‘Trouw nooit met een zakenman’, was het huwelijksadvies dat mijn moeder me meegaf. Wat zat er achter haar advies? Is het zo anders wanneer je bent getrouwd met een ondernemer? En: wat is er voor nodig om een huwelijk of relatie met een ondernemer (m/v) te laten slagen?

Als klein meisje snapte ik er niets van. Ik vond het best cool dat mijn vader een eigen zaak had als uitgever en drukker van een plaatselijke krant. Daar was ik als dochter verschrikkelijk trots op. Ik vond het vooral heel spannend dat iedereen in het dorp hem kende. Mijn vaders krant was ook een beetje ‘onze’ krant.  Het hele gezin werd ingeschakeld bij het uitvoeren van taken die er nodig waren om van zijn bedrijf een succes te maken.

Risico’s wanneer je bent getrouwd met een ondernemer

Inmiddels snap ik wel wat mijn moeder bedoelde met haar advies. Een relatie of huwelijk met een ondernemer kent risico’s. Zo kan het voorkomen dat betaling van personeel en crediteuren voorgaat op de betalingen aan jezelf en je gezin; dat er geen geld is om pensioen te reserveren, een arbeidsongeschiktheidsverzekering te betalen of om op vakantie te gaan.

Toch was dat niet eens het meest zwaarwegende argument van mijn moeder. Nee, zij beklaagde zich vooral over het feit dat de zaak een zware wissel trok op hun huwelijk en ons gezin. Dat er te weinig tijd voor haar was en te weinig aandacht de kinderen.

Werkdruk van een ondernemende partner

‘Als ik iets ooit nog zou willen leren, is het hoe wij beiden als ondernemers met wisselende werktijden en flinke werkdruk-pieken, liefdevol kunnen samenwerken in één huis… zonder dat we elkaar in de weg lopen en botsen’, mailde een vrouwelijke ondernemer me. Tja en hoe doe je dat? Liefdevol samenwerken wanneer één van beiden of allebei ondernemer zijn?

 

Zo krijg je grip op je relatie met een ondernemer

Hier zijn 5 tips om mee aan de slag te gaan wanneer jij zakenman/vrouw bent of getrouwd bent met een ondernemer

 1. Bepaal wat voor jullie de volgorde van belangrijkheid is.
  Wat staat er op nummer 1? Leef je om te werken of werk je om te leven?
  De zaak gaat voor het meisje, is zo’n uitdrukking die aangeeft dat de liefde soms wijkt voor het verdienen van geld. Maar wat vind jij daarvan? Wat staat voor jullie op nummer 1? De zaak of je relatie?
 2. Baken tijd af voor jezelf en voor jullie: los van de zaak.
  Als ondernemer die vaak vanuit huis werkt, zul je merken dat taken nogal door elkaar gaan lopen. Ook heel herkenbaar voor thuiswerkende werknemers tijdens deze corona-pandemie!
  Houd privé en zakelijk zo goed mogelijk gescheiden. Vooral door tijd af te blokken voor jezelf en voor jullie samen. Ongestoord.
 3. Plan je werkavonden en je vrije avonden
  Een ondernemer kan niet altijd het werk plannen tussen 9 en 5. Je zult af en toe naar netwerkbijeenkomsten gaan, ergens moeten spreken, een cursus, webinar of workshop volgen of geven. Spreek dan met jezelf en met elkaar af hoeveel avonden per week je wilt werken en welke avonden je vrij houdt om beschikbaar te zijn voor je partner en kinderen.
 4. Werk als een team
  Of nou één van beiden ondernemer is, of je beiden een eigen bedrijf hebt: werk samen als een team. Betrek je partner in jouw plannen. Wees samen enthousiast over jouw doelen en elkaars doelen. Als het goed is pluk je ook samen de vruchten van een goed lopend bedrijf. Wees betrokken en enthousiast met en voor elkaar en vier samen jullie successen!
 5. Creëer systemen om efficiënt met je tijd om te gaan
  Vanuit je verantwoordelijkheid voor de zaak ben je als ondernemer gemiddeld meer met je werk bezig dan iemand die een baan heeft voor een vast aantal uren per week. Het werk houdt nooit op. Daarnaast heb je elkaar, je gezin, je huishouden, je maatschappelijke verantwoordelijkheden. Noem maar op.
  Wees samen creatief in het verzinnen van systemen om tijd te winnen:
  Automatiseer waar je kunt. Delegeer waar mogelijk. Laat apparaten het werk doen waarvoor ze zijn gemaakt. Leer samen time management skills  en stem af met je partner welke systemen je samen in de zaak en in je huisgezin kunt toepassen.

Je relatie op #1: zo creëer je een betere balans

Ben jij getrouwd en ondernemer? Of ben jij getrouwd met een ondernemer? Wat helpt jou om een gezonde balans te houden tussen je zakelijke en je privéleven? Neem dan een moment de tijd om voor jezelf op te schrijven hoe je dat voor elkaar krijgt en wat je anders zou willen. Bedenk een plaatje dat ideaal is en klopt op alle fronten. Hoe ziet jullie leven eruit wanneer het in balans is? Hoeveel uren werk je? Hoeveel uren rust je? Hoeveel uren ben je lekker aan het ‘spelen’? Stel je voor hoe je je voelt wanneer je dat voor elkaar krijgt. Kun je het zien? Kun je het voelen? 

Hulp nodig om de balans op te maken als ondernemersechtpaar of -stel? Boek hier een kennismakingsgesprek om te kijken of ik jullie kan begeleiden in het vinden van een gezond evenwicht. 

NB!! Het advies van mijn moeder nam ik overigens ter harte. Ik trouwde niet met een zakenman maar met een bioloog. Zelf besloot ik om net als mijn vader ondernemer te worden 😉

BewarenBewaren

BewarenBewaren