Vreugde geeft je vleugels

Wat een heerlijke deugd om over te schrijven na dit zonnige Pinksterweekend (2018). De afgelopen weken barstte de lente in al haar volheid los en werd feestdag na feestdag aan elkaar geregen tot een slinger van vreugde. Met als slotstuk het afgelopen weekend Pinksteren – het feest van de Geest – en een bijzonder inspirerende koninklijke huwelijkssluiting tussen de Britse Prins Harry en zijn geliefde Meghan.

Het is gemakkelijk om vreugde te ervaren wanneer het mooi weer is  en wanneer het leven van een leien dakje gaat, maar wat als dat niet het geval is? Geen huis zonder kruis. Geen gezin zonder zorgen. Geen huwelijk zonder hindernissen. Waar vind je blijdschap als die eigenlijk ver te zoeken is?

Vreugde van boven

Vreugde is een positieve emotie van blijdschap en tevredenheid met de omstandigheden. Vreugde ontstaat bij vervulde individuele verlangens en bij de afwezigheid van stress. Neurologisch helpen de stofjes dopamine en serotonine bij het ervaren van vreugde. Je zou kunnen spreken van geluksmomentjes bij de juiste omstandigheden.

Maar er is ook een diepere vorm van vreugde die los staat van de stofjes in je brein, het weer van vandaag, comfortabele omstandigheden of de vervulling van je persoonlijke verlangens. Vreugde wordt genoemd als tweede in de rij van de vruchten van God’s Geest. In Galaten 5:22 staat het volgende:

Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing.

De tekst schetst het beeld van de boom van God’s geest. Alle genoemde vruchten kunnen alleen groeien in verbondenheid met God’s Geest. Vreugde is dan een geschenk van boven om te koesteren en te ontwikkelen louter door je te (laten) vullen met die Geest. Je hoeft niet langer te graven in je zelf of te putten uit omstandigheden of ervaringen. In verbondenheid met de boom mag je ontspannen en ervaren dat er kracht is in de vreugde van de Heer.

Die vreugde geeft je veerkracht: de kracht om door te gaan onder alle omstandigheden. Wanneer je elkaar bent kwijtgeraakt  je een destructieve ruzie hebt gehad, wanneer je eenzaam bent in je relatie, somber of neerslachtig. Niet de omstandigheden hebben het voor het zeggen, maar jij mag kiezen hoe je reageert op de omstandigheden.

Vreugde oefenen

Misschien ken je die diepe vreugde (nog) niet en wil je toch graag de deugd vreugde ervaren in je leven. Begin dan eens met het zetten van kleine praktische stappen om vreugde te oefenen, door:

  • dankbaarheid
    schrijf elke dag in je dagboek (als je dat hebt) of in een dankbaarheids-schriftje drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Als je dit een tijdje volhoudt zul je merken dat je beter slaapt, dat je focus verandert en dat vanuit die dankbaarheid er vreugde in je opborrelt
  • het vieren van mooie of bijzondere momenten
    je hoeft geen feestbeest te zijn om het leven te vieren. Doe wat bij je past. Pak groots uit bij jubilea, een behaald diploma of andere speciale gebeurtenis; of houd het simpel met zijn tweeën of met je gezin: een taart, muziek en slingers is voldoende. Vier het leven op een manier die bij jou en bij jullie past.
  • door te delen met anderen
    vreugdemomenten mag je delen met je omgeving. Wees niet bang voor afgunst of dat je te veel de aandacht naar je toe trekt. Echte vrienden zullen oprecht blij voor en met je zijn op vreugdevolle momenten. Zoals je verdriet met elkaar deelt en elkaar tot steun bent in moeilijke tijden, zo mag je je blijdschap delen om die te vermeerderen.

Je hebt hem vast al gezien maar bij dit thema kan ik het niet laten om nog een keer onderstaande vreugdevolle woorden met je te delen: de passievolle preek van bisschop Michael Curry bij het koninklijke huwelijk van de Britse prins Harry en zijn geliefde Meghan. Over de kracht van liefde.

Imagine…

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren