Hoe komt het dat wij elkaar niet begrijpen? Totaal langs elkaar heen praten alsof we op een verschillende golflengte zitten? Een must-read voor echtparen met communicatieproblemen is het boek De 5 talen van de liefde van de Amerikaanse relatiedeskundige en schrijver Gary Chapman.

Alhoewel het boek dateert van begin jaren negentig, merk ik dat veel stellen nog niet bekend zijn met het concept van de liefdestalen. En zijn ze dat wel, dan is het nog best lastig om de liefdestalen goed toe te passen.

De focus blijft vaak ik-gericht, terwijl de sleutel to verandering ligt bij het spreken van de liefdestaal van de ander.

Wat heeft jouw partner nodig van jou?

Als ik dit boek twintig jaar eerder had gelezen,
had mijn huwelijk er heel anders uitgezien

Aldus een van mijn klanten na het lezen van dit boek als huiswerk.

Zelf heb ik het boek ervaren als een eyeopener op liefdesgebied. Ik dacht zoveel te weten over verbale en non-verbale communicatie, maar de inzichten van Chapman zijn in mijn relatie enorm van toegevoegde waarde geweest. Daarom blijf ik het boek van harte aanbevelen en is de leerstof ook deel van mijn gratis E-Book RePair Relatietips.

Liefdestank

Chapman gebruikt de metafoor van een liefdestank die gevuld moet worden met de juiste brandstof. Spreek je de liefdestaal van je partner niet dan raakt de liefdestank langzamerhand leeg. Of nog erger: je vult de tank met de verkeerde brandstof. Dan begint de motor van je relatie te haperen en te sputteren tot je echt niet meer verder kunt.

Voor wie ze nog niet kent: wat zijn dan die liefdestalen?

Chapman onderscheidt er vijf:

1. positieve woorden in de vorm van complimenten, bevestigende en geruststellende woorden, lieve en warme woorden.

2. lichamelijke aanraking een knuffel, een zoen, een omhelzing, even elkaar aanraken, intimiteit, seks.

3. cadeautjes waarbij het niet gaat om de grootte van het cadeau, maar vooral om het verrassingseffect.

4. dienstbaarheid / zorgen door iets voor je partner doen, een taak uit handen nemen, meehelpen in de huishouding

5. samen zijn bij elkaar te zijn, samen koffie drinken, aandacht hebben voor elkaars verhaal, tijd nemen voor elkaar.

Voor het hebben en houden van een complete en gezonde relatie heb je alle talen een beetje nodig. Toch geldt voor de meeste volwassenen dat zij heel specifiek één voorkeurstaal hebben en daarnaast soms nog een tweede.

Van huis uit

Vaak zijn dat de talen die je van huis uit hebt meegekregen. Ik begreep er niets van toen ik de liefdestalentest tien jaar geleden maakte en er uit kwam dat de taal van de cadeautjes voor mij op nummer één stond.

Totdat er een hele sterke herinnering bij me binnenkwam: van de dag dat ik vijftien werd en mijn ouders me heel erg verrasten met een klassieke gitaar, voor mij helemaal besteld uit Duitsland. Het is het enige tastbare ‘ding’ van emotionele waarde dat ik heb bewaard. Het instrument verhuisde met me mee overzee en weer terug en staat tot op vandaag te pronken in mijn woonkamer. Omdat ik toen voelde met hoeveel liefde, zorg en aandacht dit speciale cadeau voor mij was uitgezocht.

Koffietijd

Inmiddels ben ik doorgegroeid en heb ik niet zoveel meer met cadeautjes, maar een verrassing op zijn tijd vind ik nog steeds geweldig.

En mijn man? Die maak ik dolgelukkig als ik dagelijks de tijd neem om samen met hem koffie te drinken. We hoeven niet eens veel te zeggen (liever niet zelfs, als je het hem vraagt…)

Zo hebben we geleerd effectief onze liefde aan elkaar over te brengen en hoeven we veel minder hard te ‘werken aan de relatie’.

Misschien heb je zo op het eerste gezicht al herkend welke taal jij spreekt? Zo niet, dan zijn er online verschillende tests te vinden die voldoende inzicht geven om daar wat mee te doen, zoals deze op de site van liefdestalen.nl en die op de website van Gary Chapman in het engels.

Ben je er uit wat jouw favoriete liefdestaal is en die van je partner? Laat hieronder in een reactie weten wat je over jezelf en/of je partner hebt ontdekt. 

BewarenBewaren

BewarenBewaren