De zoektocht naar de ware Jacob(a), die ene soulmate die voor jou was voorbestemd, kan je heel wat stress opleveren en je waardevolle levensjaren kosten. Het is een mooi idee voor een boek uit de periode va de romantiek, maar in het echte leven niet realistisch of wenselijk. Want hoe vind je jouw zielsverwant temidden van miljarden mensen? Wanneer ben je er zeker van deze de enige echte is die bij jou past?
Een betere vraag om jezelf te stellen is deze: hoe herken ik echte liefde en wat laat ik meewegen in de keuze van mijn levenspartner?
Partnerkeuze voor een gelukkige relatie
De juiste partner vind je niet; die kies je! Verliefd worden doe je op basis van aantrekkingskracht. Trouwen of samenwonen voor het leven na het maken van zorgvuldige afwegingen. Falling in love is de Engelse term voor verliefdheid die goed weergeeft dat verliefdheid je per toeval overkomt. Je valt voor iemand. Aantrekkingskracht laat zich nou eenmaal niet sturen, maar wordt bepaald door de samenwerking van verschillende voel-je-goed-stofjes in je brein zoals dopamine en serotonine.
Minimaal een jaar samen door alle seizoenen
Liefde voor het leven wil je niet overlaten aan het toeval, maar zul je ervaren na een langere periode van omgang met elkaar. Een jarenlange verkering is niet nodig, maar een goede vuistregel is dat je in in ieder geval alle seizoenen van het jaar eens met elkaar hebt doorgebracht. Hoe sta je tegen die tijd ten opzichte van elkaar? Voel je je in alle opzichten aanvaard en gewaardeerd door je partner? Denk je beiden dat je kunt leven met elkaars tekortkomingen?
De intense verliefdheid die je bij elkaar bracht gaat altijd over. Meestal ergens tussen het tweede en het derde jaar. Langzamerhand begin je ook de minder fraaie kanten van je partner te zien. En dat geeft niet, want ook jij hebt eigenaardigheden waar je toekomstige partner mee zal moeten leven, nietwaar? Belangrijk is dat je beiden ervaart dat er een stevige basis is om verder te gaan. Je weet van elkaar hoe je in het leven staat en over en weer wat je verwachtingen zijn voor de toekomst
Wie je zoekt ben je zelf
Als je een wensenlijstje maakt van de eigenschappen en kenmerken die je graag wilt vinden in je toekomstige partner, zul je bij het teruglezen merken dat je een omschrijving hebt gemaakt van jezelf. In je partner zoek je herkenning.
In het televisieprogramma First Dates zei een mannelijke deelnemer eens: “ik zoek eigenlijk een kopie van mezelf, maar dan in vrouwelijke vorm.” Het klonk grappig en tegelijkertijd wat arrogant, maar hij zat niet ver naast de waarheid. Merk je nooit dat koppels zich heel vaak identificeren als ‘wij’? Wij houden van een jaren dertigwoning; wij zijn echte kampeerders; we eten al jaren vegetarisch; wij stemmen altijd…”
Natuurlijk ben je verschillend en hoef je het niet op alle fronten met elkaar eens te zijn, maar op een aantal gebieden wil je niet mijlenver van elkaar afstaan, zoals: geloof/levensovertuiging, hoe je in het leven staat, kinderwens, financiën, verwachtingen over je rol binnen de relatie en verwachtingen daaromtrent en tot slot de sociale omgang met familie en vrienden.
Vrij en verbonden
Toch wil je naast belangrijke overeenkomsten en verbondenheid ook voldoende ruimte overhouden om jezelf te mogen zijn. Om samen één te zijn, heb je geen twee halve mensen nodig die afhankelijk zijn van elkaar om compleet zijn. Nee, in een succesvolle relatie heb je twee hele mensen die ieder voor zich uniek en compleet zijn. Partners leunen dan niet op elkaar, maar zijn solidair aan elkaar. Ze genieten van elkaars aanwezigheid, maar gunnen elkaar ook tijd, ruimte en vrijheid om alleen te zijn en voor zelfontplooiing.
Om te weten of door kunt en door wilt met de persoon op wie je viel, heb je voldoende tijd nodig om te kunnen ontdekken en ervaren of er voldoende overeenstemming is én voldoende ruimte voor jezelf.
Boekentips
Recentelijk verscheen het boek van Jörg Berger met de titel Hoe vind ik de ware? met daarin waardevolle tips over de psychologie achter partnerkeuze, het verschil tussen (rampzalige) aantrekkingskracht en ware liefde en advies over het vinden van liefde in deze tijd van nieuwe media.
Ook in het boek Liefde kun je leren is er aandacht voor het onderwerp duurzame partnerkeuze en het ‘uithuwelijken van jezelf’.
Beide boeken zijn uitgegeven door Kok Boekencentrum en verkrijgbaar bij de lokale boekhandel.
Dit artikel verscheen eerder in het Friesch Dagblad van 8 mei 2021