De relatieprikkel van de week is: betrouwbaarheid

Betrouwbaarheid is wat jij aan jouw zijde doet met de deugd vertrouwen. In welke mate kan je partner op jou rekenen? Kom je beloften en afspraken altijd na? Aan elkaar, maar ook aan jezelf? Betrouwbaarheid is jouw plek van invloed op je relatie.

Vertrouwen het meest kostbare dat je elkaar schenkt wanneer je besluit je leven met elkaar te delen. Je bent verbonden in afhankelijkheid van elkaars betrouwbaarheid. Dat maakt je huwelijk of relatie kwetsbaar en stevig tegelijk. In een relatie die zo solide is, hoef je geen broekzakken, tassen of telefoons van elkaar te controleren omdat je in elkaars betrouwbaarheid gelooft. Ook wanneer je niet in elkaars buurt bent.

Betrouwbaarheid is een deugd die niet alleen je relatie ten goede komt, maar ook je zelfvertrouwen, soms op een levens veranderende manier.

Afgelopen week raakte ik op de sportschool in gesprek met een jonge vader die er in slaagde al zijn verslavingen te overwinnen! Precies 54 weken geleden maakte hij de plechtige afspraak met zichzelf om te breken met alle verslavende gewoontes in zijn leven: pillen, cocaïne, alcohol en sigaretten. Zijn motivatie: om er te zijn voor zijn vrouw en jonge kind.

Om dat voor elkaar te krijgen liet hij zich vrijwillig opnemen in een kliniek. Hij moest alles inleveren, zelfs zijn mobiele telefoon. Na de afkickfase kon hij langzaan

Ik complimenteerde hem met deze geweldige prestatie en vroeg hem hoe dat was gelukt. Hij noemde drie dingen:

  1. Het inzicht dat hij verantwoordelijk was voor zijn vrouw en kind
  2. Het aanbrengen van structuur in zijn dagen (waaronder regelmatig sporten)
  3. Het durven vragen om hulp (aan zijn omgeving en therapeuten)

Die eerste 5 weken in de kliniek waren een hel, maar tegelijkertijd ook de gemakkelijkste. Alles werd hem afgenomen, zelfs zijn mobiele telefoon. Het volhouden van de plechtige afspraak met zichzelf kon hij alleen door zijn omgeving erbij te betrekken en door hulp te vragen.

  • Welke zin of vraag op de kaart prikkelt jou deze week om te investeren in betrouwbaarheid?
  • Hoe betrouwbaar vind jij jezelf op een schaal van 1 – 10?

BewarenBewaren