Waardering geeft je relatie glans

Waardering is de deugd die je het goede doet zien en (h)erkennen in de ander. In feite is waardering niets anders dan het op waarde schatten van de mooie eigenschappen van je man of vrouw. Door ze te zien en te benoemen krijgt je relatie steeds meer glans.

Wanneer je langer bij elkaar bent is het gemakkelijk te vervallen in een een patroon van klagen, zeuren en kritiek. Als je niet oppast neem je elkaar al snel voor lief en benoem je in je partner alleen maar de punten die je storen: de geluiden die hij maakt, de rommel die zij laat rondslingeren, het eeuwige te laat komen voor afspraken. Toch leidt zeuren zelden tot verbeterde gewoontes, terwijl het uitspreken van waardering als vanzelf een glimlach op het gezicht van je partner tovert. Met waardering haal je het beste in elkaar naar boven.

Hoeveel ben je waard?

Als je de waarde van je huis wilt weten, laat je daarvan een taxatie maken. Maar voordat je de taxateur laat komen, zorg je ervoor dat je huis aan kant is en dat de beste eigenschappen van je huis goed in beeld komen. Je presenteert je woning op zijn voordeligst om een optimale waarde te realiseren.

In een relatie is waardering niets anders dan het het naar voren halen van alle mooie eigenschappen bij elkaar om samen het meest van waarde te zijn. De mooie karaktertrekken mogen voor het daglicht worden gehaald, de ergernissen even over het hoofd worden gezien. Zie je het stralende gezicht van je partner voor je als je hem/haar vertelt wat je zo waardeert?

‘Liefde kun je leren’ is een van mijn motto’s. Als er een School voor de Liefde zou zijn, dan zou Waardering in hoofdstuk 1 staan van het eerste lesboek wat mij betreft. Echt niet moeilijk om aan te leren en de eerste allerbelangrijkste stap op weg naar een betere relatie.

Gewoon een kwestie van volhouden

Binnen het huwelijk komt waardering met de jaren, zo las ik deze week. Vooral op de lange termijn (lees 20+ jaar!) gaan echtgenoten elkaar meer waarderen. Ze hebben minder onenigheid en brengen meer tijd met elkaar door, wat leidt tot meer tevredenheid in en over de relatie.

Maar om 20 jaar te wachten tot de waardering vanzelf komt? Ik zou er zo snel mogelijk mee beginnen. Misschien wil je de kaart van deze week uitprinten en de komende week centraal stellen in je huis. Een goeie reminder om je te onthouden van klagen, zeuren en kritiek en om vooral het goeie te zien en te benoemen. BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren