Vriendelijkheid, de afstand van een glimlach tot de ander

Vriendelijkheid voor een warme liefdevolle relatie

VRIENDELIJKHEID is de deugd die centraal staat als Relatieprikkel van deze week.De zeepaardjes die ik koos als bijbehorend beeld, hebben mijn hart gestolen. Zoekend op het internet kwam ik ergens tegen dat deze vissen (want dat zijn het!) symbool staan voor vriendelijkheid. En dat begrijp ik helemaal.

Tijdens mijn tropenjaren op Curaçao ging ik regelmatig snorkelen. Sowieso een magische ervaring de onderwaterwereld, maar het was een ultieme bonus om tijdens een snorkeltocht een zeepaardje te ontmoeten. Met een snorkel in de mond is het lastig glimlachen, maar bij de aanblik van zeepaardjes glimlach je vanuit je hele wezen. Je voelt je zacht worden bij de aanblik van een zo’n onschuldig wezentje, klein, kwetsbaar en vriendelijk.

  • Wat veroorzaakt een glimlach op jouw gezicht?
  • Wanneer wil je vriendelijkheid schenken aan je partner en anderen om je heen?

Vriendelijkheid: wat levert het je op?

Vriendelijkheid levert je op dat je het hart van de ander zacht maakt, net zoals ik week werd van de zeepaardjes onderwater.  Als jij met open armen en een glimlach je partner opwacht als die thuiskomt, of zelf het huis binnenstapt met een glimlach op je gezicht, is de toon gezet voor een fijn vervolg van de dag. Dat ene kopje thee of koffie dat je zet voor elkaar, die aai over de bol of zoen in de nek.

We hunkeren allemaal naar vriendelijkheid. Wees eens de eerste om die te schenken.

Hoe kan ik vriendelijkheid oefenenen?

Sommige deugden zijn aangeboren. Ze maken deel uit van jouw karakter. Ben je bij voorbeeld een mensgerichte persoon, dan zal het je gemakkelijk afgaan om te glimlachen naar de mensen om je heen. Maar wat als je meer taakgericht bent? Dan bestaat de kans dat je in je hoofd bezig bent met het behalen van je doelen en resultaten.

Maar als je voor jezelf een deugd zoals vriendelijkheid, attentheid, begrip of tact wilt oefenen, dan kun je dat doen door er bewust aandacht aan te geven. Zo bij voorbeeld:

In de ochtend:

  • Lees de kaart en laat de tekst goed op je inwerken
  • Welk woord, welke woorden springen eruit die je aandacht vragen?
  • Welke vraag prikkelt je het meest?

In de avond:

  • Neem een moment van reflectie en bedenk wat je vandaag met deze deugd hebt gedaan
  • Is de deugd je ontschoten? Vraag je dan af wat je morgen anders kunt doen.
  • Heb je de deugd wel toegepast? Geef jezelf daar erkenning voor en verheug je over je vooruitgang.

Deugden aanleren is een proces van langzame bewustwording. Stapje voor stapje ontwikkel je je karakter en verbeter je de relatie met je man / vrouw / kinderen en anderen om je heen.

Wat als het eerst raar of nep voelt om vriendelijk te zijn?

Het is volkomen normaal dat een aangeleerde deugd eerst onnatuurlijk aanvoelt. Als je gewend bent om in gedachten over straat te lopen zonder de mensen om je heen te zien, te (h)erkennen en een glimlach te schenken, is het logisch dat het eerst nep aanvoelt om bewust vriendelijk te zijn. Vriendelijkheid kan je een oncomfortabel gevoel bezorgen, maar in ieder geval weet je dan dat je op de goede weg bent. Binnen je comfort-zone maak je geen vooruitgang.

Doe je mee met het oefenen van vriendelijkheid deze week? In huis, buitenshuis, naar je partner, kinderen, collega’s, de buren en wie weet wel naar een vreemde? Gebundelde vriendelijkheid heeft de potentie om de wereld te veranderen.

Wil je af en toe een vriendelijke reminder krijgen? Volg dan ook de pagina van Huwelijkstrainer op Facebook. Ik zal je af en toe een zacht duwtje geven in de goede richting.