Om de liefde tussen jullie bloeiend te houden is het van belang je samen in te spannen voor de dagelijkse organisatie daarvan. Het ordelijk houden van je leefomgeving, maar ook het op elkaar afstemmen van agenda’s en afspraken, het bijhouden van de boekhouding en een eerlijke verdeling van taken.

Zolang je nog onder invloed van je verliefdheid bent, ben je bereid heel wat slordigheid door de vingers te zien. Maar daar krijg je  gauw genoeg van wanneer je samen onder één dak woont. Die nonchalant neergesmeten spijkerbroek, het volle aanrecht, de oneindige stroom van was of een vergeten afspraak kan de romantiek zo onderuit halen.

Ruzie over rommel

Op het gebied van orde en netheid tref je in een relatie vaak tegenpolen. De een vindt een rommelig huis gezellig, terwijl de ander alleen kan functioneren in een huis of kantoor waar alles op zijn plek ligt. Als dat zo is, loop je het gevaar terecht te komen negatieve spiraal van klagen en kritiek, misschien zelfs ruzie over rommel.

Het lijkt zo’n futiliteit, maar geloof me, het kan echt je dagelijkse plezier behoorlijk vergallen. Mij heeft het jarenlang gekost om met mijn man een basisniveau van netheid af te spreken waar we beiden tevreden mee kunnen zijn.

Uiteindelijk hebben we deze tegenstelling kunnen overwinnen door af te spreken zo weinig mogelijk  spullen te verzamelen. Daarover konden we het wel eens worden! Minder spullen betekent ook minder kopen en geld uitgeven, minder repareren en onderhoud. En natuurlijk minder schoonmaken en opruimen.

Tips voor meer ordelijkheid

Heb je moeite met ordelijkheid en het bewaren van overzicht? Kun jij of kan je partner niet functioneren in een chaotische omgeving? Doorkruisen jullie afspraken elkaar? Hebben jullie vaak ruzie hierover? Begin dan eens met een schone lei vanuit de volgende tips voor meer ordelijkheid:

 • Wat is je doel? Waarom wil je orde bewaren in je omgeving?
 • Ruim één keer goed op. Per ruimte of per categorie
  (ik ben fan van de methode van Marie Kondo te lezen in het boek Opgeruimd)
 • Kies een vaste plek voor al je spullen en breng ze daar terug na gebruik
 • Wees een poortwachter van je huis. Wees kritisch wat je huis binnenkomt
 • Maak alles wat je gebruikt direct schoon
 • Leer je kinderen ook deze goede gewoonten
 • Stem agenda’s eens per week (of dagelijks) op elkaar af
 • Gebruik een familieplanner of een digitale familieagenda
 • Betrek elkaar bij je doelen, plannen en acties en houd elkaar scherp bij het bereiken daarvan

Onthoud dit: spullen maken niet gelukkig; mooie herinneringen wel. Je kunt jezelf letterlijk gelukkig herinneren door af en toe samen mooie momenten boven te halen. En je hoeft ze nimmer af te stoffen!

The best things in life, aren’t things

Lukt het jullie maar niet om samen af te stemmen over netheid, afspraken, taken of je gezamenlijke agenda? Mail me dan gerust met je/jullie vraag naar info@huwelijkstrainer.nlBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren