Sommige mensen komen pas voor het eerst toe aan een plan voor hun huwelijk als ze bij de mediator zitten voor het maken van een echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan.

En zo komen veel huwelijken tot een vroegtijdig einde omdat er alleen is nagedacht over de viering van de trouwdag, maar helemaal niet over de 40 tot 50 jaren die daarop volgen.

Alleen sprookjes eindigen na de magische ontmoeting en de trouwdag met de woorden ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’.

  • niemand hoort ooit wat er na de huwelijksdag gebeurde toen de prins en de prinses kinderen kregen;
  • ze hun eerste kasteel kochten tegen een megahypotheek;
  • de prins zijn been brak tijdens een skivakantie;
  • het hele huishouden rondliep met snotneuzen;
  • de kinderen de nacht niet doorsliepen;
  • de wasmachine kapot ging net toen alle kinderen last hadden van diarree;
  • het einde van de maand eerder in zicht was dan het eerstvolgende salaris;
  • de prinses na een paar bevallingen haar prinsessenlijn kwijtraakte (en uit frustratie hierover nog meer ging eten);
  • de prins achteraf toch wel trekken van autisme of een andere stoornis vertoonde;

Enzovoorts…

Want zulke dingen gebeuren in het echte leven.

Het echte leven begint waar het sprookje eindigt.

Daarom is het goed uit te gaan van de realiteit. Niet te wachten op later ‘lang en gelukkig’, maar op tijd in te grijpen voordat je huwelijk aan een zijden draadje hangt.

7 tips die de gezondheid van je huwelijk te bevorderen.

1. Neem tijd voor jezelf en samen om je huwelijk te evalueren. Hoe tevreden ben je over je relatie? En je partner? Zijn jullie beiden niet, matig of juist heel tevreden over je huwelijk? Wees daarover eerlijk naar jezelf en naar je man of vrouw.

2. Benoem wat goed gaat en ga daarmee door “Don’t fix what ain’t broke”. Als je samen bedenkt waarover je tevreden bent, verhoogt dat je geluksgevoel. Wat werkt, werkt. Niet aankomen, maar vooral mee doorgaan.

3. Herinner je samen de eerste liefde. Er was een tijd dat je relatie als vanzelf ging. Helemaal aan het begin, toen alles nog nieuw was. Die tijd komt nooit meer terug, maar je kunt WEL samen bedenken wat je toen anders deed. Wat vonden jullie leuk om samen te doen? Hoe brachten jullie de tijd door voordat het leven van alledag je huwelijk overnam?

4. Droom samen over ‘later als we / oud / gerijpt / gepensioneerd zijn. Stel je voor dat je samen 30, 40 of misschien wel 50 jaar getrouwd bent. Hoe vier je dat? Wie zijn er om je heen? Waar woon je? Wat doen jullie dan? Samen en los van elkaar?

5. Maak zelf en/of samen een lijst van verbeterpunten. Nu je voor ogen hebt hoe jullie leven er uit ziet op zijn mooist, kunnen jullie samen verbeterpunten formuleren. Wat zou je anders willen? Wat kan er beter, mooier, creatiever, spannender?

6. Maak samen een Huwelijksverbeterplan*. Kijk naar de punten die jullie samen hebben opgeschreven en maak een plan waar je beiden enthousiast over kunt zijn. Begin met het resultaat voor ogen, schrijf stapsgewijs op hoe je dat wilt bereiken en wat je daarvoor nodig hebt.

7. Wees realistisch EN lief voor jezelf en elkaar. Een huwelijk is geen bedrijf waarin je elkaar kunt opzwepen tot steeds hogere targets en elkaar kunt mennen tot betere huwelijksprestaties. Het gaat hier toch om het echte leven? Waar dingen niet altijd lopen zoals gehoopt en gepland? Neem je plan als inspirerend uitgangspunt en kom er regelmatig samen op terug om te kijken en te evalueren: hoe gaat het met ons?

PS!!  Wil jij liever nu de regie in handen hebben over je relatie, maar kom je er zelf niet uit? Kijk dan eens hier of ik als Huwelijkstrainer iets voor je mag betekenen.

BewarenBewaren