GENADE maakt van je relatie een thuis. Als je een slechte dag hebt gehad op werk, prikkelbaar thuiskomt en je partner afsnauwt, wordt je dat niet aangerekend. Je geliefde onthaalt je met een kus, ziet je zorgen, geeft je de ruimte om bij te komen en zet zelfs een kop thee voor je. Genade in huiselijke sfeer.
Maar genade is ook dit: je hebt een knallende ruzie gehad en je hebt spijt van de stroom woorden die uit je mond kwamen. In je woede had je het zelfs over scheiden, terwijl dat het laatste is dat je wilt. Je voelt je machteloos en schaamt je kapot. Hoe kun je dit nog goedmaken?
Later op de avond hebben jullie een diep herstellend gesprek gevoerd. Dit mag nooit meer gebeuren. Het is duidelijk: scheiden willen jullie beiden niet, maar zo verder gaan is geen optie. Samen besluiten jullie gepaste hulp te zoeken voor je relatieproblemen. Genade in de overtreffende trap.
Wat is genade?
Genade betekent letterlijk ‘onverdiende gunst’. Je ontvangt liefde, zorgzaamheid en trouw ook als je het helemaal verknald hebt. Je hoeft je niet keer op keer te bewijzen om de liefde te verdienen. Dat te weten geeft enorme ontspanning.
Genade erkent je donkere kanten. Anders dan bij rechtvaardigheid en barmhartigheid gaat het niet langer om de schuldvraag en hoeft er geen rekening vereffend te worden. Je hoeft alleen maar onder ogen te zien dat je geliefd bent. Onder alle omstandigheden.
Rechtvaardigheid is krijgen wat je verdient, barmhartigheid is niet krijgen wat je verdient en genade is krijgen wat je niet verdient
Mooi he? Maar ook heel ingewikkeld. Het is niet altijd mogelijk de genadestap te maken. Wanneer je veel onrecht is aangedaan en er geen enkel teken is van schaamte of berouw bij de ander, mag je grenzen stellen en genadig zijn voor jezelf!
- Hoe sta jij tegenover genade? Is het een woord dat iets in je wakker maakt?
- Welke zin of vraag op de kaart spreekt je het meeste aan?
- Hoe kan genade jouw huwelijk of relatie verrijken?
Groeien in deugden
Sommige deugden zijn je aangeboren als kwaliteiten van jouw unieke karakter. Anderen kun je langzaam aanleren om zo te bouwen aan je karakter. Een deugd ontwikkelen neemt tijd en aandacht.
Wat je kunt doen is voor de week een deugd kiezen als je thema. Neem in de ochtend de tijd om de kaart te lezen en enkele minuten aandacht te besteden aan de tekst en de reflectievragen. Wie weet kom je gedurende de dag situaties tegen waarin je de deugd kunt oefenen.
Neem aan het einde van de dag nog eens de tijd om stil te staan bij de deugd van de week. In welke situatie lukt het om de deugd toe te passen? Wanneer niet? Bedenk wat je morgen anders kunt doen.