Hele mensen voor een gezonde relatie

Om samen één te zijn, heb je geen twee halve mensen nodig die alleen in afhankelijkheid van elkaar compleet zijn. Nee, in een succesvolle relatie heb je twee hele mensen die ieder voor zich compleet zijn. En die samen meer zijn dan de som der delen.

Door mijn werk kom ik veel in aanraking met gebrokenheid in relaties.

Maar net zo vaak kom ik situaties tegen waarin een van beide partners zelf gebroken is: door omstandigheden, door stress, door ziekte, burn-out, depressie of welke andere oorzaak dan ook.

En met de persoonlijke gebrokenheid komt ook de relatie onder druk te staan. De een leunt te veel op de ander, waardoor de ander – als die geen grenzen stelt – overbelast raakt. De relatie wordt er een van afhankelijkheid in plaats van gelijkwaardigheid en balans.

Opdubbelen

Enkele jaren geleden hoorde ik in het programma Boer Zoekt Vrouw een prachtig woord van geitenboerin Aletta op Bonaire. Zij wist perfect te omschrijven wat zij zoekt in een man om een gezonde relatie mee op te bouwen.

Aletta  zocht naar een man die met haar wil ‘opdubbelen’ want, zo zegt ze:  “Ik geloof niet dat ik gezond in een relatie kan staan als ik niet mijn eigen ding doe”.

Aletta koos ervoor om haar droom te verwezenlijken. Als fysiotherapeute streek zij jaren geleden neer op Bonaire. Zij raakte verslingerd aan het eiland en kreeg een passie voor het hoeden en houden van geiten.

Ze runt er haar eigen bedrijf , maar heeft het zo druk gehad met de opbouw daarvan dat ze naar eigen zeggen onderweg de liefde is ‘vergeten’. Een man die naast haar kan staan en die haar met haar droom kan omarmen.

Hele harten

Volgens mij geeft Aletta aan waar het ten diepste om gaat in een relatie zoals die is bedoeld.

De basis voor duurzame liefde is twee hele harten; een verbond tussen twee mensen die blij zijn met zichzelf en met elkaar.

Die ieder voor zich hun dromen verwezenlijken EN toevoegen aan elkaars dromen.

Ik besef dat veel liefdesrelaties ver verwijderd zullen zijn van deze paradijselijke schets.

En dat de meesten van ons  worstelen met gebrokenheid in onszelf en in onze relaties.

En dat het ook zeer liefdevol is om als echtpaar elkaar te ondersteunen daar waar we gebroken of kapot zijn. Omdat dat deel is van de huwelijksbelofte.

Jouw stukje

Toch geeft het hoop te weten dat het mogelijk is om zelf verantwoordelijkheid te nemen.

Voor jouw stukje.

Voor je eigen hele hart.

Ook als je  partner relatieproblemen niet erkent of er geen hulp voor wil zoeken, kun je nog steeds zelf werken aan een betere versie van jezelf.

Door goed te zorgen voor je eigen lichamelijke, mentale en geestelijke welzijn
Door je eigen dromen te verwezenlijken.
Ruimte te nemen en ruimte te geven aan jezelf en aan de ander voor zelfontplooiing.

Op die manier ben je trouw aan jezelf en aan je partner en ben jij straks de steen in de vijver waardoor het water (en wie weet ook je partner) in beweging komt.

Solidair

In een gezonde relatie zijn partners niet afhankelijk van elkaar, maar solidair aan elkaar.

Misschien ben je jouw relatie niet begonnen zoals Aletta op Bonaire die als hele vrouw zoekt naar een hele man. Misschien maakte je een ‘valse start’ door te verwachten dat jouw geluk afhankelijk is van je partner en heb je inmiddels gemerkt dat het zo niet werkt.

Begin dan nog vandaag bij jezelf en ontdek wie je bent en wat jou gelukkig en heel maakt.

Mag ik je een eindje op weg helpen? Voor een goed gesprek over jouw droomman/droomvrouw of droomhuwelijk mag je me altijd vrijblijvend bellen: T. 06 – 53 95 79 89

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren