De relatieprikkel van de week is liefde

  • Liefde en liefhebben. Kun je dat leren?
  • Is er een manier om de liefde te snappen en onder de knie te krijgen?

Amor vincit omnia!

De liefde overwint alles, wisten de Romeinen al. Alles is liefde en liefde is alles. Hoe komt het dan dat we soms een tekort ervaren? Dat liefde eindig lijkt, relaties verbroken worden en we daardoor diepe afwijzing ervaren? Snappen we de LIEFDE wel? In deze blog een aantal sleutels tot duurzame, blijvende liefde.

Februari is de maand waarin we de liefde vieren op Valentijnsdag. Ik doe deze keer een oproep: laten we de liefde vieren én weer leren hoe we kunnen liefhebben. Laten we de liefde weer tot kunst verheffen, zodat ze niet voorbijgaat maar blijft.

Liefde van nu kent vele gezichten. Liefde overrompelt je, overkomt je, verwart je. Ze komt en ze gaat; is roze en fluffy in het begin, houdt bestendig aan, verdraagt, raakt kwijt, maakt ruzie, verlept bij te weinig voeding en eindigt soms pijnlijk voortijdig. Dat is wat we zien om ons heen. Dat is wat de statistieken uitwijzen. Of wat we zelf meemaken.

In de documentaire Verlaten die vorige week op NPO2 werd vertoond, wordt het duidelijk wat de impact is wanneer langdurige liefde eenzijdig wordt opgezegd: ontreddering en een gevoel van totale afwijzing. “Je rouwt om iemand die er nog is”, vertelt Jan die door zijn vriendin in de steek werd gelaten. “Alsof je met een grote A – van afwijzing – op je voorhoofd door het leven gaat.” Jan verwoordt het prachtig: “Je hebt heimwee naar een toekomst die er niet meer is.”

En daarmee raakt Jan aan de kern: liefde is zoveel meer dan de gevoelens die je voor elkaar hebt in het begin. Ze is de basis voor je toekomst die je elkaar hebt beloofd. De wetenschap onderkent inmiddels dat liefde een eerste levensbehoefte is. Zonder liefde geen leven. Net als kinderen ten opzichte van hun ouders hebben volwassenen behoefte aan veilige hechting en verbondenheid.

Sleutels tot blijvende liefde

Onze kijk op liefde is veranderd in de loop van de tijd. Dat leidt tot verwarring, onnodige relatiebreuken en eenzaamheid. Wil je dat JIJ overwint in de liefde, verdiep je dan eens in de sleutels tot echte liefde:

Liefde overwint alles, wanneer je haar niet met lust verwart
Liefde begint met verliefdheid – het intense verlangen om voor altijd bij elkaar te zijn en samen gelukkig te zijn. Daar ligt ook de oorsprong van de verwarring rondom liefde. Gevoelens van verliefdheid gaan altijd over. Bij iedereen. Natuurlijk kun je van tijd tot tijd verliefdheid ervaren, maar het is niet de basis voor een liefdevolle relatie. Ja, in een gezonde relatie is er ruimte voor fysiek verlangen, regelmatige seks en wederzijdse aantrekkingskracht. Maar ben je voortdurend op zoek naar de spanning van verliefdheid, dan breng je je relatie in gevaar.

♥ Liefde overwint alles, als je haar ziet als een keuze voor altijd
‘Kies je liefde, hou van je keuze’ staat er als quote op de kaart van deze week. Zeg pas ja tegen een leven met elkaar als je daar echt aan toe bent. Levenslang is bijzonder lang als je de verkeerde keuze maakt. Maar zelfs als je achteraf twijfelt aan je keuze; bij voorbeeld  wanneer er een oude of nieuwe liefde opduikt, sta dan stevig in je schoenen. Doe er alles aan om te houden van jouw geliefde.

Liefde overwint alles: liefde kun je leren
Verdiep je eens in de liefde en wat ze werkelijk inhoudt. Met de juiste kennis, aandacht en tools kun je de liefde onder de knie krijgen en haar tot kunst verheffen.  Onze kijk op de liefde is veranderd, aldus de de Duits-Amerikaanse filosoof Erich Fromm (1900-1980) in het boek The Art of Loving. Hoe dat zo is gekomen, lees je in dit NRC artikel: Liefhebben, kun je dat leren?

Liefde overwint alles; als je begint met de ander in gedachten
Tot slot deze sleutel. Richt je liefde op de ander. Als je de liefde kiest om er zelf beter van te worden, zul je steeds teleurgesteld zijn. Kies niet voor de liefde om zelf bemind en geliefd te worden, maar kies ervoor om je partner lief te hebben. Bemin, zoek uit wat haar/zijn behoeften zijn. Spreek de liefdestaal van je partner.

Echte liefde is wat je brengt en wat je geeft. Alleen dan raakt ze nooit op of uitgeput

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren