Eerlijkheid. Billy Joel schreef er al over in het lied Honesty (1978)

Honesty is such a lonely word.
Everyone is so untrue.
Honesty is hardly ever heard.
And mostly what I need from you.

In de tekst die begint met een paar droevige piano-akkoorden, beschrijft Billy Joel dat zelfs in de meest intieme relaties eerlijkheid vaak ontbreekt, terwijl dat juist is wat het meest nodig is.

Eerlijkheid is een van de belangrijkste deugden voor het bouwen aan een duurzame relatie. Je huwelijk of relatie is dé plek waar je snakt naar eerlijkheid want in de liefde draait alles om vertrouwen.

Billy Joel zingt verder: “Ik kan een geliefde vinden of een vriend. Ik kan oneindige zekerheid hebben […] maar wanneer ik zoek naar eerlijkheid, ben ik afhankelijk van jou.”

En daarin raakt de zanger de kern van de deugd: eerlijkheid is een geschenk van de ander aan jou. Niet afdwingbaar. In de liefde balanceer je voortdurend op het koord van vertrouwen. Het enige waar je zelf invloed op hebt, is hoe eerlijk je zelf bent.

Als deze deugd van intimiteit eenmaal geschonden is door leugens, misbruik, bedrog, misschien zelfs vreemdgaan, is de weg naar relatieherstel nagenoeg onmogelijk. Alleen daarom al is het de moeite waard deze deugd te koesteren in je relatie en er bewust bij stil te staan hoe eerlijk je zelf bent:

  • Vertel je altijd de (hele)) waarheid?
  • Welk leugentje om bestwil zou je nog willen gedogen?
  • Wat houd je (nog) verborgen?

Eerlijkheid gebiedt je om schoon schip te maken aan het begin van je huwelijk / duurzame relatie. Vertel elkaar alle belangrijke zaken van je familie en achtergrond. Wat speelde er in jouw verleden? Zijn er familiegeheimen? Is er sprake van een erfelijke ziekte waarvan je aanstaande partner op de hoogte moet zijn?

Maar wees ook eerlijk naar en over jezelf: wat zijn jullie verwachtingen voor de toekomst? Waar hoop je op? Wil je wel of geen gezin stichten? Wil je beiden blijven werken of niet of minder nadat er kinderen zijn?

Eerlijkheid duurt het langst, luidt het gezegde. In de liefde geldt dat zeker!

Nog eens luisteren naar de originele versie van het lied Honesty van Billy Joel? Leun achterover en laat de woorden diep op je inwerken:

BewarenBewaren

BewarenBewaren