Mildheid en mindfulness: zachte kracht in je relatie
Deze week een gastblog die aansluit bij de deugd mildheid. De blog werd geschreven door collega relatiecoach Geke Boeringa coachpraktijk Mindcare uit Krimpen aan den IJssel. Naast EFT therapie geeft zij christelijke aandachttraining een methode die zij zelf ontwikkelde op basis van de mindfulness methode.
Hieronder vertelt zij hoe je door met aandacht te leven met de zachte kracht van mildheid kunt bouwen aan je relatie:
Mindfulness in je relatie
Wat hebben Mindfulness en liefdesrelaties met elkaar te maken? Wat heeft het eten van een rozijn te maken met liefde? Het lijken twee hele verschillende dingen maar toch hebben ze grote overeenkomsten.
Mindfulness betekent leven met je volle bewustzijn en aandacht. In je relatie is het belangrijk om heel bewust te zijn van jezelf en van je partner. We hebben allemaal de neiging om, als het nieuwe eraf is, op een automatische manier op elkaar te reageren. Maar is deze manier liefdevol en laat je hiermee zien dat je de ander geweldig vindt en waardeert? Hoe reageer je als je na een lange dag werken thuis komt? Kan je aandacht geven aan je partner. Geef je hem of haar een knuffel – sta je even letterlijk stil bij elkaar?
Elkaar benaderen zonder oordeel – zachtmoedigheid
Tijdens een verliefdheid ben je helemaal enthousiast over je vriend/ vriendin. Als je elkaar wat langer kent kan het zijn dat je denkt de ander zo goed te kennen dat je weet wat hij of zij denkt of gaat zeggen. Vooroordelen noem ik dat. Probeer juist het tegenovergestelde te doen. Blijf nieuwsgierig naar elkaar en vraag de mening van de ander. Geef elkaar de kans en ruimte om te zijn wie hij of zij is. Benader elkaar mild en zachtmoedig.
Liefhebben net als het eten van een rozijn
Wie wel eens een mindfulness training heeft gedaan weet hoe je een rozijn met zoveel aandacht kan eten dat je er lang en intensief mee bezig bent. Dan leer je kijken alsof je de gedroogde vrucht voor het eerst ziet, je bent je bewust van kleur, geur en uiteindelijk de smaak. Daarbij kijk je ook wat je hierbij denkt en voelt. Misschien een leuk idee om eens zo naar elkaar te kijken, elkaar te ruiken, voelen en te proeven, de tijd te nemen en daarbij bewust te zijn van wat je denkt en voelt?
Geduld en vrede
Het tegenovergestelde van geduld is ongeduld. Als je ongeduldig reageert voelt je partner zich niet begrepen en gerespecteerd. Dus is dat funest voor je relatie! Schenk elkaar geduld. Hiermee voorkom je ruzie en zal er harmonie en vrede ontstaan.
Vertrouwen
Natuurlijk is vertrouwen een van de belangrijkste elementen van een relatie. Als er vertrouwen is voel je je veilig bij elkaar en dat geeft een stabiele basis voor de liefde. Deze basis is essentieel om op verder te bouwen. In een veilige relatie is plek om jezelf te kunnen zijn en je kwetsbaar op te stellen.
Acceptatie
Accepteer elkaar, ook als het wat minder gaat. Een liefdesrelatie zal ook tijden kennen dat de liefde minder is of zelfs weg is. Het kan ook zijn dat je partner ziek wordt of een beperking heeft. Accepteer dat, bedenk dat dit erbij hoort. Hoe moeilijk dit soms is. Op het moment dat je je hier bewust van wordt is het wel belangrijk dat je met je relatie aan de slag gaat. Maak er samen weer wat van door de ander bijvoorbeeld te verrassen met een cadeau of leuk uitje. Plan een romantisch avondje of laat door middel van wat je zegt weer blijken dat je de relatie- en daarmee de ander- heel belangrijk vindt.
Oefenen met mildheid en aandacht:
- Wanneer ga je tijd maken om elkaar weer bewust aandacht te geven?
- Wat mis je van het begin en zou je opnieuw willen ervaren?
- Waaraan wil je samen vooral meer aandacht geven?
- Neem een paar minuten knuffeltijd.
- Hoe ervaar je de aanraking, de geur, de smaak van je geliefde?