoe je dat voor elkaar krijgt en wat je anders zou willen.

Hulp nodig om de balans op te maken als ondernemersechtpaar? Mail je vraag of dilemma naar info@huwelijkstrainer.nl

NB!! Het advies van mijn moeder nam ik overigens ter harte. Ik trouwde niet met een zakenman maar met een bioloog. Zelf besloot ik om net als mijn vader ondernemer te worden. 😉

BewarenBewaren

BewarenBewaren