Zuiverheid begint bij jezelf en reinigt je relatie

Zuiverheid is een deugd die een goed vertrekpunt kan zijn bij het starten van een deugdzaam leven zoals beschreven in het boek Adempauze van deugden-expert Linda Kavelin-Popov. Deugden kunnen je helpen persoonlijk te groeien, bij het verbeteren van je relatie, bij het opvoeden van je kinderen en het vormgeven van je gezinscultuur.

Zuiverheid is de eerste stap die je zelf kunt zetten op het pad van persoonlijke ontwikkeling. Door een zuiver leven te leiden kies je er bewust voor de beste versie van jezelf te worden. Lichamelijk, mentaal en geestelijk zorg je dat je jezelf voedt op de beste manier.

Lichamelijk: je drinkt voldoende (minimaal 8 glazen) water per dag, je eet zoveel mogelijk puur voedsel (veel groene bladgroentes) en weinig (of geen) vlees. Je oefent je ademhaling (diepe buikademhaling) zodat je kunt ontspannen en jezelf kalmeren. Je zorgt voor voldoende vitamines en rust voordat je moe wordt.

Mentaal: jij bepaalt wat je via je zintuigen (ogen, oren, neus) laat binnenkomen door bewust te kiezen welke boeken je leest, welke programma’s je kijkt en naar welke muziek je luistert.

Geestelijk: je neemt voldoende tijd om je geestelijk te laven door meditatie en gebed.

Wanneer jij kiest voor een leven van zuiverheid, kan het niet anders dan dat je een bron van energie en inspiratie wordt voor je partner, je kinderen en andere naasten. Zuiverheid is zelfexpressie die je niet noodzakelijk hoeft te delen met je partner.

Glazenwasser

Wel vraagt zuiverheid van je dat je grenzen durft te stellen aan onzuiver grensoverschrijdend gedrag van je partner en/of gezinsleden als daarvan sprake is. Wanneer jij als een glazenwasser je eigen glazen wast, zul je beter zien wat er niet klopt in huis en van welke onzuivere leefgewoontes er sprake is.

Toch verlangt diezelfde zuiverheid van je dat je niet oordeelt, maar dat je op vreedzame wijze jouw nieuwe perspectief deelt met je gezinsleden. Om je partner en kinderen mee te nemen in het zuiveren van je huis, mag je een voorbeeld en inspiratiebron voor ze zijn.

Zuiverheid als eerste stap

Zuiverheid is de eerste stap naar een gezond en deugdzaam leven. Deze maand is het dertig jaar geleden dat Linda Kavelin-Popov samen met haar echtgenot Dan Popov en haar broer John Kavelin startte met The Virtues Project. Wereldwijd hebben mensen van verschillende culturele achtergrond de deugden omarmd evenals de vijf bijbehorende strategieën die helpen een deugdzaam leven te leiden vol van vreugde en betekenis.

De 5 strategieën

Graag breng ik de vijf uitgedachte strategieën* van The Virtues Project onder je aandacht, zodat je weet wat je kunt bereiken met het toepassen van deugden in je leven en je relatie:

  1. Spreek deugdentaal. Taal is het voertuig van je gedachten. Woorden hebben kracht om te ontmoedigen of te inspireren. Deugdentaal verandert je leven en je relaties. Ze halen het beste in jezelf en anderen naar boven.
  2. Herken leermomenten. Herken de levenslessen in de beproevingen en uitdagingen in het dagelijks leven. Leer van je fouten. Zo wordt elk struikelblok een opstapje
  3. Stel duidelijke grenzen. Op deugden gebaseerde grenzen – die te maken hebben met respect en herstel van rechtvaardigheid – creëren een klimaat van vrede en veiligheid. Ze dragen bij aan gezonde relaties, een goede tijdsbewaking, gezondheid en energie.
  4. Neem tijd voor rust, reflectie en bezinning. Zo respecteer je de waardigheid en het unieke van mensen. Maak er een gewoonte van eerbied te tonen, schoonheid te herkennen en je creatief te uiten.
  5. Bied actief aandacht. Wees aanwezig met heel je wezen (“in het moment”). Elkaar actief aandacht bieden helpt bij het maken van morele keuzes; het brengt intimiteit in je relaties en het is een krachtig middel tot herstel.* Meer lezen over de vijf strategieën behorende bij het Deugdenproject? Lees dan eens de nieuwe uitgave van het boek Adempauze van uitgeverij ACT on Virtues.
  • Wil je zelf een start maken met het werken aan het zuiveren van je leven?
  • Ben je bereid om beter voor jezelf te gaan zorgen? (Lichamelijk, mentaal, geestelijk?)
  • Wil je je kostbare tijd beter leren beheren en besteden?Meld je voor één of enkele losse coachingsgesprekken. Ik help je graag op weg: BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren